Ταλιμπάν – Δεν ήρθαμε για να πάρουμε εκδίκηση – Παράθυρο για συνεργασίες με ξένες χώρες
Την πρώτη τους συνέντευξη Τύπου παραχώρησαν οι Ταλιμπάν μετά την κατάληψη της εξουσίας στο Αφγανιστάν. Μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκαν για την ασφάλεια της χώρας, την ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης και τα δικαιώματα των γυναικών.
Με το βλέμμα στραμμένο στην Καμπούλ είναι η διεθνής κοινότητα. Τις προηγούμενες ημέρες οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν και στη χώρα επικράτησε χάος. Σήμερα, Τρίτη 17 Αυγούστου, οι δυνάμεις παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου και σε αυτήν αναφέρθηκαν στον τρόπο που θα κυβερνήσουν. Ειδική μνεία έκαναν στις γυναίκες τονίζοντας πως «θα έχουν δικαιώματα με βάση τη Σαρία». Επίσης, χαρακτήρισαν ανίκανη την προηγούμενη κυβέρνηση και τόνισαν πως το Αφγανιστάν στο εξής θα είναι μια ασφαλής χώρα.
«Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς»
Ξεκινώντας η συνέντευξη, ο εκπρόσωπος Zabihullah Mujahid, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες για πρώτη φορά και είπε: «Μετά από 20 χρόνια αγώνα, διώξαμε ξένους. Αυτή είναι μια περήφανη στιγμή για ολόκληρο το έθνος. Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι το Αφγανιστάν δεν θα είναι πλέον πεδίο μάχης συγκρούσεων. Έχουμε συγχωρέσει όλους εκείνους που πολέμησαν εναντίον μας. Οι εχθρότητες έλαβαν τέλος. Δεν θέλουμε εξωτερικούς ή εσωτερικούς εχθρούς».
Παράλληλα, συμπλήρωσε: «Δεν θέλουμε να επικρατεί χάος στην Καμπούλ. Μπήκαμε στην πόλη για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων. Το σχέδιό μας ήταν να σταματήσουμε στις πύλες της Καμπούλ, ώστε η διαδικασία μετάβασης να ολοκληρωθεί ομαλά. Αλλά η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν τόσο ανίκανη. Οι δυνάμεις ασφαλείας τους δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα για να διασφαλίσουν την ασφάλεια. Έπρεπε να κάνουμε κάτι. Έπρεπε να μπούμε στην Καμπούλ για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των κατοίκων».
«Σεβασμός στα δικαιώματα των γυναικών με βάση τη Σαρία»
Όσον αφορά τις γυναίκες, ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν τόνισε ότι «σύμφωνα με τη Σαρία, δεσμευόμαστε για τα δικαιώματα των γυναικών. Θα συνεργαστούν μαζί μας. Οι αδελφές μας, οι γυναίκες μας θα έχουν τα ίδια δικαιώματα, θα μπορούν να επωφεληθούν από τα δικαιώματά τους, θα μπορούν να έχουν δραστηριότητες σε διαφορετικούς τομείς και ευκαιρίες για εκπαίδευση και πρόσβαση στην υγεία». Ακόμη πρόσθεσε ότι «η διεθνής κοινότητα μπορεί να έχει ανησυχίες, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε όμως ότι δεν θα υπάρξουν διακρίσεις κατά των γυναικών, αλλά φυσικά σύμφωνα με τους θρησκευτικούς νόμους που έχουμε».
“We want peace, we want stability”
Taliban spokesman Zabihullah Mujahid says group “will be forming an Islamic government… with all parties involved”
Latest: https://t.co/IUtAPurBs4 pic.twitter.com/FhNPRlI72J
— BBC Breaking News (@BBCBreaking) August 17, 2021
«Ελεύθερα και ανεξάρτητα τα ιδιωτικά ΜΜΕ»:
Στη συνέχεια ο Zabihullah Mujahid αναφέρθηκε στην ελευθερία του Τύπου. Όπως είπε, «τα ιδιωτικά Μέσα Ενημέρωσης μπορούν να συνεχίσουν να είναι ελεύθερα και ανεξάρτητα». Ακόμη, σημείωσε ότι δεσμεύονται για τον τομέα της ενημέρωσης. «Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τα ΜΜΕ ότι δεσμευόμαστε για τη λειτουργία τους στο πλαίσιο του πολιτιστικού μας πλαισίου. Τίποτα δεν πρέπει να είναι ενάντια στις ισλαμικές αξίες όταν πρόκειται για τις δραστηριότητες των Μέσων».
«Εργαζόμαστε για να σχηματίσουμε κυβέρνηση»:
Ερωτώμενος για τους νέους νόμους ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν απάντησε πως «αφού σχηματιστεί η κυβέρνηση όλα θα είναι πιο καθαρά και θα αποφασίσουμε ποιοι νόμοι θα παρουσιαστούν στο έθνος. Πάντως, εργαζόμαστε σοβαρά για τον σχηματισμό κυβέρνησης». Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε ότι έχουν όλα τα σύνορα του Αφγανιστάν υπό τον έλεγχό τους. «Υπάρχει πλήρης ασφάλεια σε όλη τη χώρα», αποκρίθηκε όταν τον ρώτησαν για απαγωγές και δολοφονίες σε περιοχές που ελέγχονται από τους Ταλιμπάν. «Θα έχουμε όλο και περισσότερη ασφάλεια μέρα με τη μέρα. Δεν θέλουμε να φύγει κανείς από τη χώρα», σημείωσε.
«Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε»:
Όσον αφορά τις συγκρίσεις που γίνονται για την εξουσία που είχαν πριν 20 χρόνια και με αυτή που θα υπάρχει τώρα ανέφερε: «Η χώρα μας είναι μουσουλμανικό έθνος. Το ίδιο ήταν πριν από 20 χρόνια, το ίδιο παραμένει και σήμερα. Αλλά υπάρχει τεράστια διαφορά στους τομείς εμπειρίας, ωριμότητας και οράματος, σε σύγκριση με όσα ίσχυαν πριν από 20 χρόνια. Υπάρχει διαφορά στον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε. Αυτή ήταν μια εξελικτική διαδικασία».