Πρόληψη, πρόληψη, πρόληψη
Θα ήταν το λιγότερο αφελές να αποδώσουμε αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές.
- Η τηλεθέαση του debate ΣΥΡΙΖΑ – Ελπίδες για τη συμμετοχή στην κάλπη της Κυριακής – Η σύγκριση με το ΠΑΣΟΚ
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
Είναι άραγε τα γεγονότα των τελευταίων ημερών μια πρώτη, πολύ πικρή, γεύση των όσων μας περιμένουν στο μέλλον; Οι ειδήμονες είναι βέβαιοι ότι η συχνότητα άγριων φυσικών φαινομένων θα αυξάνει σε συνάρτηση με την αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη. Ωστόσο, θα ήταν το λιγότερο αφελές να αποδώσουμε αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή τη βιβλικών διαστάσεων καταστροφή που υπέστη η χώρα μας από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Γιατί η κλιματική αλλαγή δεν ήρθε άξαφνα, δεν μας έκανε έκπληξη: εδώ και δεκαετίες προειδοποιούν οι επιστήμονες και υποδεικνύουν τρόπους και μέσα για να προστατευτούμε και κυρίως για να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές τον πλανήτη που τους αξίζει.
Φαίνεται όμως ότι όλον αυτόν τον καιρό που οι επιστήμονες έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου, εμείς κωφεύαμε ξεχνώντας ότι πάντα στη ζωή το προλαμβάνειν είναι καλύτερο του θεραπεύειν. Ετσι, αφήσαμε να χαθεί γνώση και σοφία αιώνων καταργώντας τους δασεργάτες, οι οποίοι εξασφάλιζαν την καλή υγεία του δάσους. Ετσι, πάψαμε να εφαρμόζουμε δοκιμασμένα πρωτόκολλα ελεγχόμενης χειμωνιάτικης καύσης της εύφλεκτης ύλης. Ετσι, αφήσαμε πολλά δάση να γίνουν χωματερές. Ετσι, καθίσαμε πάνω στη βεβαιότητα ότι αρκούν μερικά Canadair για να προστατευτούμε. Και ύστερα ήρθε η πραγματικότητα να μας προσγειώσει βάναυσα.
Τα 500 εκατομμύρια που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός για τη στήριξη των πυρόπληκτων είναι πολλά, αλλά δεν φτάνουν. Δεν θα έφταναν ούτε τα διπλά και τριπλά. Πόσο κοστολογείται η απόγνωση στο βλέμμα των γερόντων που αφήνουν άρον-άρον το σπίτι τους λίγο πριν παραδοθεί στις φλόγες; Πόσο η απορία στο βλέμμα των μικρών παιδιών; Πόσο η οδύνη των ενηλίκων;
Και όμως, ένα μικρό ποσοστό αυτών των χρημάτων θα αρκούσε για να προληφθεί η καταστροφή. Σε αυτό το σημείο καμπής που βρισκόμαστε, ένας Πρωθυπουργός που ζητεί συγγνώμη και ένας αρχηγός της μείζονος αντιπολίτευσης που δεν φτάνει την πολιτική αντιπαράθεση στα άκρα, είναι η ιδανική συνθήκη για να αρχίσει συναινετικά να δίνεται έμφαση στην πρόληψη. Και ίσως η ενίσχυση του Εθνικού Δικτύου για την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις της «CLIMPACT» (μια πρωτοβουλία της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία ένωσε το επιστημονικό δυναμικό της χώρας για την καταγραφή, μελέτη και πρόληψη των φυσικών καταστροφών που είναι συνέπεια της κλιματικής αλλαγής) να είναι ένας καλός τρόπος για να αρχίσουμε από σήμερα να θεραπεύουμε το αύριο.
‘Εντυπη έκδοση Το Βήμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις