Σεισμός στην Αϊτή – Απελπισία με 1.000 νεκρούς – Εκατοντάδες αγνοούμενοι
Ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στα νοτιοδυτικά της Αϊτής έγινε αισθητός σε όλη την Καραϊβική και ξύπνησε οδυνηρές μνήμες της καταστροφικής σεισμικής δόνησης του 2010 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 200.000 άτομα
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Εκατοντάδες άτομα σκοτώθηκαν έχασαν τη ζωή τους ή αγνοούνται και περισσότερα από 1.800 τραυματίστηκαν από τον ισχυρό σεισμό μεγέθους 7,2 βαθμών που έπληξε την Αϊτή καταστρέφοντας σπίτια, ξενοδοχεία και εκκλησίες. Αργά χθες βράδυ (ώρα Ελλάδος) οι νεκροί πλησίαζαν τους 1.000. Πρόκειται για το πιο πρόσφατο τραγικό κεφάλαιο στην ιστορία αυτής της χώρας της Καραϊβικής, μετά την ανθρωπιστική και πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει και έπειτα από τη δολοφονία, πριν από λίγο καιρό, του προέδρου της.
Ο σεισμός που σημειώθηκε το πρωί του Σαββάτου στα νοτιοδυτικά της Αϊτής έγινε αισθητός σε όλη την Καραϊβική και ξύπνησε οδυνηρές μνήμες της καταστροφικής σεισμικής δόνησης του 2010 που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότερα από 200.000 άτομα. Ο πρωθυπουργός της χώρας Αριέλ Ενρί κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έναν μήνα. Πρόσθεσε ότι δεν θα ζητήσει διεθνή βοήθεια μέχρι να διαπιστωθεί το πλήρες εύρος της καταστροφής. Τόνισε ότι κάποιες πόλεις ισοπεδώθηκαν, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση έστειλε στελέχη στην παραλιακή πόλη Λε Καγέ για να βοηθήσουν στον συντονισμό της αντιμετώπισης των επιπτώσεων.
«Το πιο σημαντικό για εμάς είναι να εντοπίσουμε όσο περισσότερους επιζώντες μπορούμε κάτω από τα ερείπια» ανέφερε ο Ενρί.
«Τα τοπικά νοσοκομεία έχουν γεμίσει με τραυματίες» και έτσι ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός και νοσοκομεία άλλων περιοχών, οι οποίες δεν επλήγησαν τόσο πολύ, βοηθούν. Ο Ενρί έκανε έκκληση για ενότητα. «Οι ανάγκες είναι τεράστιες. Πρέπει να φροντίσουμε τους τραυματίες, αλλά και να παρέχουμε τρόφιμα, βοήθεια, προσωρινή στέγαση και ψυχολογική στήριξη». Κατά τη μετάβασή του στις πληγείσες περιοχές, τόνισε ότι ήθελε «δομημένη αλληλεγγύη» ώστε να εξασφαλιστεί συντονισμένη βοήθεια και να αποφευχθεί το χάος που επικράτησε μετά τον καταστροφικό σεισμό του 2010, οπότε η βοήθεια άργησε πολύ να φθάσει στον κόσμο που την είχε ανάγκη.
Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή για άμεση βοήθεια και διόρισε τη Σαμάνθα Πάουερ να συντονίσει την αμερικανική προσπάθεια συνδρομής στην Αϊτή. Ανακοίνωσε ότι η USAID θα συμβάλει στην εκτίμηση των ζημιών και στην ανοικοδόμηση της χώρας. Πολλές χώρες έχουν προσφερθεί να βοηθήσουν, μεταξύ των οποίων πολλές από τη Λατινική Αμερική, όπως η Αργεντινή και η Χιλή.
Η έντονη σεισμική δόνηση προκάλεσε πανικό στην πρωτεύουσα Πορτ-ο-Πρενς, μεγάλο μέρος της οποίας είχε καταστραφεί το 2010. «Ετρεξα να βγω από το κτίριο καθώς ξύπνησαν όλες οι μνήμες από το 2010» περιέγραψε η κάτοικος Καρμέλ Τσαρλς. «Ελπίζω να μην έχει τα ίδια αποτελέσματα». Μεταξύ των νεκρών είναι και ο πρώην γερουσιαστής Γκαμπριέλ Φορτουνέ, η σορός του οποίου ανασύρθηκε από τα ερείπια ενός ξενοδοχείου.Φωτογραφίες δείχνουν τους σοκαρισμένους πολίτες να περιφέρονται στους δρόμους, καθώς και πολλές καταστροφές σε κτίρια και οχήματα στο Λε Καγέ και στο Τζερεμί. Πολλοί πολίτες αναζητούν καταφύγια στα βουνά, φοβούμενοι την απειλή ενός τσουνάμι.
«Η Αϊτή είναι άτυχη, πάντα κάτι σοβαρό συμβαίνει» λέει ο Ζαντί Ντορμέους, 41χρονος ράφτης στο Πορτ-ο-Πρενς. «Είναι σαν να δοκιμαζόμαστε ξανά και ξανά». Πάντως εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών ανέφερε πως η πρωτεύουσα δεν έχει υποστεί τόσο μεγάλες ζημιές όσες το 2010, όμως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη στις νοτιοδυτικές περιοχές, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι κάτοικοι να έχουν μείνει άστεγοι. Παράλληλα έχουν καταστραφεί πολλοί δρόμοι που οδηγούν στις πληγείσες περιοχές.
Η Αϊτή, η οποία μοιράζεται το νησί της Ισπανιόλα με τη Δομινικανή Δημοκρατία, προσπαθεί ακόμη να ανακάμψει από τα γεγονότα της 7ης Ιουλίου, όταν ένοπλοι εισέβαλαν στην κατοικία του προέδρου Ζοβενέλ Μοΐς και τον σκότωσαν σε μια υπόθεση που ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει. Η αϊτινή αστυνομία κατηγορεί μια ομάδα κολομβιανών μισθοφόρων, 18 εκ των οποίων συνελήφθησαν και τρεις σκοτώθηκαν. Ωστόσο το ποιος ακριβώς βρισκόταν πίσω από την επίθεση παραμένει άγνωστο. Η σύζυγος του δολοφονηθέντος προέδρου, Μαρτίν, έχει υπονοήσει ότι πίσω από την επίθεση κρύβονται ισχυρά μέλη της ολιγαρχίας της χώρας.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις