Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Το εμβόλιο Covid-19 προσφέρει «υπερανοσία» σε όσους είχαν επιζήσει από SARS

Το εμβόλιο Covid-19 προσφέρει «υπερανοσία» σε όσους είχαν επιζήσει από SARS

Ελπίδες για ανάπτυξη νέων εμβολίων που θα προστατεύουν από το στέλεχος Δέλτα αλλά και από άλλους κοροναϊούς.

Οκτώ άτομα που είχαν προσβληθεί από τον κοροναϊό του SARS στην επιδημία της περασμένης δεκαετίας απέκτησαν «υπερανοσία» όταν εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19, παράγοντας αντισώματα που προλαμβάνουν όχι μόνο το στέλεχος Δέλτα αλλά και άλλους κοροναϊούς των παγκολίνων και των νυχτερίδων.

Το εντυπωσιακό φαινόμενο, το οποίο περιγράφεται στο New England Journal of Medicine, δημιουργεί νέες ελπίδες για την ανάπτυξη εμβολίων που θα προλαμβάνουν όχι μόνο τον πανδημικό κοροναϊό αλλά και άλλους κοροναϊούς που απειλούν να προκαλέσουν νέες πανδημίες.

Περίπου 8.000 άνθρωποι προσβλήθηκαν από SARS στην επιδημία που ξεκίνησε από την Κίνα το 2002. Ο ιός, στενός συγγενής του SARS-CoV-2, είναι λιγότερο μεταδοτικός αλλά πολύ πιο επικίνδυνος, αφού σκοτώνει περίπου το 10% των ασθενών.

Η Λίνφα Ουάνγκ, ιολόγος του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης, εντόπισε επιζώντες της επιδημίας SARS αναζητώντας στοιχεία για την ανάπτυξη εμβολίων και φαρμάκων κατά της Covid-19. Ανίχνευσε στο αίμα τους εξουδετερωτικά αντισώματα που στοχεύουν στον ιό του SARS, όχι όμως τον SARS-CoV-2.

Ο ιός του SARS πρωτοεμφανίστηκε στην Κίνα στις αρχές της περασμένης δεκαετίας (Reuters)

Όταν το εμβόλιο Covid-19 της Pfizer έφτασε φέτος στη Σιγκαπούρη, η ομάδα του Ουάνγκ έσπευσε να εξετάσει οκτώ επιζώντες του SARS που είχαν εμβολιαστεί πρόσφατα. Έκπληκτοι οι ερευνητές ανίχνευσαν αντισώματα που εξουδετερώνουν τρία στελέχη του πανδημικού κοροναϊού –Άλφα, Βήτα και Δέλτα- καθώς και πέντε κοροναϊούς των νυχτερίδων και των παγκολίνων.

Ο μηχανισμός του φαινομένου παραμένει ασαφής, ωστόσο οι ερευνητές υποψιάζονται ότι το εμβόλιο ξύπνησε τη «μνήμη» του ανοσοποιητικού συστήματος και προκάλεσε την παραγωγή αντισωμάτων που επιτίθενται σε ένα τμήμα του ιού του SARS που υπάρχει και στον SARS-CoV-2, σχολιάζει ο δικτυακός τόπος του Nature.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τα αντισώματα αυτά αντιμετωπίζουν τον SARS-CoV-2 πιο αποτελεσματικά από ό,τι το ίδιο το εμβόλιο mRNA της Pfizer.

H ομάδα του Ουάνγκ κατάφερε επίσης να παραγάγει τα υπεραντισώματα στο εργαστήριο, τα οποία θα μπορούσαν θεωρητικά να χρησιμοποιηθούν ως θεραπεία.

«Θα δημιουργήσουμε ένα κοκτέιλ με καμιά δεκαριά μονοκλωνικά αντισώματα […] Αν έχουμε την ατυχία να συναντήσουμε έναν ιό SARS-3 στο μέλλον, θα έχομε ήδη έτοιμο ένα θεραπευτικό κοκτέιλ» δήλωσε ο ερευνητής στο Science.

Ο Ουάνγκ εργάζεται ήδη στην ανάπτυξη εμβολίων για πολλαπλούς κοροναϊούς και αναζητά τώρα περισσότερους επιζώντες του SARS για μια μελέτη με μεγαλύτερο στατιστικό δείγμα.

Must in

Θρυλική καρδιά ο Σέστιτς!

Ο παλιός άσος του Ολυμπιακού και του Ερυθρού Αστέρα αναρρώνει μετά την πετυχημένη μεταμόσχευση καρδιάς στην οποία υποβλήθηκε αφού η ζωή του ήταν σε άμεσο κίνδυνο

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2024
Απόρρητο