Σάββατο 06 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Έργα αποκατάστασης Ρωσικού Ναού στη νήσο Σφακτηρία

Έργα αποκατάστασης Ρωσικού Ναού στη νήσο Σφακτηρία

Ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης του Ρωσικού Ναού του Αγίου Νικολάου στη νήσο Σφακτηρία, ο οποίος είχε υποστεί σοβαρές ζημιές από τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών.

Ήδη στην πρώτη φάση των εργασιών πραγματοποιήθηκαν οι καθαιρέσεις των κατεστραμμένων τμημάτων της σκεπής του Ναού, θα ακολουθήσει η υποστύλωση αυτής, καθώς και του μπαλκονιού επί της κυρίας εισόδου.

Κύριος του έργου είναι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού Μόσχας (Κ.Ε.Π. Μόσχας), ενώ ο Δήμος Πύλου-Νέστορος παρέχει στους Ρώσους μηχανικούς και αναστηλωτές τον απαραίτητο μηχανολογικό εξοπλισμό, την καθημερινή μεταφορά τους στο νησί, καθώς και τη σίτιση τους. Τη διαμονή έχει αναλάβει η ΕΦΑ Μεσσηνίας.

Σημαντική είναι η δωρεά της ξυλείας για την αναστήλωση, από τον κ.  Κυρίλ Βλαντιμίροβιτς Γκρόμοβ και του κόστους του εκτελωνισμού της ξυλείας, από την Διευθύντρια του Κ.Ε.Π. Μόσχας κα Θεοδώρα Γιαννίτση.

Πρόκειται για εγχείρημα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. και φίλων Ρώσων-Φιλελλήνων, με επικεφαλής τον Egor Borisovich Prokhorchuk, Αρχιτέκτονα, Κοσμήτορα της Σχολής Βιοϊατρικής Ιατρικής του ρωσικού Εθνικού Ερευνητικού Ιατρικού Πανεπιστημίου “N.I. Pirogov”, Διδάκτορα Βιολογικών Επιστημών, Καθηγητή του Κρατικού Πανεπιστημίου της Μόσχας Lomonosov.

Τέλος, να σημειωθεί ότι οι εργασίες συντήρησης του Ιερού Ναού τελούν υπό την έγκριση και ευλογία του Σεβ. Μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσοστόμου, καθώς και της Ρωσικής Εκκλησίας.

Παράλληλα εντάχθηκε στο ΠΕΠ Πελοποννήσου, με πίστωση 2.750.000 ευρώ, το έργου αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου της Χώρας που υπογράφηκε από τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Παναγιώτη Νίκα παρουσία και του δημάρχου Πύλου – Νέστορος Τάκη Καρβέλα.

Ο περιφερειάρχης επισήμανε, με την ευκαιρία, ότι η Περιφέρεια έχει διαθέσει σημαντικές πιστώσεις για έργα πολιτισμού στον Δήμο Πύλου – Νέστορος, υπενθυμίζοντας μεταξύ άλλων την χρηματοδότηση εκ μέρους της, τής μελέτης για το κάστρο της Μεθώνης.

Επίσης, πρόσθεσε ο Π. Νίκας, στην περιοχή του δήμου βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε διαδικασία δημοπράτησης έργα όπως οι δρόμοι Καζάρμα – Χώρα – Γαργαλιάνοι προϋπολογισμού 750.000 ευρώ και Ρωμανού – Γιάλοβα με ισόποσο προϋπολογισμό, αναφερόμενος και στην μελέτη της παράκαμψης της Γιάλοβας προϋπολογισμού 285.000 ευρώ που ήδη παραδόθηκε.

Ο περιφερειάρχης δήλωσε ότι θα πρέπει να θεωρείται σχεδόν βέβαια η ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα της εν λόγω παράκαμψης, έργου με προϋπολογισμό 45.000.000 ευρώ.

Ο Π. Νίκας, μιλώντας και σε κατοίκους οι οποίοι έθεσαν διάφορα ζητήματα, είπε ότι σε ενάμιση μήνα περίπου θα βρεθεί στην Πύλο προκειμένου να συζητηθούν, μεταξύ άλλων, θέματα σχετικά με τον άυλο πολιτισμό.

Sports in

Και Βεζένκοφ και… «μπαμ» για τον Ολυμπιακό

Μετά τη «βόμβα» με Βεζένκοφ, στην κορυφή της λίστας του Ολυμπιακού βρίσκεται πλέον ο Εβάν Φουρνιέ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Ιουλίου 2024