Το πληθυσμιακό πλεονέκτημα του Ισλάμ
Γεγονός είναι πως παγκόσμια ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξάνεται.
Σε παγκόσμια βάση οι μουσουλμάνοι πολλαπλασιάζονται πολύ περισσότερο από όλους τους άλλους (χριστιανούς, ινδουιστές, ταοϊστές) δημιουργώντας τις προϋποθέσεις ανάπτυξης κυρίαρχων κοινοτήτων στα τέσσερα σημεία της γης. Στο επίκεντρο τέτοιων συζητήσεων για την πληθυσμιακή κυριαρχία των μουσουλμάνων απέναντι σε όλους τους άλλους βρίσκεται η Ινδία. Πανικόβλητοι ινδουιστές διαβάζουν μελέτες για την προοπτική των μουσουλμάνων να ξεπεράσουν τα περίπου 925 εκατομμύρια μέχρι το 2035 με τους ινδουιστές, παλιά συντριπτική πλειοψηφία στην τεράστια αυτή ασιατική υποχερσόνησο, να περιορίζονται σε λιγότερα από 902 εκατομμύρια ψυχές.
Αν κάποιος υπολογίσει πως γύρω από την Ινδία βρίσκονται τα αμιγώς, και σχετικά πολυπληθή, μουσουλμανικά κράτη του Πακιστάν και του Μπανγκλαντές, εύκολα γίνεται κατανοητή η ανησυχία που πλημμυρίζει τους ακόμα πλειοψηφούντες ινδουιστές κατοίκους της χώρας. Αν μάλιστα συνυπολογίσει κάποιος και το αιματηρό και σχετικά πρόσφατο ιστορικό παρελθόν ανάμεσα στις δύο εντελώς διαφορετικές θρησκευτικές κοινότητες στη χώρα, εύκολα κατανοεί την ανησυχία που κυριαρχεί.
Γεγονός είναι πως παγκόσμια ο μουσουλμανικός πληθυσμός αυξάνεται. Πλην όμως δεν αυξάνεται με την ίδια ταχύτητα σε όλες τις περιοχές της γης. Το περίεργο είναι πως ο μεγάλος θόρυβος δεν ακούγεται εκεί που οι μουσουλμάνοι αυξάνονται ταχύτατα, όπως στην Υποσαχάρια Αφρική, αλλά εκεί που αποτελούν ξεχωριστές πολιτιστικές μειοψηφίες. Οπου δηλαδή διαφέρουν από τις σημερινές πλειοψηφίες, έχοντας διαφορετικά χαρακτηριστικά και που προβάλλουν μια άλλη αξιακή ταυτότητα. Το γεγονός πάντως πως οι μουσουλμάνοι αυξάνονται περισσότερο από τους υπόλοιπους, αν και τελευταία σε χαμηλότερους ρυθμούς από παλιά, αυξάνει τη νευρικότητα, καλλιεργεί τον φανατισμό και το μίσος και αποτελεί πηγή εν δυνάμει ρήξεων και συγκρούσεων.
Τελευταία μελέτη του έγκυρου Pew Reseatch Center («The Future of the Global Muslim Population: Projections for 2010-2030») καταλήγει σε πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για το θέμα. Φαίνεται πως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρώπη, παρά τις ανησυχίες κάποιων, δεν διατρέχουν άμεσο κίνδυνο κατάληψής τους από αυξανόμενους μουσουλμανικούς πληθυσμούς. Με βάση τα σημερινά δεδομένα βέβαια. Αν κατακλυσθούν από καινούργια μεταναστευτικά ρεύματα είτε λόγω υπερπληθυσμού (Βόρεια Αφρική) είτε για καθαρά πολιτικούς λόγους (Αφγανιστάν, Ερυθραία, Μοζαμβίκη, Νιγηρία, Μάλι, Βόλτα κ.ά.) είναι φυσικό πως τα δεδομένα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η μελέτη θα αλλάξουν. Και τότε πολλά θα μπορούσαν να συμβούν.
Σύμφωνα με το πόρισμα της έρευνας, ο παγκόσμιος μουσουλμανικός πληθυσμός εκτιμάται πως θα αυξηθεί κατά 35% τις επόμενες δύο δεκαετίες: από 1,6 δισ. το 2010 σε 2,2 δισ. το 2030. Ενώ η αυξητική τάση θα είναι μία πραγματικότητα, οι ρυθμοί εντούτοις θα πέσουν σε σχέση με τις δύο προηγούμενες δεκαετίες. Οι φόβοι λοιπόν πως θα καταλάβουν τον κόσμο δεν είναι απόλυτα ακριβείς. Με την προϋπόθεση βέβαια, όπως σημείωσα πριν, πως οι συνθήκες θα είναι σαν τις σημερινές.
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας: Ολες οι διαθήκες στην ψηφιακή εποχή