Οι πληθωριστικές ανησυχίες και τα commodities – Στα ύψη τα αγροτικά προϊόντα
Η επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης, με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, θολώνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και ζήτησης
Ο τομέας των βασικών commodites, με εξαίρεση ορισμένα βασικά είδη διατροφής, βρίσκεται σε στάση άμυνας αυτόν τον μήνα.
Η επιβάρυνση της επιδημιολογικής κατάστασης, με την εξάπλωση του παραλλαγμένου στελέχους Δέλτα, θολώνει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης και ζήτησης.
Επιπλέον, το σενάριο tapering από την Fed νωρίτερα από ό,τι ειχε προβλεφθεί αρχικά, ασκεί ανοδική πίεση στις αποδόσεις των ομολόγων και στο δολάριο, περιορίζοντας έτσι την όρεξη για επενδύσεις σε μέταλλα, όπως ο χρυσός και το ασήμι .
Οι μακροοικονομικές προοπτικές παραμένουν θολές από το τρέχον τρίτο κύμα Covid-19 που συνεχίζει να εξαπλώνεται σε όλη την Ασία και σε περιοχές των ΗΠΑ, δημιουργώντας έτσι μεγάλη αβεβαιότητα όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση σε μια σειρά από commodities, από το αργό πετρέλαιο έως τη βενζίνη και από τον χαλκό έως το σιδηρομετάλλευμα.
Αυτό που φαίνεται να συγκρατεί την αγορά εμπορευμάτων, και αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία στην παρούσα φάση αναφορικά με την εξέλιξη του πληθωρισμού είναι οι τιμές σε αρκετά βασικά γεωργικά προϊόντα.
Αυτά συνεχίζουν την ανοδική τους πορεία μετά από μια έως τώρα ασταθή καιρική περίοδο σε μερικές από τις βασικές αναπτυσσόμενες περιοχές του κόσμου.
Ο κρύος καιρός σε περιοχές της Βραζιλίας έχει πλήξει την καλλιέργεια ζαχαροκάλαμου, ενώ έχει προκαλέσει εκτεταμένες ζημιές και στον καφέ της περιοχής. Οι τιμές των κόκκων του καφέ στις διεθνείς αγορές έχουν εκτιναχθεί καθώς οι καλλιέργειες στη Βραζιλία, τον κορυφαίο παραγωγό στον κόσμο, επλήγησαν από τη σφοδρότερη ξηρασία του τελευταίου αιώνα σχεδόν, οδηγώντας στο πρώτο έλλειμμα προσφοράς στην αγορά του καφέ τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Αλλού, η υπερβολική ζέστη που οδηγεί σε ξηρότητα μείωσε τις προβλέψεις για τη φετινή καλλιέργεια σιτηρών, ειδικά καλαμπόκι και σιτάρι .
Στην τελευταία του έκθεση Παγκόσμιας Προμήθειας και Ζήτησης (WASDE), το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ προέβλεψε τη χαμηλότερη συγκομιδή σιταριού των ΗΠΑ εδώ και 19 χρόνια, με τις παγκόσμιες προμήθειες να υποβαθμίζονται περαιτέρω, εξαιτίας της ξηρασίας στον Καναδά και τη Ρωσία.
Παράλληλα, η συνέχιση της πανδημίας σε συνδυασμό με την πτώση παραγωγής πορτοκαλιών, πιθανά να οδηγήσει σε νέα αύξηση τιμών του χυμού. Για το βαμβάκι, ο συνδυασμός χαμηλών αποθεμάτων και ισχυρής ζήτησης ευνοεί σημαντικά την ενίσχυση της τιμής του. Για τα βοοειδή, η αναμενόμενη πρόσκαιρη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών και το αυξημένο κόστος ζωοτροφών ενδεχόμενα να ασκήσουν ανοδική πίεση στις τιμές τους.
Επίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι η εξάπλωση της πανδημίας στην Ασία σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες ενδέχεται να ενισχύσουν την τιμή του ρυζιού βραχυπρόθεσμα.
- Ο Ολυμπιακός και το απόλυτα εφικτό 15-6
- Λέκκας για λίμνες: «Ο Κηφισός δεν έχει θέμα στατικής επάρκειας αλλά χρειάζεται έλεγχος»
- Φυλακές Κασσαβέτειας: Ανθρωποκυνηγητό για τους δύο δραπέτες κακοποιούς
- Τώρα ο Αταμάν μπορεί να μιλάει για τίτλους και φάιναλ φορ
- ΠΑΣΟΚ: Στο Φανάρι για τον εορτασμό των Θεοφανείων ο Νίκος Ανδρουλάκης
- ΣΥΡΙΖΑ: Η ανάγκη για μία προοδευτική αλλαγή είναι πλέον επιτακτική