Κοροναϊός – Εφιαλτικές προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων – Γιατί τρομάζει η επιστροφή των εκδρομέων
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, επισείοντας και τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα στα νοσοκομεία.
«Κόκκινο» χτυπά η ανησυχία ειδικών και κυβέρνησης για επιθετικότητα της μετάλλαξης Δέλτα που άρχισε να έχει αντίκτυπο στο σύστημα υγείας, με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία να αυξάνονται, όπως αυξάνεται και ο αριθμός των διασωληνωμένων που έφτασε τους 317, σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 154% μέσα σε ένα μόλις μήνα.
Στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεμβολίαστοι ενώ αρκετοί από τους διασωληνωμένους είναι νεότερης ηλικίας, καθώς η κυρίαρχη μετάλλαξη Δέλτα παρουσιάζει έντονη διασπορά σε αυτό το ηλικιακό κοινό.
Με τα κρούσματα του κοροναϊού να είναι τις τελευταίες μέρες σταθερά πάνω από 3.000, οι υγειονομικές αρχές αντιμετωπίζουν όλο και χειρότερους δείκτες ενώ τρόμο προκαλούν οι προβλέψεις για νέα έκρηξη κρουσμάτων, από το Σεπτέμβρη, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων του Αυγούστου.
Οι ειδικοί πυκνώνουν τις εκκλήσεις για εμβολιασμό του πληθυσμού, καθώς βλέποντας και την εικόνα που υπάρχει στα νησιά, φοβούνται πως οι εκδρομείς θα φέρουν στις αποσκευές τους τον ιό, και στη συνέχεια θα μολύνουν ανεμβολίαστους, διπλασιάζοντας σε χρόνο-ρεκόρ τα ημερήσια κρούσματα και κατ’ επέκταση τις εισαγωγές και τις διασωληνώσεις.
Γι’ αυτό και συνιστούν σε όσους επιστρέφουν να τηρούν ευλαβικά τα μέτρα προστασίας έναντι των ευάλωτων ομάδων και να κάνουν διαγνωστικά τεστ – είτε έχουν είτε δεν έχουν συμπτώματα, ενώ τονίζουν πως ο μόνος λόγος που αντέχει το ΕΣΥ με τόσες χιλιάδες κρούσματα -όσα δηλαδή είχαμε και τον χειμώνα όταν και επιβάλλονταν αλλεπάλληλα lockdown- είναι ότι έχει μεσολαβήσει ο εμβολιασμός μεγάλης μερίδας πολιτών.
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, επισείοντας και τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα στα νοσοκομεία, όπως αυτό της μείωσης των εντατικών που προβλέπονται για άλλες ασθένειες, ή εκείνο της επιλογής ποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν και ποιοι δεν θα νοσηλευτούν.
Αύξηση πάντως παρατηρείται στον προγραμματισμό των ραντεβού για εμβολιασμό τις πρώτες ημέρες μετά τον δεκαπενταύγουστο σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα, εν αναμονή και της αυστηροποίησης των μέτρων, που θα αφορά κυρίως τους ανεμβολίαστους.
Τι πρέπει να κάνουν όσοι επιστρέφουν από διακοπές
Το πώς έχει η κατάσταση περιέγραψε με γλαφυρό τρόπο, ο καθηγητής καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Και φέτος το καλοκαίρι προσπαθήσαμε να ζήσουμε μια ψευδαίσθηση στην Ελλάδα, ότι μπορούμε να ζήσουμε όπως παλιά, πριν τον κοροναϊό. Να γλεντήσουμε με τον ίδιο τρόπο να ξεφαντώνουμε με τον ίδιο τρόπο τη νύχτα μαζί αγκαλιά, κάνοντας πάρτι, φλερτάροντας, αγκαλιάζοντας, πράγματα που όμως αν δεν εμβολιαστούμε όλοι δεν θα μπορέσουμε να τα ξανακάνουμε εκτός αν περάσει πολύς καιρός και φύγει ο κοροναϊός».
«Ο μέσος όρος των κρουσμάτων αυτή τη στιγμή είναι πολύ χαμηλός, γύρω στα 28-29 χρόνια, είναι μια επιδημία της νεολαίας» λέει στα «ΝΕΑ» ο καθηγητής Παθολογίας και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας Χαράλαμπος Γώγος. «Συν το ότι τα μέτρα χαλάρωσαν λόγω διακοπών, δημιουργείται ένας συνδυασμός παραμέτρων πραγματικά επικίνδυνος για τη διασπορά στη φάση επιστροφής από διακοπές. Αυτό μας απασχολεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί με τον καταλληλότερο τρόπο.
Οποιοσδήποτε γυρίζει και έχει έστω και ήπια συμπτώματα ανωτέρου αναπνευστικού (βήχα, ρινίτιδα πυρετό, κομάρες, αδυναμία) ή κλασικά συμπτώματα (δύσπνοια, ανοσμία) πρέπει να ελεγχθεί αμέσως. Οι ασυμπτωματικοί είναι πολύ βασικό να κάνουν τεστ, κατά προτίμηση rapid αντιγονικό, όχι self test, αν και όταν υπάρχουν συμπτώματα προηγείται το μοριακό. Ατομα που επιστρέφουν και έχουν συμπτώματα προφανώς θα πρέπει να απομονωθούν για ένα χρονικό διάστημα αλλά και οι ασυμπτωματικοί θα πρέπει να παίρνουν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας για λίγες μέρες, κυρίως με τη χρήση μάσκας, ιδιαίτερα όταν στο περιβάλλον τους βρίσκονται άτομα αυξημένου κινδύνου, πιθανώς ανεμβολίαστα», σημείωσε.
Εφιαλτικές προβλέψεις για 800 διασωληνωμένους
Την ίδια ώρα, την εκτίμηση ότι «αν δεν αυστηροποιήσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα, θα ζήσουμε μια υγειονομική τραγωδία μετά τις 20 Σεπτεμβρίου – τέλος Νοεμβρίου», εξέφρασε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου Νίκος Καπραβέλος.
«Μην απορήσετε εάν μετά τις 20 Σεπτεμβρίου πιάσουμε και τους 500 και τους 700 και τους 800 διασωληνωμένους, δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε… Εγκαινίασε 18 κλίνες ΜΕΘ στο Παπανικολάου ο πρωθυπουργός, και δεν έχει προκηρυχθεί θέση ακόμα γιατρού ή νοσηλευτού στις ΜΕΘ που εγκαινίασε ο πρωθυπουργός», είπε χαρακτηριστικά.
Ο ίδιος σημείωσε, μιλώντας στον Σκάι, ότι «χρειάζονται δραστικά περιοριστικά μέτρα στους ανεμβολίαστους. Το χειμώνα δεν πρέπει να συνυπάρχουν ανεμβολίαστοι με εμβολιασμένους, και μάλιστα χωρίς τεστ, στους κλειστούς χώρους. Θα είναι μια καινούργια ωρολογιακή βόμβα» προειδοποίησε.
Το εμβόλιο προστατεύει από την ισχυρή νόσο
Την εκτίμηση ότι θα αυξηθούν κι άλλο οι διασωληνωμένοι εξέφρασε και ο Καθηγητής Πνευμονολογίας Στέλιος Λουκίδης.
«Είναι αναμενόμενος αριθμός γιατί έχει άμεση σχέση με τις εισαγωγές στα νοσοκομεία. Επειδή οι εισαγωγές αυξάνονται, θα αυξηθεί ο αριθμός των διασωληνωμένων» σημείωσε.
Σχολιάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες πνευμόνων νέων που πέρασαν covid τις οποίες ανήρτησε στο διαδίκτυο ο Γκίκας Μαγιορκίνης, σημείωσε ότι «ήθελε να καταδείξει ότι κανένας δεν είναι άτρωτος. Ακόμα και στην ήπια νόσο υπάρχει πνευμονία».
Μάλιστα, ο κ. Λουκίδης πρόσθεσε, ότι αν οι νέοι είχαν εμβολιαστεί πιθανόν να μην είχαν τα προβλήματα στους πνεύμονες αποτυπώθηκαν στην μαγνητική τομογραφία.
«Το εμβόλιο έχει μια ισχυρή προστασία στη σοβαρή νόσο. Όχι απόλυτα στη νόσηση, αλλά στη σοβαρή νόσο. Και αυτό μας ενδιαφέρει».
Τραγικά διλήμματα
Οι ειδικοί τονίζουν την ανάγκη να τρέξει ο εμβολιασμός του πληθυσμού, επισείοντας τον κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε τραγικά διλήμματα στα νοσοκομεία, όπως αυτό της μείωσης των εντατικών που προβλέπονται για άλλες ασθένειες, ή εκείνο της επιλογής ποιοι ασθενείς θα νοσηλευτούν και ποιοι δεν θα νοσηλευτούν.
Ενδεικτικό τού τι μέλλει γεννέσθαι είναι και το περιστατικό που περιέγραψε ο κ. Καπραβέλος:
«Εμείς χθες περάσαμε μια τραγική μέρα τα κρεβάτια ΜΕΘ πλέον είναι γεμάτα… Είχα δίλημμα, έναν εφιάλτη, ένα 22 χρονών παιδί με λευχαιμία που ήθελε εντατική, δεν είχαμε κρεβάτι, και έναν 62 χρονών COVID ανεμβολίαστο ο οποίος ήθελε κρεβάτι ΜΕΘ. Υπήρξε αναστάτωση σε όλο το νοσοκομείο. Όλη η Βόρεια Ελλάδα είναι γεμάτη, χρειάζεται να δώσουμε άλλες κλίνες ΜΕΘ» ανέφερε ο κ. Καπραβέλος.
«Πήραμε κρεβάτια από άλλες ειδικότητες, κρίσιμες, για να εξυπηρετήσουμε τις αυξημένες ανάγκες COVID. Βλέπω ξανά τον εφιάλτη να έρχεται μπροστά μου, όταν από 20 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Νοεμβρίου όλη η Ευρώπη θα έχει πολύ χειρότερους επιδημιολογικούς δείκτες» τόνισε ο διευθυντής της ΜΕΘ του νοσοκομείου Πανανικολάου
Στο σημείο αυτό ζήτησε την αναπροσαρμογή όλων των υγειονομικών πρωτόκολλων, μάσκες παντού εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι, αύξηση εμβολιασμών, τρίτη δόση για τις ευπαθείς ομάδες αλλά και τους υγειονομικούς.
Στοιχεία σοκ – Γιατί είναι αναγκαίος ο εμβολιασμός
Την ίδια ώρα σοκ προκαλούν τα στοιχεία που κατέθεσε ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, αναφέροντας χαρακτηριστικά:
«Χάσαμε 6 νέους την τελευταία εβδομάδα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως «τρία παιδάκια έχουν πεθάνει μέχρι τώρα στην Ελλάδα από κοροναϊό, τα εμβόλια προστατεύουν από τη νοσηλεία στη ΜΕΘ. Μια νοσηλεία περίπου την εβδομάδα έχουμε… Η ΜΕΘ είναι σωτήρια, αλλά είναι μια τραυματική εμπειρία και για τον ενήλικα, και για ένα παιδάκι 10 φορές περισσότερο. Φανταστείτε παιδάκι σε μια εντατική, διασωληνωμένο χωρίς τους γονείς του, οι γονείς απέξω τρελαμένοι, το παιδάκι να μην ξέρει ακριβώς που βρίσκεται. Αυτά πρέπει να σκεφτόμαστε για να εμβολιάσουμε το παιδί μας για να μην υπάρχει καμία πιθανότητα ΜΕΘ».
Σημειώνοντας ότι τα εμβόλια κάνουν μόνο καλό, υπογράμμισε ότι «Άργησε να ανοίξει η εμβολιαστική δυνατότητα για τους νέους, γιατί πρώτα έπρεπε να καλυφθούν οι ηλικιωμένοι και γιατί έχουν ψευδαίσθηση ότι είναι άτρωτοι, η αλήθεια είναι κάπου στη μέση ότι είναι πιο ισχυροί από μεγαλύτερους, αλλά δεν είναι άτρωτοι, δυστυχώς χάσαμε έξι νέους την τελευταία εβδομάδα, και αυτή τη στιγμή έχουμε 15 διασωληνωμένους και ένα παιδί. Είχαμε και την προηγούμενη εβδομάδα ένα παιδάκι διασωληνωμένο. Θα εμβολιάσουμε το παιδί μας. Είμαι στενοχωρημένος που ο γιός μου είναι 11 και δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα να τον εμβολιάσω».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις