Ο Σι Τζινπίνγκ ζητεί αναδιανομή πλούτου
Η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει εδώ και έναν χρόνο κατά των κροίσων της τεχνολογίας μπορεί τώρα να διευρύνεται και να αποκτά πιο κοινωνική διάσταση
Ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ έστειλε σήμα ότι η κυβέρνηση της χώρας σκοπεύει να προχωρήσει σε μεγαλύτερη αναδιανομή εισοδήματος παίρνοντας περισσότερα από τους πολύ πλούσιους και δίνοντας στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα. Πρόκειται για ένδειξη ότι η εκστρατεία που έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου έναν χρόνο στη χώρα κατά των κροίσων της τεχνολογίας μπορεί τώρα να διευρύνεται και να αποκτά πιο κοινωνική διάσταση.
Κρατικά μέσα ενημέρωσης της Κίνας ανέφεραν ότι ο Σι παρουσίασε σχέδιο «κοινωνικής ευημερίας» όπως χαρακτηρίστηκε, που περιλαμβάνει αυστηρότερη εποπτεία και αναδιανομή εισοδημάτων.
Το Πεκίνο έχει κάνει πολύ μεγάλες προσπάθειες για να μειωθεί η φτώχεια ειδικά στις αγροτικές περιοχές. Τώρα φαίνεται ότι βάζει στο στόχαστρο τα υψηλότερα κοινωνικά στρώματα προχωρώντας σε αυστηρό έλεγχο του τεχνολογικού κλάδου, ο οποίος έχει δημιουργήσει στη χώρα πολλούς κροίσους.
Οικονομολόγοι λένε ότι οι κινήσεις που γίνονται από το Πεκίνο μπορεί να δείχνουν πως η χώρα βρίσκεται πιο κοντά στο να επιβάλει φόρους στην ακίνητη περιουσία και την κληρονομιά κινητής και ακίνητης περιουσίας. Επίσης αναλυτές αναφέρουν ότι μπορεί να επιβληθούν και φόροι κερδών κεφαλαίου, να ενισχυθούν προγράμματα κοινωνικής ασφάλισης και να δοθούν περισσότερα κίνητρα για αγαθοεργίες.
ΦΟΡΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ. Η Κίνα δεν έχει εφαρμόσει φόρο κληρονομιάς και μια τέτοια απόφαση θα είχε σημαντική επίπτωση στο ρυθμιστικό πλαίσιο της χώρας για την αναδιανομή εισοδήματος που θέλει να εφαρμόσει τώρα η κυβέρνηση. Στη συνάντηση των κορυφαίων κομματικών και κυβερνητικών παραγόντων υπό τον Σι, αξιωματούχοι υποσχέθηκαν επίσης να βελτιωθεί η εκπαίδευση, να αυξηθούν τα εισοδήματα για τα μεσαία και κατώτερα στρώματα, να υπάρχει ίση πρόσβαση στις δημόσιες υπηρεσίες, να αυξηθεί η επάρκεια κατοικιών και να υπάρχει καλύτερη υγειονομική περίθαλψη, ιδιαίτερα για τους μεγαλύτερους σε ηλικία, αναφέρει το Bloomberg.
Οσον αφορά την επιβολή φόρου στα ακίνητα και ιδιαίτερα στις κατοικίες, έχουν γίνει ήδη σχετικές πιλοτικές μελέτες στη Σαγκάη και άλλες πόλεις. Ως πιλοτική ζώνη για να δοκιμαστούν τέτοιες νέες πρωτοβουλίες και φόροι ορίζεται τώρα η ανατολική επαρχία της Σεγιάνγκ, όπου τυχαίως ή μη βρίσκεται η έδρα της Alibaba Group Holding. Η περιοχή είναι γνωστή για τον πλούσιο ιδιωτικό της τομέα.
Οι αποφάσεις του Σι ελήφθησαν έπειτα από συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Χρηματοπιστωτικών και Οικονομικών Υποθέσεων του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, υπό την προεδρία του ίδιου του προέδρου της χώρας. Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι δόθηκε έμφαση στην ανάγκη να υπάρξει κανονιστικό πλαίσιο για «υπερβολικά υψηλά εισοδήματα και να δοθούν κίνητρα σε ομάδες ατόμων και επιχειρήσεις που κερδίζουν πολλά να επιστρέψουν περισσότερα πίσω στην κοινωνία». Η επιτροπή ανέφερε επίσης ότι παρά το γεγονός πως το κυβερνών κόμμα επέτρεψε τις προηγούμενες δεκαετίες σε ορισμένα άτομα και σε περιοχές «πρώτα να πλουτίσουν», τώρα δίνει προτεραιότητα στην «κοινή ευημερία για όλους», όπως αναφέρεται.
Ο κλοιός γύρω από τους κροίσους της χώρας άρχισε να σφίγγει τον Οκτώβριο του 2020 όταν το Πεκίνο ακύρωσε την αρχική δημόσια εγγραφή για την εισαγωγή της Ant Group της Alibaba και του Τζακ Μα στο χρηματιστήριο. Θα ήταν η μεγαλύτερη όλων των εποχών αλλά ακυρώθηκε όταν ο Μα άσκησε κριτική στη χρηματοπιστωτική εποπτεία της χώρας. Στη συνέχεια ακολούθησαν παρόμοια περιστατικά παρεμβάσεων από το κράτος. Η εταιρεία μεταφορών Didi Chuxing μπήκε στο στόχαστρο των Αρχών επειδή αγνόησε προειδοποιήσεις για την αναβολή της εισαγωγής της σε αμερικανικά χρηματιστήρια. Επίσης το Πεκίνο επέβαλε πρόσφατα αυστηρούς περιορισμούς σε ιδιωτικές εταιρείες που παρέχουν εκπαίδευση και μόρφωση παρόμοια με αυτή των κρατικών σχολείων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις