Μετάλλαξη Δέλτα – Πάνω από 100 νεκροί την εβδομάδα – Κάτω από τις προσδοκίες το τείχος ανοσίας
Η ανησυχία των επιστημόνων είναι ίδια απλά στη χώρα μας ίσως διαφέρουν οι επιδόσεις της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει βαλτώσει με αποτέλεσμα πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού να κρατούν σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της χώρας.
- Τη ζωή της έχασε 35χρονη έγκυος λίγες μέρες μετά το εξιτήριο νοσοκομείου – Στη ΜΕΘ το βρέφος
- Φθηνή η αγορά κατοικίας στην Ελλάδα για τους ξένους
- Ένα κουταβάκι με σπασμένο ποδαράκι μάς χρειάζεται – Βοηθάμε τους εθελοντές που «αιμορραγούν» οικονομικά
- Τη ζωή του έχασε βρέφος 3 μηνών στον Βόλο - Σοκαρισμένη η οικογένεια
Τίποτα καθησυχαστικό δεν υπάρχει στο μέτωπο της πανδημίας που με κάθε μεταφορικό μέσο, διοχετεύει την κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα, από τους τόπους διακοπών προς την ηπειρωτική Ελλάδα και προς τα αστικά κέντρα, στα οποία ο κόσμος σιγά σιγά θα αρχίσει ξανά να συνωστίζεται δημιουργώντας πρόσφορο έδαφος εκκόλαψης και εξάπλωσης.
Στο τραπέζι οι σύριγγες
Δεν είναι διαφορετική η εικόνα στην Ελλάδα απ’ ότι σε πολλές άλλες χώρες του δυτικού κόσμου. Η ανησυχία των επιστημόνων είναι ίδια απλά στη χώρα μας ίσως διαφέρουν οι επιδόσεις της εκστρατείας εμβολιασμού, που έχει βαλτώσει με αποτέλεσμα πιστοποιητικό πλήρους εμβολιασμού να κρατούν σχεδόν οι μισοί κάτοικοι της χώρας και λίγο παραπάνω, ενώ οι υπόλοιποι, στην πλειοψηφία τους νεαροί, να έχουν στείλει τις ελπίδες για το τείχος ανοσίας στο πυρ το εξώτερο.
Ο ιός που σάρωσε τη χώρα πριν από μερικούς μήνες, προκαλώντας το τρίτο κύμα, εξασθένησε, εξαφανίστηκε και ένας περισσότερο μολυσματικός επίγονος, η μετάλλαξη Δέλτα, είναι κυρίαρχος σε όλο τον κόσμο, προσβάλλει ευκολότερα κάθε ανεμβολίαστο και υπερνικά ενίοτε τα αντισώματα των πλήρως εμβολιασμένων.
Μέχρι προχθές
Σύμφωνα με τα στατιστικά, οι μισοί Ελληνες – παρά τις εκκλήσεις και παρά την απειλή της μετάλλαξης Δέλτα – παραμένουν ανεμβολίαστοι, ενώ στη χώρα έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 11.048.056 εμβολιασμοί (πρώτης και δεύτερης δόσης). Για την πρώτη δόση έχουν προσέλθει 5.862.754 άτομα (56% επί του γενικού πληθυσμού, 65% επί του ενήλικου), ενώ πλήρως εμβολιασμένοι είναι μέχρι στιγμής οι 5.543.737 (53% επί του γενικού πληθυσμού, 62% επί του ενήλικου). Υπάρχει ησυχία στα εμβολιαστικά κέντρα. Ακόμα και πολύ νωρίτερα αν πάει κάποιος από την ώρα του ραντεβού του για εμβολιασμό, μπορεί να εξυπηρετηθεί. Μπορεί άνετα, να μιλήσει με τους γιατρούς, να ρωτήσει απορίες που έχει. Ουσιαστικά, ό,τι ώρα και να πάει κάποιος τη μέρα του ραντεβού του, θα τον εξυπηρετήσουν αμέσως οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
Φάρος
Εν κατακλείδι, φάρος ελπίδας σε κάθε μελέτη που δημοσιεύεται στο πλαίσιο της μεγάλης προσπάθειας να καταλάβουμε με τι έχουμε να κάνουμε, είναι η χρήση μάσκας και τα μέτρα αυτοπροστασίας.
Στην Ελλάδα οι μέρες που έρχονται προοιωνίζονται δυσοίωνες. Το κύμα εξάπλωσης της μετάλλαξης Δέλτα, είναι ήδη εδώ, το δείχνουν τα κρούσματα, σταμάτησαν να πέφτουν κάτω από τις 3.000, με ευκολία ξεπερνούν τις 4.000, το δείχνει ο αριθμός των διασωληνωμένων, που κοντεύει τους 300, το δείχνει το εύρος του ιικού φορτίου με τον δείκτη θετικότητας στο 4% ή και παραπάνω, το βιώνουν οι υγειονομικοί στα νοσοκομεία περιοχών που πλήττονται με τις ΜΕΘ και τις κλινικές Covid να γεμίζουν.
13.300 νεκροί
Στην Ελλάδα φθάσαμε τις 13.300 νεκρούς, έχουμε και 20 ανθρώπους που πεθαίνουν κάθε μέρα, ποτέ δεν σταμάτησαν οι θάνατοι από τότε που νιώσαμε την επίθεση του πρώτου κύματος.
Η πνευμονολόγος Ασημίνα Γκίκα από την 7η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου Σωτηρία, είπε ότι τους τελευταίους τρεις μήνες χρειάστηκε να νοσηλεύσουμε 229 νεαρά άτομα έως 29 χρονών. «Είχαν βαριά πνευμονία, χρειάστηκαν υποστήριξη με οξυγόνο, high flow και μη-επεμβατικό αερισμό και παρόλα αυτά, 9 χρειάστηκαν ΜΕΘ. Μόνο σε ένα νοσοκομείο και σε ένα τρίμηνο!»
Η Δέλτα λοιπόν επιστρέφει – αν και ποτέ δεν έκανε διακοπές – όπως επιστρέφουν ή καλύτερα διακομίζονται ασθενείς σε νοσοκομεία της Αθήνας μέσα στις ειδικές κάψουλες, διακομίζονται και παιδιά, όπως το απόγευμα της Πέμπτης με C-130 από τη Χίο, ένα βρέφος 38 ημερών και ένα 12χρονο αγόρι.
Χωρίς αντίπαλο
Με τι έχουμε να κάνουμε; Με μία παραλλαγή που όπως λέει ο ΕΟΔΥ ανιχνεύτηκε σε 868 από τα 1.011 δείγματα που συλλέχθηκαν το διάστημα από 28 Μαΐου έως 8 Αυγούστου. Αντιστοιχεί δηλαδή στο 86% των κρουσμάτων.
Πλέον, μόνο το 7% των κρουσμάτων αφορά το βρετανικό στέλεχος Άλφα που επικρατούσε μέχρι πρόσφατα στην Ελλάδα και γενικά στην Ευρώπη.
Για τους Ελληνες επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμώνων, ο κόσμος έχει εισέλθει στο τέταρτο κύμα και ο έλεγχος της πανδημίας δεν φαντάζει ορατός.
Ο καθηγητής Παθολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών και μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, Χαράλαμπος Γώγος, ανέφερε ότι η παραλλαγή Δέλτα έχει επικρατήσει παντού, είναι πολύ μεταδοτικό στέλεχος και απειλεί τους ανεμβολίαστους.
Συμπυκνώνοντας την κατάσταση ο καθηγητής είπε ότι τα υπάρχοντα εμβόλια είναι πολύ δραστικά και για το στέλεχος Δέλτα, η χρήση των μέτρων προστασίας είναι αναγκαία για την μείωση της διασποράς, η οποία αφορά κυρίως τους νέους αλλά τελευταία εντοπίζεται και μία ανησυχητική μετατόπιση της νόσου και στις μεγαλύτερες ηλικίες.
Τα δεδομένα που έχουν στη διάθεση τους τα μέλη της Επιτροπής δείχνουν ότι ο μέσος όρος των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλός, γύρω στα 28-29 χρόνια. Αλλά όπως λένε, «τα δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν είναι καθησυχαστικά. Ακούμε τους συναδέλφους από την Κρήτη, τις φωνές αγωνίας που εκφράζουν, καθώς εκεί τα πράγματα είναι δύσκολα και η πληρότητα μεγάλη.
Υπάρχει κίνδυνος για μεγάλη πίεση στις κλίνες Covid και στις ΜΕΘ, ιδιαίτερα τώρα που είναι καλοκαίρι, έχουμε άδειες, υπάρχει συρρίκνωση κλινών επειδή είχαν μειωθεί πολύ τα Covid περιστατικά και άρχισαν οι non-Covid δραστηριότητες – χειρουργεία, καρκινοπαθείς, νεφροπαθείς. Επομένως, κάθε επιστροφή στην προηγούμενη κατάσταση θα δημιουργήσει πρόβλημα και στη διαχείριση τέτοιων περιστατικών».
Ο Νίκος Καπραβέλος Διευθυντής στη Β’ ΜΕΘ στο «Παπανικολάου», μιλώντας στην «Κοινωνία ώρα MEGA» έθεσε μία άλλη παράμετρο, λέγοντας ότι «το μεγάλο ποσοστό ανεμβολίαστων και δυστυχώς η προστασία που αυτά παρέχουν με την πάροδο του χρόνου εξασθενεί. Ακόμα κι όσοι εμβολιαστήκαμε από τον Γενάρη και μετά βλέπουμε ότι δεν παρέχουν προστασία πάνω από 9 μήνες, οπότε η τρίτη δόση είναι απαραίτητη.
Προσθέτει ότι το μείγμα που δημιουργείται από το φθινόπωρο είναι εκρηκτικό. Υπερμεταδοτική μετάλλαξη, εμβόλια που χάνουν την αποτελεσματικότητά τους, τα υγειονομικά πρωτόκολλα… είμαστε μπροστά σε νέα κατάρρευση του υγειονομικού συστήματος. Ναι μεν έχουμε διαθεσιμότητα σε κλίνες covid, αλλά έχουμε κι άλλα περιστατικά. Αν διαταραχθεί η κανονικότητα ενός νοσοκομείου θα ζήσουμε παρόμοιες στιγμές με το 2ο και το 3ο κύμα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις