Στα αζήτητα το Skype, ζήτω το Teams!
Κάποτε το Skype ήταν συνώνυμο της βιντεοκλήσης. Το Zoom είναι πλέον πιο δημοφιλές και η Microsoft ποντάρει στο Teams, πιστή στη φιλοσοφία: ένα λογισμικό για όλα.
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Παλιότερα λέγαμε «θα μιλήσουμε στο Skype». Από το ξεκίνημα της πανδημίας ωστόσο πολλοί έχουν μεταπηδήσει για τις βιντεοκλήσεις τους στο Zoom. Kανείς δεν περίμενε ότι το Zoom θα γινόταν τόσο δημοφιλές, τόσο γρήγορα.
Όταν ιδρύθηκε πριν δέκα χρόνια η νεοφυής αμερικανική εταιρία δυσκολεύονταν με βρει χρηματοδότες, οι οποίοι υποστήριζαν τότε ότι η αγορά βιντεοκλήσεων έχει κορεστεί. Την ίδια χρονιά η Microsoft αγόρασε για 8,5 δισεκατομμύρια δολάρια το Skype, το δημοφιλέστερο εκείνη την εποχή λογισμικό βιντεοεπικοινωνίας.
Από τότε ωστόσο το Skype πήρε την κατιούσα σε αντίθεση με το Zoom που πήγαινε από το καλό στο καλύτερο. Σήμερα το Zoom έχει στο χρηματιστήριο αξία πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια και καθημερινά 300 εκατομμύρια χρήστες, χάρη κυρίως στην πανδημία. Κατά τη διάρκεια των λοκντάουν ακόμα και οι παππούδες και γιαγιάδες ενδιαφέρθηκαν ξαφνικά για βιντεοκλήσεις και το προτέρημα του Zoom ήταν ότι είναι εύχρηστο.
«Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Zoom μέσω του προγράμματος πλοήγησης στο ίντερνετ», εξηγεί η Έυα Μαρία Βάις, δημοσιογράφος του γερμανικού περιοδικού υπολογιστών Heise: «Το μόνο που πρέπει να κάνει ο χρήστης είναι να κλικάρει τον σύνδεσμο που του αποστέλλει εκείνος που θέλει να συνομιλήσουν. Περιθώριο λάθους δεν υπάρχει».
To Teams κάνει πολύ περισσότερα
Αρχικά το Skype πήρε τα πάνω του λόγω πανδημίας αυξάνοντας τους χρήστες κατά 40 εκατομμύρια τον Μάρτιο του 2020. Πλέον όμως η Microsoft δεν δημοσιεύει στοιχεία για τους χρήστες, γεγονός που αποτιμάται ως ένδειξη για την καθοδική πορεία του λογισμικού.
Η ευθύνη για την εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην Microsoft η οποία απέτυχε να οδηγήσει στην επιτυχία ένα λογισμικό, το οποίο αγόρασε για πολλά χρήματα το 2011. Ήδη από το 2016 η αμερκανική εταιρία άρχισε να μειώνει θέσεις εργασίας και να κλείνει γραφεία. Ο λόγος είναι απλός: η Microsoft ποντάρει πλέον στο Teams και αδιαφορεί για το Skype.
H μάνατζερ της Microsoft Γερμανίας Μαρί Τερέζ Φοντέιν, δηλώνει στην DW: «Το Teams προσφέρει πολύ περισσότερα από το Skype. Πρόκειται για μετεξέλιξη, το ιδανικό εργαλείο για την ομαδική επικοινωνία και εργασία».
Σύντομα το Skype δεν θα υπάρχει
Έξυπνη θεωρείται η κίνηση της Microsoft να προσφέρει δωρεάν το Teams και να το συμπεριλάβει στο ευρέως διαδεδομένο πακέτο Office. Παράλληλα δίνεται η δυνατότητα στους χρήστες να το χρησιμοποιούν σε απλοποιημένη μορφή και μέσω του λογισμικού πλοήγησης. Στα πλεονεκτήματα περιλαμβάνεται ότι οι χρήστες με ένα μόνο λογισμικό μπορούν μεταξύ άλλων να επικοινωνήσουν γραπτώς ή μέσω βίντεο, να οργανώσουν την εργασία τους ή να ανταλλάξουν αρχεία.
Η δημοσιογράφος Έυα Μαρία Βάις θεωρεί βέβαιο ότι σύντομα το Skype δεν θα υπάρχει πια. «Αμφιβάλλω αν η Microsoft προτίθεται να σώσει το Skype. Θα το αντικαταστήσει, μιας και δεν το χρειαζόμαστε πια».
Αντρέας Μπέκερ
Επιμέλεια Στέφανος Γεωργακόπουλος
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις