Τουρκία – Το Twitter γίνεται μια αγκαλιά για αθλήτρια του βόλεϊ που δέχτηκε ομοφοβικές επιθέσεις
Όλα ξεκίνησαν με μια φωτογραφία που ανάρτησε μια από τις κορυφαίες παίκτριες βόλεϊ της χώρας μαζί με την κοπέλα της
Ο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και λαϊκιστές ηγέτες της Ευρώπης σαν τον Ορμπάν και τον Ντούντα, εδώ και καιρό χρησιμοποιεί την ομοφοβία ως μέσο για να συσπειρώσει τους υποστηρικτές του.
Όμως Τούρκοι όλων των παρατάξεων φαίνεται πως δεν εντυπωσιάζονται από τη ρητορική κατά των γκέι ατόμων, όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση της ταλαντούχας βολεϊμπολίστριας, Εμπράρ Καρακούρτ.
Η Καρακούρτ ήρθε αντιμέτωπη με διαδικτυακές επιθέσεις, μετά από ανάρτησή της στο Instagram, όπου εμφανιζόταν να περνά προσωπικές στιγμές με μια άλλη γυναίκα.
Η Καρακούρτ, που είναι παίκτρια της ομάδας «Σουλτάνες του Φιλέ», βοήθησε την εθνική ομάδα της Τουρκίας να φτάσει στους ημιτελικούς των Ολυμπιακών Αγώνων στο Τόκιο, ξεχωρίζοντας τόσο για τις ικανότητές της, όσο και για τα κοντά, ροζ μαλλιά της.
Στο παρελθόν, η Καρακούρτ έχει κερδίσει δυο αργυρά μετάλλια σε διεθνείς διοργανώσεις.
size ne
bize ne
go girl #EbrarKarakurt ♥️🌈💜 https://t.co/9btzRUPVbZ— BayanYanı (@bayanyani) August 15, 2021
Η 21χρονη δεν σχολίασε τις επιθέσεις στη σεξουαλικότητά της, όμως διέγραψε τις φωτογραφίες με την κοπέλα της από τον λογαριασμό της στο Instagram.
Όμως οι συμπαίκτριές της υπήρξαν πολύ πιο έντονες στις αντιδράσεις τους, γεμίζοντας το Twitter με μηνύματα συμπαράστασης για τη συμπαίκτριά τους.
Η Ναζ Αϊντεμίρ Ακιόλ έγραψε ότι η Καρακούρτ εστιάζει στο βόλεϊ και ότι η προσωπική της ζωή «δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δική ου, ούτε κανενός άλλου». Το Tweet της συγκέντρωσε δεκάδες χιλιάδες like.
while the world is filled with disgusting things our problem shouldnt be our national volleyball player being gay. thank you ebrar for the hard work that youre putting into our country. sorry for the uneducated people who are still living in the 80s. we love you. #EbrarKarakurt pic.twitter.com/CugzEHqSMS
— merv (@affectonhoshi) August 15, 2021
«Πάντα να μένεις ο εαυτός σου, επειδή η Εμπράρ που γνωρίζουμε είναι ξεχωριστή και είναι πανέμορφη», έγραψε η Χάντε Μπαλαντίν, μια άλλη παίκτρια της εθνικής της Τουρκίας.
Η Τουρκική Ομοσπονδία Βόλεϊ επίσης τάχθηκε ανοιχτά με το μέρος της Καρακούρτ:
«Η Εμπράρ Καρακούρτ είναι μια από τις σημαντικότερες και πλέον υποσχόμενες παίκτριες του τουρκικού βόλεϊ», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ομοσπονδίας, Κουρταράν Μουμτσού,. «Η προσωπική ζωή του καθενός αφορά μόνο τον ίδιο», πρόσθεσε.
Ο Ερντογάν προχωρά σε ολοένα και περισσότερα ομοφοβικά σχόλια το τελευταίο διάστημα και δεν κρύβει την αντιπάθειά του για τις λεσβίες. Τον Φεβρουάριο, δήλωσε:
«Ας μην ασχολούμαστε με το τι λένε αυτές οι λεσβίες,. Ας εστιάσουμε στις μητέρες μας. Η μητέρα είναι η κολώνα της οικογένειας». Τότε είχε μόλις ορίσει πρύτανη στο πανεπιστήμιο Bogazici της Κωνσταντινούπολης τον Μελίχ Μπουλού, έναν μισητό ακαδημαϊκό, πρώτη κίνηση του οποίου ήταν η απαγόρευση της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ του πανεπιστημίου.
Ο υπουργός εσωτερικών της χώρας έχει αποκαλέσει τα ομοφυλόφιλα άτομα «ανώμαλους», ενώ η παρέλαση του Gay Pride έχει απαγορευτεί από το 2016. Ακόμη και όταν αποχώρησε από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, την οποία είχε προωθήσει ο ίδιος ο Ερντογάν σε μια περίοδο κατά την οποία αυτοπαρουσιαζόταν ως μεταρρυθμιστής και η οποία είχε στόχο την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, βασικό επιχείρημα ήταν ότι – κατά κάποιο τρόπο – το κείμενό της υποτίθεται ότι προωθούσε την ομοφυλοφιλία.
Ωστόσο, η Γιλντίζ Ταρ, συντονίστρια του προγράμματος επικοινωνίας της Kaos GL, της παλιότερης οργάνωσης για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στην Τουρκία, δήλωσε ότι δεν έχει ξαφνιαστεί από τις αντιδράσεις του κόσμου υπέρ της Καρακούρτ.
«Έχουμε κάνει τεράστια πρόοδο. Η τουρκική κοινωνία αποδέχεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, όμως η κυβέρνηση έχει μείνει πίσω σε σχέση με την κοινωνία και επιμένει σε αναχρονιστικές και ομοφοβικές πολιτικές», δήλωσε η Ταρ στο Al-Monitor.
«Σήμερα, η οργάνωσή μας μπορεί να διοργανώνει εκδηλώσεις ακόμη και στις πιο συντηρητικές τοποθεσίες της χώρας χωρίς να αντιμετωπίζει αντιδράσεις. Οι πολίτες πλέον δεν αναρωτιούνται “τι είναι ΛΟΑΤΚΙ+;”, αλλά πώς μπορούν να μας βοηθήσουν», υποστηρίζει η Ταρ.
Κατά τη γνώμη της, αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό «στην επιμονή της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας που βρίσκεται παντού, χωρίς να έχει κάποια κεντρική οργάνωση ή να περιορίζεται σε συγκεκριμένη τοποθεσία», όπως τόνισε η Ταρ μιλώντας στο Al-Monitor.
Δεν είναι πρώτη φορά που οι Σουλτάνες του Φιλέ αντιμετωπίζουν τέτοιες αντιδράσεις. Ένας δημοφιλής θεολόγος με ορθόδοξες απόψεις είχε εκφράσει ανοιχτά τη δυσαρέσκειά του για τα ρούχα των αθλητριών τον περασμένο μήνα, με αρκετούς χρήστες των κοινωνικών δικτύων να παίρνουν το μέρος του και άλλους να στρέφονται εναντίον του.
Ο Ιχσάν Σενοκάκ είχε γράψει στο Twitter, όπου τον ακολουθούν περισσότεροι από 940.000 λογαριασμοί:
«Κόρη του Ισλάμ! Είσαι σουλτάνα της πίστης, της αγνότητας, της ηθικής και της σεμνότητας… όχι των γηπέδων. Είσαι το παιδί μανάδων που ντρέπονται όταν φαίνεται ακόμη και η μύτη τους».
- Χείμαρρος ο Τζέιμς: «Θα διέλυαν τον Παναθηναϊκό» – Οι… σπόντες για τον Ιτούδη
- Πρόταση γάμου: Το 50% την έχει ήδη μετανιώσει
- Ασταμάτητος Αντετοκούνμπο με ιστορική 30αρα κόντρα στους Χόρνετς (125-119, vid)
- Καιρός: Τσουχτερό κρύο, θυελλώδεις άνεμοι και παγετός στα βόρεια την Κυριακή
- Δύο συνταγές με street food «αλητεία»
- Πλήρης η ΑΕΚ κόντρα στον Ολυμπιακό – Οι σκέψεις του Αλμέιδα