Κοροναϊός – Δύσκολο φθινόπωρο δείχνουν οι «σκληροί» δείκτες – Αυξάνονται εισαγωγές και διασωληνώσεις
Ο κοροναϊός όχι απλώς είναι εδώ, αλλά τα επιδημιολογικά στοιχεία δείχνουν ότι θα πάμε σε ένα ακόμα δύσκολο φθινόπωρο εξαιτίας της πανδημίας.
- Βίλες «διαμάντια» και ιστορικές επιχειρήσεις στα αζήτητα των πλειστηριασμών
- Δημήτρης Σούρας: Τι έλεγε για τους ανθρώπους και τον θάνατο ο γνωστός ψυχίατρος
- Η Μαρίν Λεπέν απειλεί να ανατρέψει την κυβέρνηση – Επικαλείται ανησυχίες για το κόστος ζωής
- Ηνωμένο Βασίλειο: Ο δολοφόνος και βιαστής της Louisa Dunne συνελήφθη 57 χρόνια μετά
Ο κοροναϊός συνεχίζει να «πολιορκεί» τη χώρα, ενώ μεγάλη ανησυχία στους ειδικούς προκαλούν τα επιδημιολογικά στοιχεία, ιδιαίτερα οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας.
Η αύξηση του επιδημιολογικού φορτίου στην επικράτεια είναι συνεχής, γεγονός που οδηγεί σε πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), τόσο σε κλινικές, όσο και σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Οι «σκληροί» δείκτες της πανδημίας, προμηνύουν δύσκολο φθινόπωρο.
Σταθερά πάνω από 3.000 είναι τα κρούσματα καθημερινά, οι εισαγωγές αυξάνονται όπως και οι διασωληνώσεις. Μόνο χθες μετά από 116. 848 τεστ που έγιναν σε όλη χώρα ανακοινώθηκαν 3.625 νέα κρούσματα, επίσης είχαμε 30 νέους θανάτους, ενώ 296 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι.
«Καμπανάκι» από τους ειδικούς
«Πολλοί συνάδελφοι περιγράφουν την πανδημία σαν μία σειρά από συνεχόμενα σπριντ. Αυτό το σπριντ που περνάμε τώρα, πάνω από 280 ασθενείς στις ΜΕΘ της χώρας, 10πλάσιοι από πριν ένα χρόνο», σημειώνει ο Ηρακλής Τσαγκάρης, καθηγητής Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου «Αττικόν».
Οι ειδικοί ανησυχούν ότι η επιστροφή των παραθεριστών στα αστικά κέντρα θα διασπείρει και άλλο τον ιό και απευθύνουν έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων.
Όπως αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, καθηγητής Πνευμονολογίας, στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Εφόσον γυρνάμε από τις διακοπές μπαίνουμε ένα διάστημα σε αυτοκαραντίνα 4-5 μέρες και κάνουμε συνεχώς τεστ και μόνο αν είμαστε υγιείς επιστρέφουμε στη δουλείες μας».
Σοκαριστικές εικόνες από τις βλάβες στους πνεύμονες λόγω κοροναϊού
Τις βλάβες που μπορεί να προκαλέσει στους πνεύμονες ο κοροναϊός σε άτομα κάτω των 18 ετών χωρίς υποκείμενα νοσήματα, επισημαίνει ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, αναρτώντας αξονικές τομογραφίες τους: «Οι ασθενείς δεν χρειάστηκαν συμπληρωματικό οξυγόνο, διασωλήνωση ή ΜΕΘ. Πρόκειται για απλά-κοινά περιστατικά Covid-19. Ωστόσο έχουν πολύ “εντυπωσιακές” βλάβες και είναι άγνωστο τι θα προκαλέσουν αυτές οι βλάβες σε βάθος χρόνου».
«Δεν αποκλείεται να δούμε διπλή χρήση μάσκας σε μέσα μαζικής μεταφοράς ή στα σούπερ μάρκετ ή και υποχρεωτική χρήση μάσκας στους εξωτερικούς χώρους από όλους», επισημαίνει η Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, καθηγήτρια Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής.
Θετικά τα αποτελέσματα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στις προνοιακές δομές
Υπολογίζεται ότι έως τα τέλη Αυγούστου θα έχουν εμβολιαστεί έστω και με την πρώτη δόση, πάνω από 6 εκατομμύρια πολίτες. Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός πάντως του προσωπικού στις προνοιακές δομές είχε ήδη αποτέλεσμα.
«Από τον Iούλιο που ο πρωθυπουργός εξήγγειλε το μετρό του υποχρεωτικού εμβολιασμού έχουμε, με μια δόση το ποσοστό 85% στους εργαζόμενους, ενώ στο δημόσιο υπερδιπλασιάστηκε», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου.
Μέσα σε ένα μηνά από το 44% ξεπέρασε το 90%. Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων, Στέλιος Προσαλίκας, αναφέρει ότι: «Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε τις μολύνσεις αυξημένες, να γίνει επαναληπτική δόση». Να σημειώσουμε ότι έχει αποφασιστεί η χορήγηση από αρχές Σεπτεμβρίου της τρίτης δόσης σε ανοσοκατεσταλμένα άτομα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις