Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Αυτό είναι το νησί με τις 92 παραλίες

Αυτό είναι το νησί με τις 92 παραλίες

Ένα διαφορετικό κυκλαδονήσι

Πολύ σπάνια ακούς κάποιον να το έχει επισκεφτεί και ακόμα σπανιότερα να σκαρφαλώνει ψηλά στις προτιμήσεις του για διακοπές στις Κυκλάδες.

Ίσως γιατί μοιάζει διαφορετικό από τα άλλα κυκλαδονήσια. Ίσως γιατί δεν ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε!

Μιλάμε λοιπόν για ένα νησί που φέρει ατόφια την κυκλαδίτικη μαγεία και είναι πολύ κοντά στην Αθήνα, γι’ αυτό ίσως και το αφήνουν οι περισσότεροι για κάνα τριήμερο.

Η Κύθνος, όπως αναφέρει το flyinggreece.gr είναι όμως άλλο ένα νησιώτικο διαμάντι της χώρας μας, γεμάτο πανέμορφες παραλίες έτοιμες να σε ξελογιάσουν. Η χιλιοτραγουδισμένη Κολώνα δεν είναι παρά μία μόνο από αυτές.

Ούτε δυο ωρίτσες λοιπόν από Λαύριο και κάτι παραπάνω από τρεις από τον Πειραιά συναντάμε ένα από τα γραφικότερα νησιά των Κυκλάδων, που επιμένει στην απλότητα και παρατάσσει την πλούσια και δαντελωτή ακτογραμμή του στα πόδια μας.

Μια σειρά από όρμους και παραλίες είναι η Κύθνος που αν το ζητούμενο είναι τα μπάνια σε γραφικές τοποθεσίες, το έχει στο τσεπάκι της.

Δεκάδες κυριολεκτικά ακτές περιμένουν να τις εξερευνήσεις και καθεμιά έχει το δικό της τρόπο να σε κερδίζει. Έχει όμως κι άλλα πολλά.

Θερμιά τη λέγανε εξάλλου κάποτε, από τις θερμές πηγές που συναντάμε μέχρι και σήμερα στον όρμο των Λουτρών και κάνουν τη θάλασσα σωστή πισίνα. Στην Κύθνο θα βρεις επίσης και την περίφημη Παναγιά Κανάλα, που έχει τη δική της ξακουστή ιστορία να διηγηθεί.

Την Κύθνο την προσπερνάμε συνήθως και κοιτάμε βαθύτερα στο Αιγαίο, και ο μόνος που χάνει είμαστε εμείς.

Λίγοι γνωρίζουν ακόμα και σήμερα τι θησαυρό κρύβει στις ακτές της…

Οι 92 παραλίες

Το εντυπωσιακότερο χαρακτηριστικό της Κύθνου μας το αποκάλυψε ο δήμαρχός της Σταμάτης Γαρδέρης το 2018.

Μιλώντας στο πρακτορείο ΑΠΕ-ΜΠΕ, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι το νησί έχει 92 όρμους, ορμίσκους και παραλίες και οι περισσότερες μάλιστα είναι προσβάσιμες οδικώς. Κοντά στα 104 χιλιόμετρα είναι η ακτογραμμή της, βάλε και λογάριασε.

Ο δρόμος είναι δύσκολος σε κάποιες περιπτώσεις, αποζημιώνεσαι όμως από το τοπίο και τα παιχνιδίσματα των νερών με το χρώμα. Αλλού είναι καταγάλανο και αλλού γίνεται τιρκουάζ. Χαρακτηριστικά ικανά να σε κάνουν να αποτραβήξεις το μυαλό σου από όσα σε απασχολούσαν πριν πατήσεις το πόδι σου στο νησί.

Προσθέστε εδώ τις ιαματικές πηγές, καμιά 50αριά μονοπάτια πεζοπορίας μέσα στη φύση, αρχαιολογικούς χώρους και άφθονα σημεία ενδιαφέροντος και έχετε μια καλή ιδέα τι μπορεί να δώσει σε όρους διακοπών…

Πού να πρωτοκολυμπήσεις

Αυτό είναι στην Κύθνο το επίμονο ερώτημα, το μόνο πράγμα που σε απασχολεί τις μέρες που περνάς εκεί. Αυτό το μικρό νησί με τις πολύ κοντινές αποστάσεις έχει αδιανόητα πολλές παραλίες. Τόσο πολλές που αν ψάχνεις απομόνωση και χαλάρωση, είναι εγγυημένη ακόμα και στον κολοφώνα του καλοκαιριού.

Άλλες μικρότερες και άλλες μεγαλύτερες, επιμένουν να είναι αμμουδερές και τις συναντάς περιμετρικά του νησιού, σαν μια ανάγλυφη δαντέλα ορμίσκων και ακτών. Ρηχά και πεντακάθαρα νερά, ατέλειωτα αρμυρίκια για σκιά και μια άγρια ομορφιά που σε συνεπαίρνει.

Ξεκινώντας λοιπόν από το λιμάνι του Μέριχα, στη δυτική ακτή της Κύθνου, εκεί θα βρεις την τριπλέτα που απαρτίζει το βαρύ παραλιακό πυροβολικό της.

Επισκοπή, Απόκρουση (ή Απόκριση) και η πάντα παρεξηγημένη Φυκιάδα, η επέκταση της οποίας συναντάει το κόσμημα του νησιού, των Κυκλάδων και ένα από τα διαμάντια όλης της Ελλάδας. Ναι, την ονομαστή Κολώνα, τη «Βασίλισσα» των ντόπιων.

Μια στενή λωρίδα άμμου χωρίζει τη θάλασσα στα δυο, δημιουργώντας εκατέρωθεν δύο παραλίες, η μια ωραιότερη από την άλλη.

Εδώ η Κύθνος συναντά το νησάκι του Αγίου Λουκά και ο δρόμος για να φτάσεις είναι στρυφνός και δύστροπος. Σαν να θέλει να σε γυρίσει πίσω για να μη ζήσεις τη μαγεία. Εσύ δεν φεύγεις πριν δεις το ηλιοβασίλεμα. Αν η οδήγηση δεν είναι το φόρτε σου, φτάνεις και με καραβάκι από το λιμάνι ή τη γειτονική Απόκρουση.

Δεύτερο κόσμημα του νησιού, η Επισκοπή, η μόνη παραλία που σπάει τη συνήθη ησυχία των ακτών της Κύθνου.

Εδώ χτυπάει ο παλμός του νησιού, με δυνατή μουσική από τα μπιτσόμπαρα και τη συνήθη οργάνωση που συναντάς σε κοσμοπολίτικες παραλίες-πόλο έλξης της νεολαίας.

Τρίτο στολίδι, η πανέμορφη Απόκρουση. Οργανωμένη μεν, ήσυχη δε και για κάποιους η πιο αγαπημένη παραλία του νησιού.

Χρυσαφένια άμμος, άπλετη σκιά από τα αρμυρίκια, ξαπλώστες αν αυτό προτιμάς, όλα είναι εύκολα και απλά εδώ. Και όμορφα. Βλέπει εξάλλου τη «Βασίλισσα», κάνοντας το μπάνιο ακόμα πιο γραφικό.

Αποχαιρετώντας Επισκοπή και Απόκρουση, αποχαιρετάς και την τουριστική οργάνωση της παραλίας. Τον πρώτο λόγο θα πάρει τώρα το αυθεντικό και το άγριο.

Στο βορειοανατολικό άκρο της Κύθνου και κάτω από το ακρωτήρι Κέφαλος (Κεφαλάς) συναντάμε δυο μικρούς κολπίσκους που μας εισάγουν σε μια δεύτερη τριάδα εξαιρετικών παραλιών.

Ο Άγιος Σώστης, πρώτος και καλύτερος, η βορειότερη παραλία της Κύθνου, πάντα προφυλαγμένη από τους ανέμους. Ψιλό βοτσαλάκι θα βρεις εδώ και βαθιά νερά. Και την απόλυτη ηρεμία, ελάχιστοι ανηφορίζουν κατά δω.

Ο ωραιότερος βυθός του νησιού σε περιμένει για να μη θέλεις να βγεις από τη θάλασσα.

Οι ντόπιοι θα σου πουν πως δεν επιτρέπεται να φύγεις από την Κύθνο χωρίς να επισκεφτείς το δεύτερο καμάρι τους, την παραλία των Λουτρών. Απίθανο τοπίο, η θάλασσα διακρίνεται εδώ για τα ζεστά νερά της με τις ευεργετικές ιδιότητες. Σαν να κολυμπάς σε πισίνα μοιάζει παρά στο πέλαγος, ιδιαίτερα στη δεξιά μεριά της, εκεί που καταλήγει η ιαματική πηγή.

Είναι δίπλα στον ομώνυμο οικισμό και παραμένει μια από τις ομορφότερες και πιο ιδιαίτερες της Κύθνου. Οργανωμένη δεν είναι, έχεις όμως τα Λουτρά στα πόδια σου με τους παραδοσιακούς καφενέδες και τις ψαροταβέρνες.

Τρίτη σε αυτή τη γωνιά του νησιού, όχι όμως και τελευταία, η Αγία Ειρήνη.

Δίπλα στα Λουτρά, σε έναν γραφικό κολπίσκο με τον ομώνυμο οικισμό, είναι μια μεγάλη παραλία με αφράτη άμμο και παχιά σκιά, δώρο που προσφέρουν απλόχερα τα αρμυρίκια. Επίσης απάνεμη, έχει ρηχά νερά και είναι ιδανική για παιδιά και οικογένειες.

Στην ανατολική ακτή της Κύθνου συναντάει κανείς πλήθος από εκπληκτικές παραλίες με άμμο. Τις βλέπεις από ψηλά εκεί στο τέλος της κοιλάδας που καταλήγει σε έναν κλειστό όρμο. Άλλες μεγαλύτερες και με ζωή, όπως ο Άγιος Στέφανος και οι Λεύκες, άλλες μικρές και ερημικές, όπως το διάσημο Καλό Λιβάδι, η Άοσα (Νάουσα), το Ζογκάκι κ.ά.

Η πιο τραγουδισμένη της περιοχής βρίσκεται στην Κανάλα. Μεγάλη Άμμο τη λένε και τα βάζει άνετα με τους καταπληκτικούς Αντώνηδες, την παραλία εντός του οικισμού με τα 100 (πάνω-κάτω) σκαλοπάτια.

Η Μεγάλη Άμμος δεν αφήνει με το όνομά της και πολλά στη φαντασία, μια γενναιόδωρη αμμουδιά είναι με χρυσή άμμο και καταγάλανα νερά.

Θα μπορούσαμε να μιλάμε για τις παραλίες της Κύθνου με τις ώρες. Και γιατί είναι τόσο πολλές και γιατί καθεμιά τους έχει κάτι διαφορετικό να σου δώσει.

Τι να πρωτοπείς, ας πούμε, για τον Άγιο Δημήτριο; Τη νοτιότερη παραλία του νησιού με την πιο χοντρή ίσως άμμο που έχεις δει ποτέ σου! Ή τον Άγιο Στέφανο, άλλο ένα διαμάντι της Κύθνου που πέρα από πανέμορφη παραλία σε ταΐζει κιόλας με προϊόντα που προέρχονται από τις αυλές των σπιτιών του ομώνυμου οικισμού.

Ένα από τα καλά κρυμμένα μυστικά της Κύθνου είναι η Γαϊδουρομάντρα. Αφήνεις το αμάξι και κατεβαίνεις με τα πόδια. Δύσκολη η κατάβαση, είσαι όμως ολομόναχος. Τίποτα δεν θα σε ενοχλήσει εδώ.

Ένα δεύτερο, η κακομοίρα η Φυκιάδα. Όμορφη και γραφική είναι του λόγου της, της κλέβει όμως όλη τη δόξα το μεγαθήριο που έχει δίπλα. Ναι, τη «Βασίλισσα». Μνεία αξίζει στα σίγουρα στο Σχοινάρι, τα Ποτάμια, την παραλία του Σκύλου με τα τιρκουάζ νερά και τον Άι-Γιάννη, που μυρίζει ρίγανη και θυμάρι.

Οι επιλογές για μπάνιο στην Κύθνο είναι κυριολεκτικά ατέλειωτες. Ένας μήνας και δεν σε φτάνει για να δεις τις γνωστότερες, όχι όλες! Μαρτινάκια, Φλαμπούρια, Λιοτρίβι, Πετρούσα, Μαυριάνος, Τρίβλακα, Σιμούση, Στυφό, Καβουροχέρι, Κουρί, Βασιλικά και Αμμουδάκι δεν χάνονται πάντως.

Εντυπωσιακή στις παραλίες της, εντυπωσιακή στα όλα της, η Κύθνος είναι ένα ανεξερεύνητο από τους περισσότερους νησί που είναι πάντα εκεί και περιμένει να την ανακαλύψουμε…

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024