Άνγκελα Μέρκελ – «Τελευταία αποστολή» σε Μόσχα και Κίεβο
Η καγκελάριος της Γερμανίας, περίπου έναν μήνα πριν από τις εκλογές και στη σκιά των εξελίξεων στο Αφγανιστάν, θα έχει συνάντηση με τον Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ την Κυριακή θα δει τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
- Διαρρήκτες «άδειαζαν» το εργαστήριο του γλύπτη Γεώργιου Λάππα στη Νέα Ιωνία
Ο Νικολάι Πατρούσεφ, επικεφαλής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας της Ρωσίας και εκ των στενότερων συνεργατών του Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν μάσησε τα λόγια του.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Izvestia» αναφορικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και κάνοντας μια σύγκριση με τα όσα συμβαίνουν στο Αφγανιστάν, είπε χαρακτηριστικά: «Το Κίεβο υπηρετεί προφανώς τα συμφέροντα των υπεράκτιων πατρόνων του, επιδιώκοντας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Μήπως, όμως, το ανατραπέν φιλοαμερικανικό καθεστώς της Καμπούλ σώθηκε από το γεγονός ότι το Αφγανιστάν είχε θέση ενός σημαίνοντος συμμάχου των ΗΠΑ εκτός του ΝΑΤΟ; Ανάλογη είναι η κατάσταση που περιμένει τους υποστηρικτές των αμερικανικών επιλογών στην Ουκρανία».
Αναμφίβολα, λοιπόν, τα νέα δεδομένα που δημιουργούν οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν για τους υπόλοιπους συμμάχους και προστατευομένους των ΗΠΑ και τα ερωτήματα που προκαλούν στις τάξεις τους είναι από τα θέματα που απασχολούν και την Ανγκελα Μέρκελ, ενόψει της αυριανής επίσκεψής της στη Μόσχα.
Εκεί όπου θα συναντηθεί με τον ρώσο πρόεδρο, προτού πάρει τον δρόμο για το Κίεβο, προκειμένου να έχει συνομιλίες με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έχει πολλά να τη ρωτήσει – ανάμεσά τους, γιατί «πούλησε» τη χώρα του, φροντίζοντας να ολοκληρωθεί ο ρωσικών συμφερόντων αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2.
Η Μέρκελ, βεβαίως, έχει προετοιμαστεί κατάλληλα για τις απαντήσεις που πρέπει να δώσει. Απέναντι στον Πούτιν – με τον οποίο βρέθηκε για πρώτη φορά πρόσωπο με πρόσωπο το 2002, προτού γίνει καγκελάριος, ενώ έκτοτε τον έχει συναντήσει περισσότερες φορές από κάθε άλλο ξένο ηγέτη – αναμένεται να του εξηγήσει τι περιλαμβάνει η συμφωνία της με τις ΗΠΑ που επέτρεψε την ολοκλήρωση του αγωγού.
Και ταυτόχρονα να του ξεκαθαρίσει ότι αυτό αποτελεί μάλλον την εξαίρεση, καθώς οι σχέσεις τόσο του Βερολίνου όσο και ολόκληρης της ΕΕ με τη Μόσχα είναι ιδιαιτέρως επιβαρυμένες εξαιτίας της κατάστασης στην Ουκρανία, της στήριξης προς τη Λευκορωσία, αλλά και της αντιμετώπισης των ρώσων αντικαθεστωτικών.
Ιδιαιτέρως «καυτό» θεωρείται ειδικά το ζήτημα του Αλεξέι Ναβάλνι – ο οποίος αξίζει να σημειωθεί ότι δηλητηριάστηκε ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 20 Αυγούστου 2020, με τη Δύση να κατηγορεί γι’ αυτό ευθέως τη Ρωσία. «Αυτό το θέμα που παραμένει άλυτο επιβαρύνει σημαντικά τις σχέσεις με τη Ρωσία», δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, Στέφαν Ζάιμπερτ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά της Μόσχας θα μπορούσε να δώσει στη Μέρκελ το έναυσμα να προωθήσει θετικές εξελίξεις στο διάστημα που θα μείνει στην καγκελαρία.
Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό. Ο Πούτιν, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει πως θεωρεί την υπόθεση «εσωτερικό ζήτημα» και δεν προτίθεται να υποχωρήσει σε πιέσεις, θεωρώντας προφανώς ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση και δεν έχει ανάγκη από υποχωρήσεις. Αυτό, όμως, δεν τον εμποδίζει να αντιμετωπίζει τη Γερμανία ως προνομιακό εταίρο.
Αναμένεται δε να πει στη Μέρκελ ότι πρόθεσή του είναι να συνεχίσει στην ίδια γραμμή και μετά την αποχώρησή της – χωρίς να αποκλείεται να την τιμήσει δημοσίως για την προσφορά της στις διμερείς σχέσεις. Μεταβαίνοντας στο Κίεβο, στη συνέχεια, η καγκελάριος της Γερμανίας θα επιχειρήσει να διαβεβαιώσει τον Ζελένσκι και τους υπόλοιπους συνομιλητές της πως η χώρα της και η ΕΕ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν τους Ουκρανούς στην τύχη τους.
Παράλληλα, θα τους διαμηνύσει, εμμέσως πλην σαφώς, ότι οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν και η στάση της Ουάσιγκτον και του Μπάιντεν πρέπει να τους πείσουν ότι δεν έχουν να περιμένουν πολλά από τους Αμερικανούς και πως το μέλλον τους είναι στην Ευρώπη και τη Γερμανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις