Η τεχνολογία του εμβολίου της Οξφόρδης τα βάζει τώρα με την πανώλη
Σε εξέλιξη η πρώτη φάση της κλινικής δοκιμής
Οι ερευνητές του εμβολίου της Οξφόρδης που ανέπτυξαν το εμβόλιο Covid-19 της AstraZeneca ξεκίνησαν δοκιμές ενός εμβολίου κατά της πανώλης που βασίζεται στην ίδια τεχνολογία.
Περίπου 40 υγιείς εθελοντές 18-55 ετών συμμετέχουν στη Φάση Ι της κλινικής δοκιμής, αναφέρει το BBC.
Η πανώλη, στην οποία αποδίδεται η επιδημία του Μαύρου Θανάτου που σκότωσε έως και τον μισό πληθυσμό της Ευρώπης τον 14ο αιώνα, παραμένει ενδημική σε περιοχές της Αφρικής, της Ασίας και της Αμερικής.
Παρόλο που η βακτηριακή ασθένεια μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, 171 άνθρωποι πέθαναν στην επιδημία που ξέσπασε το 2017 στη Μαδαγασκάρη.
Το βακτήριο της πανώλης, Yersinia pestis, μεταδίδεται κυρίως από τους ψύλλους και προσβάλλει τους πνεύμονες (πνευμονική πανώλη), το αίμα (σηψαιμική πανώλη) ή, πιο συχνά, τους λεμφαδένες (βουβωνική πανώλη).
Εμβόλιο υπάρχει ήδη, χρησιμοποιείται όμως μόνο σε άτομα υψηλού κινδύνου και η αποτελεσματικότητά του παραμένει ασαφής.
«Είμαι τυχερή που ζω σε μια εποχή που αναπτύσσονται εμβόλια» δήλωσε στο BBC η Λαρίσα, 26 ετών, φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης που δέχτηκε να συμμετάσχει στην πρώτη δοκιμή.
Πρόσθεσε πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για παρενέργειες, δεδομένου ότι «το εμβόλιο που δοκιμάζεται χρησιμοποιεί την ίδια πλατφόρμα με το εμβόλιο της Covid-19, το οποίο έχει χορηγηθεί σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο».
Όπως συμβαίνει με το εμβόλιο της AstraZeneca, το πειραματικό εμβόλιο κατά της πανώλης περιέχει έναν ιό που προκαλεί κρυολόγημα στους χιμπατζήδες, ο οποίος έχει τροποποιηθεί γενετικά ώστε να μην πολλαπλασιάζεται στον άνθρωπο. Στον ιό έχουν προστεθεί γονίδια που αναγκάζουν τα ανθρώπινα κύτταρα να παραγάγουν πρωτεΐνες του βακτηρίου της πανώλης Yersinia pestis.
Οι πρωτεΐνες του βακτηρίου αναγνωρίζονται στη συνέχεια ως αντιγόνα από το ανοσοποιητικό σύστημα για να παραχθούν αντισώματα.
Η ίδια ερευνητική ομάδα στην Οξφόρδη πειραματίζεται επίσης με αντίστοιχα εμβόλια για άλλες ασθένειες: «Έχουμε ήδη πραγματοποιήσει κλινικές δοκιμές της ίδιας τεχνολογίας για την αντιμετώπιση του βακτηρίου της μηνιγγίτιδας Β και του ιού του Ζίκα» δήλωσε η δρ Μαχέσι Ραμασάμι, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η κλινική μελέτη χρηματοδοτείται από το βρετανικό δημόσιο.
- Κίεβο: Ισχυρές εκρήξεις μετά από συναγερμό για πυραυλική επίθεση
- Αρκάς: Η χριστουγεννιάτικη καλημέρα της Παρασκευής
- Τα ζώδια σήμερα: Δες το αλλιώς
- Αυτοκίνητο καρφώθηκε σε φανάρι στη Θεσσαλονίκη
- Κώστας Χαρδαβέλλας: «Δεν λέω λοιπόν ούτε αντίο, ούτε καλό ταξίδι»
- Χαρδαβέλλας: Σήμερα η κηδεία του δημοσιογράφου στην Παναγίτσα Παλαιού Φαλήρου