Η κυβέρνηση θέλει επιστροφή στη «δική της ατζέντα»
Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, για παράδειγμα, έχει βάλει στο Μέγαρο Μαξίμου μια σειρά από ζητήματα που δεν περιλαμβάνονταν όλα στον σχεδιασμό που είχε ήδη κάνει ενόψει του φθινοπώρου.
Το αξίωμα έχει καθολική αποδοχή στο εγχώριο πολιτικό σύστημα: η εκάστοτε κυβέρνηση θέτει συνήθως την ημερήσια διάταξη της επικαιρότητας, όχι τα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Πράγματι οι κυβερνήσεις είναι εκείνες που δημιουργούν ειδήσεις τις περισσότερες φορές. Ωστόσο, αυτό τους το πλεονέκτημα δεν σημαίνει πως επιτυγχάνουν πάντα να ορίσουν τα θέματα της δημόσιας συζήτησης.
Η ειδησεογραφία των τελευταίων ημερών, για παράδειγμα, έχει βάλει στο Μέγαρο Μαξίμου μια σειρά από ζητήματα που δεν περιλαμβάνονταν όλα στον σχεδιασμό που είχε ήδη κάνει ενόψει του φθινοπώρου.
Από τις πυρκαγιές και τη χαμηλότερη του προσδοκώμενου προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα μέχρι το νέο μεταναστευτικό κύμα που αναμένει η ΕΕ λόγω της παλινόρθωσης των Ταλιμπάν, η ελληνική κυβέρνηση έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις να αντιμετωπίσει, και ήδη προσαρμόζει τις κινήσεις και τη ρητορική της στη διαχείριση της νέας ατζέντας.
Η επίσημη πρώτη του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου έδωσε μια ιδέα των χειρισμών που θα προτιμηθούν. Ο Γιάννης Οικονόμου – ακολουθώντας τη γραμμή που είχε χαράξει ο Πρωθυπουργός από την προηγούμενη εβδομάδα – αναγνώρισε πως έχουν γίνει λάθη στην αντιμετώπιση των πύρινων μετώπων, ωστόσο έσπευσε να δώσει έμφαση στη διαχειριστική ικανότητα της κυβέρνησης και του κρατικού μηχανισμού κάτω από αντίξοες συνθήκες.
«Το ζητούμενο για την κυβέρνηση δεν είναι το ευκταίο, αλλά η διαχείριση μιας δυναμικής κατάστασης. Η κυβέρνηση και ο κρατικός μηχανισμός δεν σήκωσαν τα χέρια ψηλά, δεν παρέμειναν θεατές, δεν αναλώθηκαν σε επικοινωνιακούς χειρισμούς» είπε χαρακτηριστικά.
Προβληματίζουν οι φωτιές
Τα πύρινα μέτωπα προβληματίζουν το κυβερνητικό επιτελείο. Για την ακρίβεια, η κόπωση των πεζοπόρων τμημάτων της Πυροσβεστικής είναι εκείνη που τους προβληματίζει περισσότερο. Σύμφωνα με τα λεγόμενά τους, τα εναέρια μέσα που έχει στη διάθεσή της η χώρα επαρκούν, χρειάζονται όμως ενισχύσεις στα επίγεια.
Εξού και ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε ξανά στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι προκειμένου να στηρίξει έτσι τους άνδρες του Σώματος, όπως αναφέρουν στενοί του συνεργάτες.
Παράλληλα, καταβάλλεται προσπάθεια ώστε μέρος των δυνάμεων που έχουν στείλει άλλες χώρες για βοήθεια στην κατάσβεση των πυρκαγιών να παραμείνουν εδώ για δύο τουλάχιστον εβδομάδες ακόμη – όπως θα κάνουν οι πολωνοί πυροσβέστες.
Το Αφγανιστάν στην ατζέντα
Οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν απασχόλησαν την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία αποφασίστηκε η ενίσχυση της φύλαξης των ελληνικών συνόρων, χερσαίων και θαλάσσιων, για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.
Οι κυβερνητικοί βρίσκονται σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους για να καθοριστεί η συνολική αντίδραση της ΕΕ.
Από το Μαξίμου πάντως διευκρινίζουν πως η αυστηρή γραμμή που ήδη εκφράζει ο έλληνας υπουργός Μετανάστευσης αφορά εκείνους που θα προσπαθήσουν να μπουν παράτυπα στην Ελλάδα. Στόχος στο επόμενο χρονικό διάστημα είναι φυσικά να μην εργαλειοποιηθεί το Μεταναστευτικό από τη γειτονική Τουρκία.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε υποχρεωμένος να υπενθυμίσει στο χθεσινό μπρίφινγκ πως «με την πανδημία δεν τελειώσαμε» προκειμένου να προϊδεάσει σχετικά με τα μέτρα που θα ληφθούν για τη διαχείριση της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά.
Την επόμενη εβδομάδα η κυβέρνηση θα ανακοινώσει ένα «συνολικό πλαίσιο», το οποίο όλα δείχνουν ότι θα κινείται στη λογική όσων ήδη ισχύουν – στη λογική, δηλαδή, των προνομίων για όσους έχουν εμβολιαστεί και του μεγαλύτερου δυνατού περιορισμού των ανεμβολίαστων. Πρόθεσή της είναι – όπως επαναλαμβάνουν σε όλους τους τόνους τα μέλη της – να μην ξανακλείσει η οικονομία.
- Καιρός: Έρχεται ψυχρή εισβολή το Σαββατοκύριακο – Πόσο θα πέσει η θερμοκρασία
- Γάζα: Κάθε 30 λεπτά ένα παιδί σκοτώνεται – Πόσοι Αχμέτ και πόσες Λιγιάν πέθαναν από ισραηλινές επιθέσεις
- «Η KGB έβαλε μικρόφωνο στο κρεβάτι του γάμου μας» – Μάγια Πλισέτσκαγια και Ροντιόν Στσεντρίν
- ΠΑΣΟΚ – Τσουκαλάς: Όταν υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να παίρνει μέρισμα και ο κόσμος της εργασίας
- Gov.gr Wallet: Έρχονται τα στοιχεία για τους βαθμούς ποινής των οδηγών
- Προϋπολογισμός: Η ανάπτυξη στο 2,3% το 2025 – Πτώση πληθωρισμού στο 2,1% και μείωση χρέους στο 147,5%