Αφγανιστάν – Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν τις πόλεις και στέλνουν τις γυναίκες σπίτι
Οι Ταλιμπάν είπαν στις γυναίκες εργαζόμενες σε τράπεζες να μην επιστρέψουν στη δουλειά τους, προκαλώντας ανησυχία για το μέλλον τους.
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Χριστουγεννιάτικα μπισκοτάκια για τον σκύλο και τη γάτα μας – Εύγευστες συνταγές
- Economist: Οι εργαζόμενοι αγαπούν τον Τραμπ, τα συνδικάτα πρέπει να τον φοβούνται
- Πώς διαμορφώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι
Στις αρχές Ιουλίου, καθώς οι μαχητές των Ταλιμπάν κατέλαβαν έδαφος από τις κυβερνητικές δυνάμεις σε όλο το Αφγανιστάν, μερικοί από αυτούς μπήκαν στα γραφεία της τράπεζας Azizi στην Κανταχάρ και διέταξαν εννέα γυναίκες που εργάζονταν εκεί να φύγουν.
Οι ένοπλοι τους συνόδευσαν στα σπίτια τους και τους είπαν να μην επιστρέψουν στη δουλειά τους. Αντ ‘αυτού, εξήγησαν ότι οι άνδρες συγγενείς θα μπορούσαν να πάρουν τη θέση τους.
«Είναι πραγματικά περίεργο να μην σου επιτρέπεται να δουλεύεις, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα τώρα», δήλωσε στο Reuters η 43χρονη Noor Khatera, μια γυναίκα που εργαζόταν στο τμήμα λογαριασμών της Azizi Bank.
«Έμαθα μόνη του Αγγλικά, και έμαθα ακόμη και πώς να χειρίζομαι έναν υπολογιστή, αλλά τώρα θα πρέπει να ψάξω για ένα μέρος όπου θα μπορώ απλώς να δουλεύω με περισσότερες γυναίκες τριγύρω».
Το περιστατικό είναι ένα πρώιμο σημάδι ότι ορισμένα από τα δικαιώματα που κέρδισαν οι Αφγανές γυναίκες τα τελευταία 20 χρόνια από την ανατροπή του σκληρού κινήματος θα μπορούσαν να αντιστραφούν.
Οι Ταλιμπάν καταλαμβάνουν σταθερά τη χώρα από τότε που άρχισαν να αποσύρονται τα αμερικανικά στρατεύματα τον Μάιο και εισήλθαν στην πρωτεύουσα την Κυριακή.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής τους στο Αφγανιστάν από το 1996 έως το 2001, οι γυναίκες δεν μπορούσαν να εργαστούν, τα κορίτσια δεν επιτρέπεται να πηγαίνουν στο σχολείο και οι γυναίκες έπρεπε να καλύψουν το πρόσωπό τους και να συνοδεύονται από έναν άντρα συγγενή τους εάν ήθελαν να φύγουν από τα σπίτια τους.
Οι γυναίκες που παραβίαζαν τους κανόνες υπέστησαν μερικές φορές εξευτελισμό και δημόσιο ξυλοδαρμό από τη θρησκευτική αστυνομία των Ταλιμπάν υπό την εξαιρετικά αυστηρή τήρηση του ισλαμικού νόμου.
Κατά τη διάρκεια άκαρπων μέχρι τώρα συζητήσεων για μια πολιτική διευθέτηση τα τελευταία χρόνια, οι ηγέτες των Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν τη Δύση ότι οι γυναίκες θα απολαμβάνουν ίσα δικαιώματα σύμφωνα με το «ισλαμικό σύστημα», συμπεριλαμβανομένης της ικανότητας να εργάζονται και να εκπαιδεύονται.
«Κάποιος να βάλει ένα τέλος»
Δύο ημέρες μετά το επεισόδιο στην Azizi Bank, παρόμοιο σκηνικό διαδραματίστηκε σε υποκατάστημα Bank Milli, στη Χεράτ, σύμφωνα με δύο γυναίκες ταμίες που ήταν μάρτυρες.
Τρεις μαχητές των Ταλιμπάν που κρατούσαν όπλα μπήκαν στο υποκατάστημα, προειδοποιώντας γυναίκες υπάλληλους που έδειξαν τα πρόσωπά τους σε δημόσιο χώρο. Οι γυναίκες εκεί παραιτήθηκαν, στέλνοντας άντρες συγγενείς στη θέση τους.
Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Zabihullah Mujahid δεν απάντησε σε αίτημα για σχόλιο σχετικά με τα δύο περιστατικά. Οι εκπρόσωποι των δύο τραπεζών δεν απάντησαν σε αιτήματα για σχόλια.
Στο ευρύτερο ερώτημα αν θα επιτρέπεται στις γυναίκες να εργάζονται σε τράπεζες σε περιοχές που ελέγχει, ο Μουτζαχίντ πρόσθεσε ότι δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση.
«Μετά την εγκαθίδρυση του ισλαμικού συστήματος, θα αποφασιστεί σύμφωνα με το νόμο και Θεού θέλοντος, δεν θα υπάρξουν προβλήματα», είπε.
Η κατάκτηση των δικαιωμάτων των γυναικών έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα κατά τη διάρκεια των 20 ετών που οι δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, αν και έχουν επιτευχθεί κυρίως σε αστικά κέντρα.
Αφγανές γυναίκες που εργάζονται σε τομείς όπως η δημοσιογραφία, η υγειονομική περίθαλψη και η επιβολή του νόμου έχουν δολοφονηθεί σε ένα κύμα επιθέσεων από την έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών πέρυσι μεταξύ των Ταλιμπάν και της αφγανικής κυβέρνησης που υποστηρίζεται από τις ΗΠΑ.
«Βοηθήστε μας»
«Οι Ταλιμπάν θα στερεύσουν πολλές ελευθερίες σε όλα τα επίπεδα και αυτό είναι που πολεμούμε», δήλωσε εκπρόσωπος της αφγανικής κυβέρνησης.
«Οι γυναίκες και τα παιδιά υποφέρουν περισσότερο και οι δυνάμεις μας προσπαθούν να σώσουν τη δημοκρατία. Ο κόσμος πρέπει να μας καταλάβει και να μας βοηθήσει».
Πλήθος μορφωμένων Αφγανών γυναικών ζητάνε βοήθεια από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και για να εκφράσουν την απογοήτευσή τους.
«Με κάθε πόλη, ανθρώπους, όνειρα, την ιστορία και το μέλλον, να καταρρέει, καταρρέει η τέχνη και ο πολιτισμός, καταρρέει η ζωή και η ομορφιά, καταρρέει ο κόσμος μας», έγραψε η Rada Akbar στο Twitter. «Κάποιος, παρακαλώ, να το σταματήσει».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις