Κοροναϊός – Τρομάζει η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα – Εφιαλτικές προβλέψεις για το φθινόπωρο
Όλα τα δεδομένα θα συζητηθούν στην διευρυμένη σύσκεψη των επιτροπών για τον κοροναϊό και τον εμβολιασμό, που θα γίνει σήμερα.
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Τη ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Με τη μετάλλαξη Δέλτα να εξαπλώνεται ραγδαία, επικρατώντας στη χώρα σε ποσοστό σχεδόν 80%, η ανησυχία των ειδικών, χτυπάει «κόκκινο», καθώς αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τον υψηλό αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων και την χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, προμηνύουν ότι έρχεται ένα δύσκολο φθινόπωρο.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων, ανεβαίνει, με τον ΕΟΔΥ να καταγράφει την Δευτέρα 250 άτομα που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν 2.218 κρούσματα και 13 νέοι θάνατοι.
Το κύμα επιστροφής των εκδρομέων από τα νησιά, ενδέχεται να επιβαρύνει κι άλλο την επιδημιολογική εικόνα, και οι ειδικοί, σχεδόν καθημερινά, προειδοποιούν ότι θα έχουμε περαιτέρω αύξηση κρουσμάτων.
Υπογραμμίζουν δε την την ανάγκη, να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει, ώστε: να μην φτάσουμε τα 5.000 κρούσματα ημερησίως και να αποτραπεί η έλευση ενός ακόμη κύματος κοροναϊού, που θα οδηγήσει σε αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τις αντοχές του ΕΣΥ.
Παράλληλα, σημειώνουν την ανάγκη ιχνηλάτησης στην επιστροφή του κόσμου από τα νησιά στα αστικά κέντρα.
Όπως τονίζεται αυτή τη στιγμή έχουμε τρία όπλα για την ανάσχεση της πανδημίας: Το πρώτο όπλο είναι ο εμβολιασμός. Το δεύτερο η ιχνηλάτηση και το τρίτο είναι τα μέτρα προστασίας και δη η χρήση της μάσκας.
Σε κάθε περίπτωση όλα τα δεδομένα θα συζητηθούν στην διευρυμένη σύσκεψη των επιτροπών για τον κοροναϊό και τον εμβολιασμό, που θα γίνει σήμερα.
Εμβολιασμός για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω
«Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε» τόνισε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της πανδημίας.
«Είμαστε μακριά από την κορύφωση, γιατί συνεχίζει να υπάρχει κινητικότητα. Η μεγάλη αιτία της έξαρσης είναι η νυχτερινή διασκέδαση. Οι νέοι ξεφαντώνουν όπως πριν τον κοροναϊό. Όταν δεν είμαστε εμβολιασμένοι τα ανθρώπινα πράγματα είναι πρόβλημα.Όταν είμαστε στο μπαράκι δεν φοράω τη μάσκα μου και δεν κάθομαι στα 2 μέτρα από τον άλλον» ανέφερε χαρακτηριστικά.
« Η μεγάλη αύξηση που έχουμε είναι σε μικρές ηλικίες. Την τελευταία εβδομάδα έχουμε χάσει πέντε νέους ανθρώπους 18 – 39 ετών, όλοι ανεμβολίαστοι και δεκατέσσερις είναι διασωληνωμένοι. Έχουμε 94 ανθρώπους νεκρούς σε αυτές τις ηλικίες (συνολικά). Ο νέος δεν είναι άτρωτος. Έχουμε ένα παιδάκι διασωληνωμένο, ως εκ τούτου πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να πάρουμε τις ζωές μας πίσω αν δεν εμβολιαστούμε», σημείωσε.
Ανησυχία για έκρηξη κρουσμάτων μετά τις διακοπές
Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι πραγματικές διαστάσεις που θα πάρει η πανδημία θα φανούν μετά τις δύο πρώτες εβδομάδες του Σεπτεμβρίου. Εμφανίζονται δε ιδιαίτερα ανήσυχοι ενόψει της επιστροφής των ταξιδιωτών του καλοκαιριού.
Όπως τόνισε ο καθηγητής Παθολογίας, Χαράλαμπος Γώγος, «το στέλεχος Δέλτα έχει κυκλοφορήσει στους νέους που είναι στα νησιά και διασκεδάζουν και γι’ αυτό υπάρχει μια διασπορά στα νησιά, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ‘κόκκινα’», δήλωσε ο καθηγητής.
Όπως είπε, είναι κρίσιμο να μην επεκταθεί αυτή η διασπορά και στην υπόλοιπη χώρα, μετά και την επιστροφή των ταξιδιωτών στις κατοικίες τους.
Αναφορικά με το σύστημα υγείας ο καθηγητής ανέφερε πως, πέρα από την Κρήτη, βλέπουμε πλέον και στην Αττική μια μικρή πίεση, ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν θα δούμε τα φαινόμενα που είχαμε παλαιότερα.
Επιπλέον, ο κ. Γώγος έκανε έκκληση για εμβολιασμό στους 40ρηδες, 50ρηδες, 60ρηδες, αλλά και στους νέους για να επιστρέψουν στο πανεπιστήμια.
Σχετικά με την απώλεια του πρώτου πλήρως εμβολιασμένου ατόμου στη χώρα μας, υπογράμμισε ότι ένας θάνατος δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως στοιχείο αντιεμβολιαστικής τάσης και πως κανένα φάρμακο δεν είναι 100% αποδοτικό.
Τέλος, είπε ότι όλα τα δεδομένα θα συζητηθούν στην διευρυμένη σύσκεψη των επιτροπών για τον κοροναϊό και τον εμβολιασμό, που θα γίνει την Τρίτη.
Τι να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη όσοι επιστρέψουν από διακοπές να λάβουν ορισμένα μέτρα, προκειμένου να προλάβουν τυχόν διασπορά του κοροναϊού.
Σύμφωνα με τον κ. Γώγο, «έχει μεγάλη σημασία να κάνει κάποιος τεστ γυρίζοντας – σελφ ή αντιγονικό. Επίσης, υπάρχει σύσταση για οικειοθελή καραντίνα ακόμα και με ήπια συμπτώματα, καθώς ο μέσος όρος μετάδοσης του ιού υπολογίζεται στις 3 ή 4 μέρες», όπως τόνισε.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας Ελένη Γιαμαρέλλου, σημείωσεπως όσοι εργάζονται και επιστρέφουν στις δουλειές τους πρέπει να κάνουν rapid test και να το επαναλάβουν άλλες 2 φορές τη βδομάδα. Τόσο οι εμβολιασμένοι, όσο και οι ανεμβολίαστοι. Είναι σκόπιμο να περιορίσουν τις εξόδους τους για μια εβδομάδα μετά τις διακοπές τους».
Όπως είπε η σωστή γνώση του προβλήματος μπορεί να είναι το κίνητρο για να τεσταριστεί κάποιος.
«Πιθανόν έχουμε ξεπεράσει το 80% της μετάλλαξης Δέλτα στη χώρα. Μέχρι 1 Σεπτέμβρη όλος ο πληθυσμός θα έχει πιθανόν τη μετάλλαξη Δέλτα, που οι ειδικοί από το εξωτερικό λένε ότι μιλάμε για νέα ίωση», τόνισε.
«Να εφαρμόζονται τα πρωτοκολλα – Τα μπαρ να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους»
Την ίδια ώρα, ο κ. Βασιλακόπουλος τονίζει την ανάγκη της τήρησης των υγειονομικών πρωτοκόλλων, σημειώνοντας πως τα μπαρ πρέπει να λειτουργούν μόνο με εμβολιασμένους.
«Το μείγμα μέτρων το αποφασίζει η πολιτεία. Υγειονομικά το σωστό είναι ότι οι εσωτερικοί χώροι δεν μπορούν να λειτουργήσουν με ασφάλεια με ανεμβολίαστους», ξεκαθάρισε.
«Τα νυχτερινά κέντρα/μπαρ θα πρέπει να λειτουργούν μόνο για εμβολιασμένους. Ο άλλος θα πρέπει να έχει ως κίνητρο, αν θέλει να διασκεδάσει, θα πρέπει να εμβολιαστεί. Θα έπρεπε να ισχύσει και εσωτερικούς και για εξωτερικούς χώρους. Δεν εφαρμόζονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εφευρέθηκε και το επάγγελμα του τσιλιαδόρου που όταν έρχεται έλεγχος λέει στους πελάτες να κάτσουν».
Αναφορικά με τα σούπερ μάρκετ, ο κ. Βασιλακόπουλος πρότεινε την διενέργεια κάποιου τεστ από τους ανεμβολίαστους. «Το συχνότερο που ακούω – από τους αντιεμβολιαστές – είναι “δεν έχει δοκιμαστεί μακροχρόνια το εμβόλιο”. Η απάντησή μου είναι “κάποιος που κόλλησε τον κοροναϊό και γιατρεύτηκε, ξέρει τι θα του συμβεί σε 4 χρόνια;».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις