Κοροναϊός – Η μετάλλαξη Δέλτα δεν αστειεύεται – Ίσως απαιτείται lockdown, λένε ειδικοί – «Τρέμουν» το φθινόπωρο
Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών ενόψει του φθινοπώρου, καθώς οι εκτιμήσεις, τόσο για τα κρούσματα κοροναϊού, όσο και για την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας, δεν είναι αισιόδοξες. Παράλληλα, η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος έχει μετατρέψει το επιθυμητό τείχος ανοσίας σε «άπιαστο όνειρο», τουλάχιστον για το τέλος του καλοκαιριού
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Την ώρα που τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας και η απροθυμία των πολιτών να εμβολιαστούν παραμένει σε υψηλά επίπεδα, οι ειδικοί προμηνύουν ένα δύσκολο φθινόπωρο, με γεμάτα νοσοκομεία και ΜΕΘ.
Και όλα αυτά, ενώ η επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα έχει φτάσει στην Ελλάδα στο 79,1%, με προβλέψεις το ποσοστό αυτό να ανέβει στο 90%.
Για τα αυξημένα κρούσματα κοροναϊού και τη μετάλλαξη Δέλτα, την οποία χαρακτήρισε ως «καινούργιο ιό» μίλησε στον ΣΚΑΪ ο ερευνητής ιατρός στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης.
Παρά τους εμβολιασμούς, η κατάσταση είναι ίδια με πέρυσι ή και χειρότερα, σημείωσε ο κ. Παυλάκης, αναφέροντας ότι η Ελλάδα είναι ακόμα η μισή ανεμβολίαστη.
«Η Δέλτα δεν αστειεύεται. Είναι καινούργια επιδημία, μεταδίδεται ταχύτατα, κάνει σοβαρότερη ασθένεια και δυστυχώς προσβάλλει και παιδιά», επεσήμανε.
Τέλος, είπε ότι «πρέπει, πράγματι, να ανησυχούμε πολύ. Η επιδημία γιγαντώνεται. Παρατηρήθηκε απότομη αύξηση 21%».
Όσον αφορά το άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Παυλάκης είπε ότι «τα παιδιά και μολύνονται και μεταδίδουν και νοσούν. Χρειάζεται γενικός εμβολιασμός και πολύ περισσότερα μέτρα».
Παγώνη: Ο κοροναϊός δεν κοιτάζει ηλικίες
Η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, τόνισε την αναγκαιότητα του εμβολιασμού σε όλες τις ηλικίες, ενώ έκρουσε «καμπανάκι»για τους ταξιδιώτες.
Η κ. Παγώνη, μιλώντας στην ΕΡΤ, σημείωσε ότι «τις τελευταίες 15 ημέρες υπάρχει σταδιακή άνοδος των κρουσμάτων και των διασωληνωμένων, χωρίς να υπάρχει σοβαρή πίεση στις μονάδες εντατικής θεραπείας, εκτός από την Κρήτη όπου η πληρότητα είναι στο 77%».
Σχετικά με την επιστροφή των εκδρομέων στις πόλεις, η κ. Παγώνη απηύθυνε σύσταση για τεστ και αυστηρή τήρηση των μέτρων.
«Η μετάλλαξη Δέλτα δεν έχει ηλικίες, είναι ιδιαίτερα εμφανής στους νέους ανθρώπους», ανέφερε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν χαλαρώσει, δεν πήγαν να εμβολιαστούν πριν τις διακοπές τους. Κάνουμε έκκληση σε αυτούς, γυρνώντας από τις διακοπές, να πάνε να εμβολιαστούν, γιατί έχουμε να κάνουμε με μία δύσκολη νόσο και μία ακόμη πιο δύσκολη μετάλλαξη, η οποία δεν υπολογίζει ηλικίες».
Ανέφικτο το τείχος ανοσίας 80% στο τέλος Αυγούστου
«Άπιαστο όνειρο» φαντάζει η επίτευξη τείχους ανοσίας στο 80% στο τέλος του μήνα.
Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, έως τις 12 Αυγούστου, και τις δύο δόσεις του εμβολίου ενάντια στην Covid-19, είχε κάνει μόλις το 61,1% των ενήλικων πολιτών, γεγονός που δείχνει ότι το επιθυμητό τείχος ανοσίας – στο 80% των ενηλίκων – δεν θα έρθει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, όπως ευελπιστούσαν κυβέρνηση και ειδικοί.
«Το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης είναι αξιοσημείωτο, απέχει όμως αρκετά από τη διασφάλιση της συλλογικής ανοσίας για τη μείωση της διασποράς και απ’ ό,τι φαίνεται, είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί αυτό το καλοκαίρι», δήλωσε στην ενημέρωση της Πέμπτης ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος.
«Ο στόχος να έχει καλυφθεί έναντι του ιού το 80% του ελληνικού πληθυσμού φαντάζει αδύνατος έως τα τέλη του μήνα, μιας και το 40% παραμένουν ακόμη ανεμβολίαστοι», τόνισε και ο Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.
Ποιοι φρενάρουν το τείχος ανοσίας
Στις ηλικίες 18 – 40 ετών «χωλαίνει» το τείχος της ανοσίας στην Ελλάδα αφού η συγκεκριμένη ηλικιακή ομάδα παρουσιάζει μεγάλη απροθυμία να εμβολιαστεί. Τα πιο πρόσφατα στατιστικά δεδομένα καταδεικνύουν τη σημαντική υστέρηση που παρουσιάζει η χώρα μας στον εμβολιασμό αυτών των ανθρώπων, ευρισκόμενη πολύ πίσω από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Άρνηση
Οι επιστήμονες έχουν κατανοήσει ότι η εμμονική άρνηση αυτών των ηλικιών – που αποτελούν το πλέον δραστήριο τμήμα της κοινωνίας – να εμβολιαστούν έχει ανοίξει το δρόμο στην επικράτηση της μετάλλαξης Δέλτα, χωρίς βέβαια να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι και οι εμβολιασμένοι – όπως δείχνουν όλες οι τελευταίες διεθνείς έρευνες, μπορεί να μεταδίδουν τον ιό αν δεν φορούν μάσκα.
Ποιοι έχουν εμβολιαστεί – Τα ποσοστά ανά ηλικία
Το τέταρτο κύμα της πανδημίας του κοροναϊού βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη εξαιτίας της μετάλλαξης Δέλτα, όπως τόνισε σε ανάρτησή του στο Facebook o υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος. Σύμφωνα με όσα επεσήμανε, το 61,1% των ενήλικων πολιτών έχει ολοκληρώσει το εμβολιαστικό του πρόγραμμα, ενώ το 65,1% έχει κάνει τουλάχιστον μια δόση.
Ο κ. Σκέρτσος παράλληλα παρουσίασε δεδομένα που δείχνουν πως η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη διάρκεια του τέταρτου κύματος είναι σημαντικά μικρότερη από αυτήν στα προηγούμενα κύματα, με τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing να παίζουν καθοριστικό ρόλο σε αυτή την εξέλιξη.
Η ανάρτησή του αναλυτικά:
«Καθώς βρισκόμαστε ήδη στην 7η εβδομάδα από την έναρξη του 4ου κύματος της πανδημίας, είναι σημαντικό να αξιολογήσουμε την επίδραση του εμβολιασμού στην προστασία της δημόσιας υγείας, λαμβάνοντας υπόψη τους εξής παράγοντες:
- Αντιμετωπίζουμε μια πολύ πιο επιθετική μετάλλαξη του ιού από τις προηγούμενες (έως 100% πιο μεταδοτική από την αρχική εκδοχή του).
- Η οικονομία και η κοινωνία λειτουργούν χωρίς lockdown.
- 5,8 εκ. ενήλικοι πολίτες (δηλαδή 65,1% των ενηλίκων) έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση ή έχουν κλείσει το πρώτο τους ραντεβού και 61,1% των ενηλίκων πολιτών έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.
Ας δούμε πρώτα τα μεγέθη του εμβολιασμού ανά ηλικιακή ομάδα (με τουλάχιστον μια δόση ή κλεισμένο ραντεβού):
- 12-17 ετών 52.127 ανήλικοι ή 7,2% επί του ηλικιακού group.
- 18-29 ετών 618.305 πολίτες ή 44,1% επί του ηλικιακού group.
- 30-44 ετών 1.196.972 πολίτες ή 56,1% επί του ηλικιακού group.
- 45-59 ετών 1.608.446 πολίτες ή 69,5% επί του ηλικιακού group.
- 60+ 2.381.499 πολίτες ή 77,6% επί του ηλικιακού group.
Με αυτά τα εμβολιαστικά δεδομένα, η πίεση στο σύστημα υγείας είναι έως τώρα 3-4 φορές μικρότερη από την πίεση που δεχόταν στα προηγούμενα κύματα όταν είχαμε αντίστοιχο αριθμό κρουσμάτων και ήμασταν υποχρεωμένοι να επιβάλλουμε οριζόντια περιοριστικά μέτρα κινητικότητας των πολιτών, ακριβώς επειδή δεν είχαμε τον εμβολιασμό και το εκτεταμένο testing που πραγματοποιείται σήμερα.
Τα βασικά μεγέθη έχουν ως εξής:
- 2.942 κρούσματα ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης κρουσμάτων).
- 24.543 ενεργά κρούσματα.
- 1.807 νοσηλευόμενοι στην επικράτεια.
- 226 διασωληνωμένοι ασθενείς.
- 17 θάνατοι ημερησίως (7ήμερος κυλιόμενος ημερήσιος δείκτης θανάτων).
Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, ο εμβολιασμός προστατεύει σημαντικά από τη βαριά νόσηση και αυτό επιβεβαιώνεται από τα έως τώρα δεδομένα, καθώς βλέπουμε εμβολιασμένους πολίτες να κολλάνε μεν τον ιό αλλά να νοσούν πολύ ελαφρύτερα από τους ανεμβολιαστους και οι νοσηλείες στα νοσοκομεία να αφορούν πρωτίστως σε ανεμβολίαστους ασθενείς.
Το μήνυμα, λοιπόν, είναι ένα: Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές, γι’ αυτό μην καθυστερήσετε άλλο να κλείσετε το ραντεβού σας για τον εμβολιασμό μόλις επιστρέψετε από τις διακοπές σας, εδώ https://emvolio.gov.gr.
Και, ταυτόχρονα, όσοι είναι ανεμβολίαστοι, ας δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή στις επαφές που θα έχουν με ευπαθείς και ηλικιωμένους μετά τις διακοπές τους, κάνοντας test μόλις επιστρέψουν και επιλέγοντας την αποχή από στενές επαφές με τους πιο ευάλωτους συγγενείς και φίλους για μια εβδομάδα».
Οι ειδικοί «τρέμουν» το φθινόπωρο
Μεγάλη είναι η ανησυχία των ειδικών ενόψει του φθινοπώρου, καθώς οι εκτιμήσεις – όχι μόνο για τα κρούσματα κοροναϊού, αλλά και για την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα υγείας – δεν είναι αισιόδοξες, στον απόηχο μάλιστα του θανάτου του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου στην Ελλάδα.
Αυτό που εγείρει – σε πρώτη φάση – έντονο φόβο είναι το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά, το οποίο ενδέχεται να επιβαρύνει κι άλλο την επιδημιολογική εικόνα, εξ ου και οι ειδικοί απευθύνουν εκκλήσεις στους ταξιδιώτες για την τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων.
Τα «κόκκινα νησιά»
Νησιά της χώρας είναι πλέον ένα βήμα πριν από το «κόκκινο», λόγω της αύξησης των κρουσμάτων. Ήδη, σε Ζάκυνθο, Χανιά και Ηράκλειο Κρήτης εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα, ενώ στην Κρήτη παρατηρείται έντονη πίεση στο σύστημα υγείας από το τέταρτο κύμα.
Είναι ενδεικτικό ότι από τη Δευτέρα έως την Πέμπτη, από τα 13.856 κρούσματα που καταγράφηκαν σε όλη τη χώρα, τα 1.968 (14,2%) εντοπίστηκαν στην Κρήτη και 2.006 (14,5%) στα υπόλοιπα νησιά της χώρας. Στο δε πανεπιστημιακό νοσοκομείο Ηρακλείου, την Τετάρτη, από τις 27 κλίνες ΜΕΘ, καλυμμένες ήταν οι 25. Στις 14 εξ αυτών νοσηλεύονταν ασθενείς με COVID-19.
Επίσης, η Πάρος έχει δείκτη θετικότητας 4,65%, η Τήνος 2,85% και η Νάξος 5,32%. Πρόκειται για τα νησιά, όπου έγινε το μεγαλύτερο προσκύνημα για τη γιορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.
Παράλληλα, σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ, νησιά όπως η Μύκονος και η Ικαρία καταγράφουν υψηλή θετικότητα, με την αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού να είναι αντίστοιχα 266.43 και 101.19.
«Πιθανόν μέτρα και σε άλλα νησιά»
«Υπάρχει ανησυχία για την τήρηση των μέτρων στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης που επιβαρύνει την επιδημία σε αυτή τη φάση. Όσοι πάνε στα νησιά αυτή την περίοδο και σε κάθε άλλο τουριστικό προορισμό, πρέπει να προσέξουν την νυχτερινή διασκέδαση. Είναι η δραστηριότητα που κινδυνεύει κανείς να κολλήσει περισσότερο», δήλωσε ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν κάποιος δεν είναι εμβολιασμένος, θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός από όπου και αν γυρίσει. Δεν είναι τα νησιά φορείς του ιού, αλλά οι δραστηριότητες. Και πρέπει κανείς να είναι δέκα φορές πιο προσεκτικός όταν γυρίσει σπίτι του, αν ο ίδιος ή οι γονείς του δεν είναι εμβολιασμένοι».
Ο καθηγητής, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να δούμε περιοριστικά μέτρα για τον κοροναϊό και σε άλλα νησιά.
Επιβεβαιώνονται τα εφιαλτικά προγνωστικά μοντέλα
Με βάση τα προγνωστικά μοντέλα, τα οποία έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι τώρα, δεν θα αργήσουμε να δούμε και 5.000 κρούσματα την ημέρα, καθώς «περιμένουμε τις επίμενες ημέρες να συνεχίσει να αυξάνεται» ο αριθμός τους, δήλωσε στο MEGA ο Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ.
Αύξηση κρουσμάτων συνεπάγεται και αύξηση των διασωληνώσεων, η οποία, όπως είπε ο κ. Σαρηγιάννης, «θα είναι πιο γρήγορη από το τελευταίο διάστημα, αφού θα αλλάξει η ηλιακή διαστρωμάτωση των νοσούντων».
Η πίεση στο σύστημα υγείας δεν θα φανεί άμεσα, ωστόσο, από τον Οκτώβριο μπορεί να δούμε εικόνες του 2ου κύματος στα νοσοκομεία.
«Το πρόβλημα θα υπάρξει, αν δεν έχουμε περιοριστικά μέτρα. Τα πράγματα μπορεί να είναι πολύ δύσκολα, αν δεν έχουμε εμβολιαστεί».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις