Γρίφοι για δουλειές με bonus
Η σειρά του ΒΗΜΑ-Science για όσους θέλουν να φτιάξουν ξανά τη… σχέση τους με τα Μαθηματικά συνεχίζει με ανέμελη διάθεση, αναφορές στο management και περισσότερα κουίζ
Είχαμε αναφερθεί στο προηγούμενο στον Τόμας Αλβα Εντισον διότι από το 1876 στην εταιρεία του για να κάνει προσλήψεις νέων συνεργατών τούς έβαζε στις συνεντεύξεις πρόσληψης να απαντήσουν σε διάφορες άσχετες ερωτήσεις. Οταν προσλαμβάνονταν οι υπάλληλοί του ζούσαν σε άλλον κόσμο. Δούλευαν σκληρά δεκάωρα, ένα τετράωρο το Σάββατο και πολλές φορές η δουλειά κράταγε για κάποιους μέχρι τα μεσάνυχτα γιατί ήταν γνωστό πως ο Εντισον υπέφερε από αϋπνίες. Τα μεσάνυχτα σερβιρίζονταν πλούσια γεύματα και πολλές φορές μουσικοί είχαν κληθεί να παίξουν στο εργοστάσιο. Τα Σαββατοκύριακα τους πήγαινε οικογενειακές εκδρομές, με έξοδα της εταιρείας, όπου όλοι ξεφάντωναν μέχρι αργά τη νύχτα, με τα έξοδα όλα πληρωμένα.
Στην Google σήμερα δουλεύουν σκληρά ατελείωτες ώρες και δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στην ημέρα και στη νύχτα. Ταυτόχρονα η εταιρεία διαθέτει έντεκα εστιατόρια όπου σερβίρεται δωρεάν φαγητό, με την πρώτη ύλη να έρχεται από βιολογικές καλλιέργειες, διαθέτει πισίνες και τοίχους αναρρίχησης, δωρεάν πρόσβαση σε πλυντήρια για τα ρούχα, τεράστιους πίνακες για να γράφει ο καθένας τις ιδέες του, πινγκ πονγκ, δωρεάν εμβόλια κατά της γρίπης, δωρεάν μαθήματα ξένων γλωσσών, δωρεάν πλύσιμο αυτοκινήτου και αλλαγή λαδιών, 5.000 δολάρια για αγορά υβριδικού αυτοκινήτου, 500 δολάρια σε νέους γονείς για παραγγελίες φαγητού και 18 εβδομάδες άδεια για να δεθούν με το μωρό τους. Πληρωμή του φόρου της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για τον ή τη σύντροφο σε ζευγάρια του ιδίου φύλου.
Καιρός όμως για άσκηση
Ας δούμε τώρα ποιες είναι οι απαντήσεις που θα έπρεπε να δώσει επί τόπου ένας από τους υποψηφίους στις ερωτήσεις των μεγάλων και τόσο ελκυστικών αυτών εταιρειών:
- Τα τρία τέταρτα των επιβατών ενός λεωφορείου κατεβαίνουν στην πρώτη στάση και ανεβαίνουν 10. Στη δεύτερη στάση συμβαίνει ακριβώς το ίδιο. Επίσης και στην τρίτη στάση. Ζητείται το πόσοι επιβάτες μίνιμουμ μπορεί να ήταν στο λεωφορείο όταν αυτό ξεκίνησε. Αν ήταν Χ στην αρχή, έμειναν μετά την πρώτη στάση (Χ/4) + 10. Και στη δεύτερη [(Χ/4) + 10]/4 + 10 και τελικά[ [(Χ/4) + 10]/4 + 10]/4 ] + 10. Αν γίνουν οι πράξεις φθάνουμε στο εξής: Εχουν μείνει (Χ/64) + (840/64) επιβάτες που πρέπει να είναι ακέραιος αριθμός. Το (840/64) δίνει 13 και (1/8) άρα το άθροισμα μαζί με το (Χ/64) θα πρέπει να είναι ένας ακέραιος τουλάχιστον ίσος με το 14. Δοκιμάζοντας λοιπόν για (Χ/64) + 13(1/8) = 14 προκύπτει Χ = 56.
- Σας δίνουν έναν κύβο τυριού και σας ζητούν να τον κόψετε σε 27 μικρότερους κύβους με τις λιγότερες δυνατές ευθείες μαχαιριές. Θα πρέπει να αποδείξετε και ότι αυτές είναι οι λιγότερες δυνατές. Αν φανταστούμε το σύστημα με τους γνωστούς τρεις κάθετους μεταξύ τους άξονες των συντεταγμένων κολλημένο σε μια από τις γωνίες του κύβου κάνουμε δύο μαχαιριές παράλληλες σε κάθε άξονα και σε ίσες αποστάσεις. Κάθε ζευγάρι μαχαιριές κόβει τον κύβο στα τρία, άρα 3 Χ 3 Χ 3 =27 μικρότεροι κύβοι με 6 μαχαιριές. Από αυτούς ένας βρίσκεται ακριβώς στο κέντρο. Οι έξι έδρες του φτιάχτηκαν μία-μία από τις 6 αυτές μαχαιριές, άρα δεν μπορούσαν να είναι λιγότερες.
- Ενα βιβλίο έχει Ν αριθμό σελίδων που είναι αριθμημένες από το 1 έως το Ν. Αν ο αριθμός των ψηφίων που συναντάμε στο σύνολο των σελίδων (δεν έχει σημασία που επαναλαμβάνονται, συνεχίζουμε να τα αθροίζουμε κάθε φορά που τα συναντάμε) είναι τελικά 1.095, πόσες σελίδες έχει το βιβλίο; Ξεκινάμε από τα ψηφία των μονάδων: Ν σελίδες άρα Ν ψηφία από εκεί. Ψηφία για τις δεκάδες έχουμε σε όλες τις σελίδες εκτός από τις πρώτες 9, άρα από εκεί άλλα Ν – 9 ψηφία. Για τις εκατοντάδες αντίστοιχα θα έχουμε Ν – 99. Οπότε συνολικά θα είναι [ Ν + (Ν – 9) + (Ν – 99)] = 1.095 ψηφία και βγαίνει ότι Ν = 401 σελίδες.
Πνευματική Γυμναστική
- Σας δίνουν 20 σακούλες σαν κι αυτές τις συνηθισμένες του σουπερμάρκετ και σας ρωτούν πόσα αβγά το λιγότερο χρειάζεστε ώστε κάθε σακούλα να περιέχει διαφορετικό αριθμό αβγών (μια απάντηση είναι η εντελώς αναμενόμενη, αλλά υπάρχει και μια άλλη που κάθε άλλο παρά αναμενόμενη είναι).
- Με την έναρξη των θερινών συναυλιών βρίσκεστε στην ουρά για τα εισιτήρια. Το ένα τέταρτο της ουράς είναι μπροστά σας και τα δύο τρίτα πίσω σας. Πόσοι άνθρωποι βρίσκονται σε αυτή την ουρά;
Οι απαντήσεις στα προηγούμενα κουίζ
- Διαθέτουμε δύο ξύλινους κύβους και θέλουμε στρέφοντάς τους κατάλληλα να δείχνουν τις ημέρες του κάθε μήνα από το 01, 02, 03…, 09 κ.λπ. έως το 31. Ζητούσαμε να βρεθεί ποιους αριθμούς θα πρέπει να κολλήσουμε στις έδρες τού κάθε κύβου ώστε να καλύπτουμε όλες τις ημέρες. Ο καθένας τους έχει έξι έδρες, αλλά θα το δούμε συνολικά και για τις 12 έδρες διότι δεν μας λέει η εκφώνηση πως ένας συγκεκριμένος είναι για τις δεκάδες και ένας για τις μονάδες, άρα μπορούν να εναλλάσσονται, αρκεί να σχηματίζεται ο αριθμός (από 01 έως 31). Ο καθένας τους χρειάζεται να έχει το 1 και το 2 για να σχηματίζονται οι αριθμοί 11 και 22, όπως επίσης στον κάθε έναν θα υπάρχει και το 0 ενώ σε έναν μόνο και το 3. Ηδη έχουμε καλύψει τρεις έδρες στον έναν (0, 1, 2,) και τέσσερις στον άλλον (0,1, 2, 3). Εχουν μείνει πέντε έδρες και έξι ακόμη τα ψηφία 4, 5, 6, 7, 8, 9. Τι κάνουμε; Ενα μαγικό: Θα θεωρούμε πως το 6 και το 9 είναι στην ίδια έδρα και απλά θα αντιστρέφουμε τον κύβο ανάλογα με την ανάγκη. Ετσι στον έναν θα υπάρχουν τα ψηφία: 0, 1, 2, 4, 7, 8 και στον άλλον τα: 0, 1, 2, 3, 5 και το 6 που θα χρησιμοποιείται και ως 9!
- Σε μια πολυκατοικία όπου ζουν μόνον ζευγάρια γονιών (δεν υπάρχουν δηλαδή μονογονεϊκές οικογένειες) είχαμε ότι για τα παιδιά τους ισχύει: κάθε οικογένεια έχει τουλάχιστον ένα παιδί και ότι κάθε παιδί έχει ακριβώς δύο γονείς. Επίσης κάθε αγόρι έχει και αδελφή ή αδελφές, ενώ συμβαίνει επίσης τα αγόρια να είναι περισσότερα από τα κορίτσια. Το ερώτημα ήταν: Είναι δυνατόν να ισχύει ότι ζουν περισσότεροι ενήλικοι από ό,τι παιδιά στην πολυκατοικία; Η αρχή για την απάντηση βρίσκεται στην εξής διαπίστωση: Αφού κάθε οικογένεια έχει παιδιά, θα πρέπει σε κάθε οικογένεια να υπάρχει τουλάχιστον ένα κορίτσι, διότι δεν μπορεί να υπάρχει οικογένεια με μόνον αγόρια αφού όπου αγόρι δίπλα θα είναι και μία τουλάχιστον αδελφή του (ενώ μπορεί να υπάρχει οικογένεια με μόνον κορίτσι ή κορίτσια). Από τα προηγούμενα συμπεραίνουμε ότι ο αριθμός των μητέρων θα είναι ίσος ή μικρότερος από τον αριθμό των κοριτσιών. Επειδή κάθε αγόρι έχει αδελφή και είναι περισσότερα τα αγόρια από τα κορίτσια, αυτό είναι ισοδύναμο με το ότι ο αριθμός των αγοριών είναι μεγαλύτερος από τον αριθμό των πατεράδων. Επομένως συνολικά τα παιδιά είναι περισσότερα από τους ενηλίκους.
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
- ΟΗΕ-UNICEF: Αριθμός ρεκόρ παιδιών ζουν σε εμπόλεμες ζώνες – «Δεν πρέπει να γίνει η νέα κανονικότητα»
- Τι αποκαλύπτουν στην Ισπανία για Μαλεντόν – Το μεγάλο ενδιαφέρον και ένα «καυτό» καλοκαίρι
- Αντιολισθητικές αλυσίδες: Πώς και σε ποιους τροχούς τις τοποθετούμε – Βήμα βήμα η διαδικασία
- Κατερίνα Καραβάτου: Τι απαντά για τις φήμες που την θέλουν ζευγάρι με τον Χρήστο Φερεντίνο
- Χριστούγεννα: Η ιστορία των στολιδιών – Από τα μήλα στις γυάλινες μπάλες
- Έφυγε απο τους Κινγκς ο προπονητής που έκανε δύσκολη τη ζωή του Σάσα Βεζένκοφ