Ακόμη κι ο μεγαλύτερος επικριτής των δημοσιογράφων δεν έχει πολλά να καταλογίσει στους πολεμικούς ανταποκριτές. Με τις σφαίρες να πέφτουν λίγα μέτρα μακριά τους, με κίνδυνο να τραυματιστούν σοβαρά, να σκοτωθούν ή να πιαστούν αιχμάλωτοι στα πεδία των μαχών, προσπαθούν να καταγράψουν και να μεταδώσουν όχι μόνο τα γεγονότα, αλλά και τις αιτίες πίσω από αυτά, να αποκαλύψουν εγκλήματα πολέμου και να ευαισθητοποιήσουν την κοινή γνώμη για όλες αυτές τις φρικτές ειδήσεις, που ίσως δεν μας αγγίζουν όσο θα έπρεπε όταν τις διαβάζουμε από την ασφάλεια του σπιτιού μας.

Ορισμένοι μάλιστα ανταποκριτές καταφέρνουν να ξεχωρίσουν ακόμη περισσότερο, τολμώντας πράγματα που φαντάζουν αδιανόητα για να κάνουν όσο το δυνατόν καλύτερα τη δουλειά τους.

Ανάμεσα στους τελευταίους και η Κλαρίσα Γουάρντ, η ανταποκρίτρια του CNN με τη μεγάλη εμπειρία από πεδία μαχών, από τη Βηρυτό των αρχών του 2000 μέχρι το Χαλέπι του 2012, που μεταφέρει τις τελευταίες ημέρες τα πλέον ζωντανά και πλήρη ρεπορτάζ από το Αφγανιστάν, αν και το γεγονός ότι είναι γυναίκα την καθιστά προφανώς ακόμη πιο ευάλωτη στους κινδύνους.

Τα βίντεό της από την Καμπούλ γίνονται διαρκώς viral, καθώς τη δείχνουν να τριγυρνά, φαινομενικά χωρίς κανένα φόβο, στην ταραγμένη Καμπούλ, αλλά ακόμη και να πιέζει τους Ταλιμπάν, δηλαδή ακριβώς τους ανθρώπους που σίγουρα δεν χαίρονται να έχουν μια γυναίκα δημοσιογράφο μέσα στα πόδια τους, να της δώσουν σαφείς απαντήσεις.

Πριν από δύο ημέρες έφυγε από την εμπόλεμη ζώνη

Όταν της επιτέθηκαν οι Ταλιμπάν

Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο: Ήδη από το 2019, η Γουάρντ έγινε μια από τις πρώτες γυναίκες ρεπόρτερ που κάλυπταν τις περιοχές του Αφγανιστάν που βρίσκονταν υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Η τόλμη της έγινε ακόμη πιο ξεκάθαρη σε ένα πρόσφατο βίντεο, στο οποίο η Γουαρντ, φορώντας χιτζάμπ (μαντίλα που καλύπτει τα μαλλιά, αλλά όχι τα χαρακτηριστικά της) προσεγγίζει έναν Ταλιμπάν, έξω από το αεροδρόμιο της Καμπούλ.

Στο χέρι του κρατά ένα μαστίγιο.

«Να ρωτήσω κάτι;», λέει η Γουάρντ. «Συγγνώμη».

Ο άνδρας αρνείται να της μιλήσει και απαιτεί να καλύψει το πρόσωπό της. Το κάνει και συνεχίζει να τον πιέζει, δείχνοντας το χέρι του και ρωτώντας «Τι είναι αυτό;»

Όταν εκείνος αρνείται και πάλι να της δώσει σημασία, η Γουαρντ κατεβάζει το μαντίλι από το πρόσωπό της, γυρνά στην κάμερα και λέει: «Θέλει να καλύψω το πρόσωπό μου, όμως εκείνος δεν θέλει να μιλήσει για το όπλο που κουβαλάει».

Αυτή είναι μόνο μία από τις εμβληματικές στιγμές της πρόσφατης δουλειάς της. Όμως το κοινό την έχει δει αμέτρητες φορές να μιλά ενώ πίσω της ακούγονται σφαίρες.

Διαβάστε επίσης: Αφγανιστάν – Ταλιμπάν επιτέθηκαν σε συνεργείο του CNN

Η ίδια, σε συνέντευξή της στο The Hill υποστηρίζει πως δεν είναι και τόσο τολμηρή.

«Ακούω να λένε ότι “αυτή η γυναίκα είναι ατρόμητη” – και πραγματικά δεν είμαι. Είμαι πολύ φοβισμένη και δεν μου αρέσει να βρίσκομαι ανάμεσα σε σφαίρες. Κλείνω τα μάτια μου κάθε φορά που ακούω πυροβολισμό. Μισώ τα όπλα όσο και οποιοσδήποτε άλλος», δήλωσε η Γουαρντ, που είναι παντρεμένη και μητέρα δυο μικρών παιδιών.

«Όμως μπορώ να καταλάβω… Έχω γίνει καλύτερη στο να εκτιμώ πότε μπορώ να κάνω μια δύσκολη ερώτηση και πότε κάποιος είναι πραγματικά ασταθής και δυνητικά επικίνδυνος», υποστηρίζει.

Η Γουαρντ μιλά αραβικά, μανδαρινικά κινέζικα, ισπανικά, γαλλικά και ιταλικά, εκτός της μητρικής της γλώσσας.

Όπως εξηγεί στο The Hill, τις πρώτες ημέρες της προέλασής τους οι Ταλιμπάν ήθελαν να υπάρχουν δημοσιογράφοι στους δρόμους – και κυρίως γυναίκες – προκειμένου να δείξουν ότι δεν είναι βίαιοι και ότι δεν διαφέρουν και τόσο από τους δυτικούς.

«Γρήγορα κατάλαβα ότι οι Ταλιμπάν στην πραγματικότητα ήθελαν δημοσιογράφους στους δρόμους, επειδή μας έβλεπαν κατά κάποιο τρόπο ως ένα μέσο για να κάνουν δημόσιες σχέσεις», εξήγησε η ίδια.

Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα το Αφγανιστάν είναι στην 122η θέση από 180 χώρες στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου.  Ο οργανισμός τόνισε μάλιστα ότι «οι γυναίκες δημοσιογράφοι παραμένουν ευάλωτες στη χώρα, καθώς ανήκουν στους κυριότερους στόχους της φονταμενταλιστικής προπαγάνδας».

Οι συντηρητικοί εχθροί της στις ΗΠΑ

Πάντως, η ατρόμητη παρουσία της Γουαρντ δεν έχει φέρει μόνο φίλους, αλλά και εχθρούς.

Ο συντηρητικός γερουσιαστής, Τεντ Κρουζ, που θυμίζει σε πολλά ορισμένες δικές μας… κοινοβουλευτικές μηχανές fake news, τη στοχοποίησε πρόσφατα μέσω Twitter.

Συγκεκριμένα, ανάρτησε απόσπασμα οκτώ δευτερολέπτων από ρεπορτάζ της Γουαρντ, στο οποίο η δημοσιογράφος μεταδίδει την κατάσταση στην Καμπούλ μπροστά από μια ομάδα Ταλιμπάν που φωνάζουν ρυθμικά «Θάνατος στην Αμερική».

Η Γουαρντ ακούγεται να λέει: «Πάντως, ταυτόχρονα δείχνουν και φιλικοί. Είναι εντελώς παράλογο». Φυσικά, κανονικά το βίντεο συνεχίζεται και η Γουαρντ εξηγεί αναλυτικά τις διαφορετικές διαθέσεις που συναντά κανείς όταν έρχεται αντιμέτωπος με τους Ταλιμπάν.

Εκτός από το CNN που υποστήριξε τη δημοσιογράφο του που διακινδυνεύει τη ζωή της στην Καμπούλ, το μέρος της Γουάρντ πήρε η συντριπτική πλειοψηφία των χρηστών του Internet.

Η Γουάρντ στη θέση της Αμανπούρ

Η Γουάρντ διαδέχθηκε στο CNN μια θρυλική πολεμική ανταποκρίτρια, την Κριστιάν Αμανπούρ. Η Αμανπούρ είχε καλύψει για το διεθνές δίκτυο σχεδόν όλες τις πολεμικές συρράξεις στη Μέση Ανατολή, το Ιράκ, το Αφγανιστάν,κ.α. Αρχικά, το 2015 ως ανταποκρίτρια και το 2018 ως επικεφαλής ανώτερη ανταποκρίτρια ( chief senior correspondent), θέση που κατείχε η Αμανπούρ.

Την μεταγγραφή της από το CBS ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος του Δικτύου, σηματοδοτώντας τη σημασία της θέσης της όσο και τις προσδοκίες του καναλιού.

Αν και επισήμως η έδρα της είναι το Λονδίνο, όπου και είναι η οικογένειά της, αναλαμβάνοντας τη θέση της ανώτερης ανταποκρίτριας γνώριζε ότι θα είναι μονίμως «με μια βαλίτσα στο χέρι» και σε συρράξεις, και σπάνια με την οικογένειά της.

Βεβαίως, όλες οι δημοσιογραφικές ομάδες διεθνών δικτύων έχουν ασφάλεια , μετακινούνται με θωρακισμένα οχήματα και έχουν ειδική εκπαίδευση, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν είναι επικίνδυνη η δουλειά τους.

Η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος τον Σεπτέμβριο του 2020 εξέδωσε βιβλίο με λεπτομέρειες απο τις αποστολές της.

«Οι πολεμικοί ανταποκριτές είναι εγωμανείς»

Παντρεύτηκε το 2016 τον fund manager, Philipp von Bernstorff  με τον οποίο είχαν γνωριστεί το 2007 σε ένα  δείπνο στη Μόσχα όπου ήταν ανταποκρίτρια του ABC.

Ο επιχειρηματίας όταν την συνάντησε της είπε: « Νομίζω οι πολεμικοί ανταποκριτές είναι εγωμανείς», σύμφωνα με το townandcountrymag.

Εκείνη, όμως αγόρασε το νυφικό της από ένα απλό κατάστημα 6 μέρες πριν από το γάμο, είχε σκοπό να μακιγιαριστεί και να χτενιστεί μόνη της -αλλά παρενέβη η μακιγιέζ του Cnn- ενώ η γαμήλια δεξίωση έγινε στο σπίτι τους και όχι σε κάποιο υπερπολυτελές ξενοδοχείο.

Έχουν αποκτήσει δύο παιδιά τα οποία δεν χορταίνει να βλέπει μετά την επιστροφή της από την Καμπούλ.


Στον λογαριασμό της στο instagram έχει και αναρτήσεις από τις στιγμές αναπαύλας.