Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Τρεις ζώνες για ασφαλή σύνορα – Το σχέδιο αποτροπής μιας νέας προσφυγικής κρίσης

Τρεις ζώνες για ασφαλή σύνορα – Το σχέδιο αποτροπής μιας νέας προσφυγικής κρίσης

Με τρεις ζώνες προστασίας σε Έβρο και Αιγαίο θωρακίζει τη συνοριακή γραμμή η κυβέρνηση με στόχο να αποφευχθεί μία νέα προσφυγική κρίση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Με τρεις ζώνες προστασίας σε Έβρο και Αιγαίο θωρακίζει τη συνοριακή γραμμή η κυβέρνηση με στόχο να αποφευχθεί μία νέα προσφυγική κρίση μετά τις ραγδαίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Ένα μεγάλο μέρος του σχεδίου είχε ήδη δοκιμαστεί με αποτελεσματικότητα στην «υβριδική επίθεση» στον Εβρο, όταν η Τουρκία επιχείρησε να στείλει χιλιάδες μετανάστες στα σύνορα, και έπειτα είχε αναπροσαρμοστεί. Ομως οι επιτελείς στο Μαξίμου και στο υπουργείο Άμυνας είχαν επισημάνει από πέρυσι πως η θωράκιση των συνόρων θα πρέπει να συνεχιστεί με εξοπλισμό και προσωπικό και με πολύ μεθοδικό σχεδιασμό.

Υπό τα νέα δεδομένα, μετά την ανάληψη της εξουσίας του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν και το σοβαρό ενδεχόμενο να ξεσπάσει ένα νέο μεταναστευτικό – προσφυγικό κύμα, η κυβέρνηση θέτει σε πλήρη εφαρμογή το σχέδιο αποτροπής μιας νέας προσφυγικής κρίσης, το οποίο παρουσίασαν «Τα Νέα».

Η εντολή που έχει δοθεί είναι για άμεσες διορθωτικές κινήσεις σε όσα σημεία είχαν παρατηρηθεί ελλείψεις ή αστοχίες, για υψηλό επίπεδο ετοιμότητας, ενώ το μεγάλο βάρος πρόκειται να δοθεί στα θαλάσσια σύνορα, όπου αντικειμενικά ο έλεγχος είναι δυσκολότερος. Αυτό το μήνυμα εξάλλου εστάλη και από το ΚΥΣΕΑ της περασμένης Τετάρτης προς όλα τα συναρμόδια υπουργεία, τις Ενοπλες Δυνάμεις, την Αστυνομία και το Λιμενικό.

Ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο στη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ συμμετείχαν και κυβερνητικά στελέχη που έχουν καθημερινή τριβή με το Προσφυγικό, όπως ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης και ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής που ως εθνικός συντονιστής για το Προσφυγικό έχει αναλάβει τη συνεννόηση Στρατού, Λιμενικού και Αστυνομίας. Στο ΚΥΣΕΑ έγινε διεξοδική συζήτηση για τον παραπάνω σχεδιασμό, με την επισήμανση όμως ότι ακόμη είναι νωρίς για να εκτιμηθεί αν θα ξεσπάσει ένα προσφυγικό κύμα ή ποιο μπορεί να είναι το εύρος του.

Εντούτοις, τα Επιτελεία εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα και το μότο όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» αρμόδιες πηγές είναι «προετοιμαζόμαστε ακόμη και για το χειρότερο σενάριο».

Επιτήρηση

Το σχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της παραμεθορίου από τον Εβρο μέχρι τα νησιά στο Ανατολικό και Νότιο Αιγαίο αποτελείται από τρεις ζώνες επιτήρησης.

Επιτήρηση στη θάλασσα

Η πρώτη ζώνη επιτήρησης, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνει τις θαλάσσιες περιπολίες τόσο από το Λιμενικό όσο και  από το Πολεμικό Ναυτικό. Πρόκειται για μία διυπηρεσιακή συνεργασία στον τομέα της επιτήρησης των συνόρων που έχει ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2019 και ο συντονισμός έχει δοκιμαστεί στο πεδίο.

Μάλιστα το Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή πρόσφατα εξοπλίστηκε με δύο υπερσύγχρονα ταχύπλοα περιπολικά σκάφη μήκους 36,3 μέτρων, ταχύτητας 35 κόμβων και αυτονομία κίνησης άνω των 1.000 μιλίων και αναμένεται να παραλάβει ακόμη δύο μέσα στο έτος.

Ταυτόχρονα, παρόμοιες μεικτές περιπολίες Στρατού και Αστυνομίας πεζές και εποχούμενες πραγματοποιούνται και στα χερσαία σύνορα, στην περιοχή του Εβρου. Σ’ αυτή την κατεύθυνση ο Στρατός Ξηράς έχει εξοπλιστεί με διπλοκάμπινα τετρακίνητα οχήματα pick up για την ταχύτερη μεταφορά προσωπικού και την καλύτερη επιτήρηση.

Επιτήρηση από αέρος

Συνεχής είναι η επιτήρηση των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων και από αέρος με ελικόπτερα (2 στον Εβρο και από ένα σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω), drones αλλά και με δέσμια αερόστατα τύπου Zέπελιν. Σε συνεργασία με τη FRONTEX από τα τέλη Ιουλίου έχει εγκατασταθεί στο αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ένα τέτοιο αερόστατο – υπό τον συντονισμό του Λιμενικού και της ΕΛ.ΑΣ. – ενώ ένα ακόμη αναμένεται να εγκατασταθεί στα νοτιοανατολικά της Λήμνου.

Το αερόστατο μήκους 19,35 μέτρων προσφέρει αδιάλειπτη επιτήρηση του θαλάσσιου πεδίου και εικόνα που μεταφέρεται σε πραγματικό χρόνο στα Κέντρα Επιχειρήσεων της Frontex, του Λιμενικού και των Ενόπλων Δυνάμεων. Φέρει ραντάρ, θερμική κάμερα, και μπορεί να αναπτυχθεί σε ύψος έως 1.800 ποδών από τον σταθμό βάσης.

Στη μάχη της εναέριας επιτήρησης αναμένεται να ριχθούν και τα UAVs Heron που απέκτησαν οι Ενοπλες Δυνάμεις, ενώ ήδη χρησιμοποιούνται και τα UAVs τύπου «Πήγασος» της Πολεμικής Αεροπορίας.

Με ραντάρ και κάμερες

Στο έδαφος και ειδικά στην περιοχή του Εβρου εκτιμάται ότι τα σύνορα πλέον θα είναι σφραγισμένα χάρη στην κατασκευή του νέου φράχτη 26 χλμ., που ολοκληρώνεται, την αναβάθμιση τμημάτων του υφιστάμενου σε μήκος 10 χλμ. και τα νέα εμπόδια που τοποθέτησε ο Στρατός Ξηράς.

Παράλληλα, έξτρα βοήθεια στην επιτήρηση θα προσφέρει το δίκτυο 15 θερμικών καμερών αλλά και τα επίγεια ραντάρ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ήδη από πέρυσι το έργο της επιτήρησης των συνόρων έχει ενισχυθεί σημαντικά με την πρόσληψη 400 συνοριοφυλάκων στον Εβρο και άλλων 800 στα νησιά.

Επιπλέον, το προσωπικό της παραμεθορίου θα αυξηθεί περαιτέρω το επόμενο διάστημα χάρη στην αύξηση της στρατιωτικής θητείας και τις προσλήψεις ΕΠΟΠ – ΟΒΑ, κινήσεις που εκτιμάται ότι θα συμβάλουν στην κάλυψη κενών σε φυλάκια και κρίσιμες μονάδες.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024