Δάση όσο το 1/4 της Ελλάδας θα φυτεύει η Κίνα κάθε χρόνο
Μετά την καταστροφή μεγάλων οικοσυστημάτων από δεκαετίες ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει «οικολογικούς φράκτες ασφαλείας» και να προστατεύσει από την ανθρώπινη επέμβαση το ένα τέταρτο του συνολικού εδάφους της
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- Πρόστιμα 5,5 εκατ. για αισχροκέρδεια σε 8 πολυεθνικές - Για ποιες εταιρείες χτυπάει η καμπάνα
- O Έλον Μασκ στο μικροσκόπιο για διαρροή κρατικών μυστικών
Η Κίνα θα φυτεύει 36.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα νέων δασών το χρόνο -περισσότερο από τη συνολική έκταση του Βελγίου και περισσότερο από το ένα τέταρτο της Ελλάδας- από φέτος μέχρι το 2025 στο πλαίσιο του στόχου της να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή και να βελτιώσει την προστασία φυσικών οικοσυστημάτων, δήλωσε σήμερα ανώτερος δασικός αξιωματούχος.
Οι δενδροφυτεύσεις βρίσκονται εδώ και δεκαετίες στο κέντρο των περιβαλλοντικών προσπαθειών της Κίνας και αποτελούν σημαντικό μέρος των σχεδίων για μηδενικές καθαρές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2060.
Ο Λι Σουνλιάνγκ, αντιπρόεδρος της Κρατικής Επιτροπής Δασοκομίας και Λιβαδικών Εκτάσεων, δήλωσε στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων πως μεγάλης κλίμακας προγράμματα «για να πρασινίσει η γη» θα καλύπτουν 36.000 τ.χλμ. αναδάσωσης κάθε χρόνο μέχρι το 2025.
«Μέχρι το 2035, η ποιότητα και η σταθερότητα των οικοσυστημάτων των εθνικών δασών, των λειβαδικών εκτάσεων, των υγροτόπων και των ερήμων θα έχουν συνολικά αναβαθμιστεί» πρόσθεσε.
Η Κίνα έχει στόχο να αυξήσει τη συνολική δασοκάλυψή της στο 24,1% μέχρι το τέλος του 2025, από 23,04 στο τέλος της περυσινής χρονιάς, σύμφωνα με το πενταετές σχέδιο για τα δάση και τις λιβαδικές εκτάσεις της που δόθηκε στη δημοσιότητα αυτή την εβδομάδα.
Στο σχέδιο διατυπώνεται η προειδοποίηση πως οι δασικοί και οι λιβαδικοί πόροι της Κίνας είναι ανεπαρκείς, ιδιαίτερα σε περιφέρειες που είναι επιρρεπείς στην ξηρασία στις βόρειες και τις δυτικές περιοχές της. Ο Λι δεν διευκρίνισε τι είδους δένδρα θα φυτευτούν, όμως στο έγγραφο αναφέρεται πως η στρατηγική θα βασιστεί εν μέρει στη «φυσική αναδάσωση», αφήνοντας να εννοηθεί πως διάφοροι τύποι δένδρων θα φυτευτούν ανάλογα με το τοπικό περιβάλλον.
Μετά την καταστροφή μεγάλων οικοσυστημάτων από δεκαετίες ταχύτατης οικονομικής ανάπτυξης, η Κίνα έχει υποσχεθεί να δημιουργήσει «οικολογικούς φράκτες ασφαλείας» και να προστατεύσει από την ανθρώπινη επέμβαση το ένα τέταρτο του συνολικού εδάφους της.
Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, η Κίνα θα επεκτείνει επίσης το σύστημα των εθνικών πάρκων, θα δημιουργήσει διαδρόμους για να ανακουφίσει την κατάτμηση των οικοσυστημάτων και θα καταστείλει περαιτέρω το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής, δήλωσε ο Τσεν Ζιαουέν, αξιωματούχος αρμόδιος για την εκπόνηση του νέου σχεδίου.
Σε μια σχετική εξέλιξη, ο όμιλος έρευνας αγοράς comparethemarket.com ανακοίνωσε σήμερα πως μόνο η πόλη του Πεκίνου θα πρέπει να φυτεύει περισσότερα από 15 εκατομμύρια δένδρα το χρόνο για να αντισταθμίσει τις ετήσιες εκπομπές.
Οι πόλεις της Σιγκαπούρης και του Χονγκ Κονγκ θα έπρεπε να φυτεύουν περισσότερα από 9 εκατ. δένδρα το χρόνο καθεμιά, ενώ το Λονδίνο θα χρειαζόταν να φυτεύει λίγο περισσότερα από 4 εκατομμύρια δένδρα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις