Η χώρα που χρησιμοποιεί χάρτινα φέρετρα για να σώσει τα δάση
Τα χαρτόκουτα χρησιμοποιούνταν αρχικά για θύματα της Covid-19 στη Σρι Λάνκα, πλέον όμως βρίσκουν ευρύτερη απήχηση μεταξύ των πολιτών που ανησυχούν για το περιβάλλον.
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- Αναγκαία η άμεση παρέμβαση του Αρείου Πάγου για το «χαμένο» υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη, λέει το ΠΑΣΟΚ
- Η «νέα ελίτ» στη Ρωσία – Από τα πολεμικά μέτωπα στην Ουκρανία, στην πολιτική σκηνή
- Σε ποια χώρα κάνουν θραύση τα κινέζικα αυτοκίνητα
Σε προάστιο της πρωτεύουσας Κολόμπο, οι εργάτες αυτού του εργοστασίου χρησιμοποιούν κόλλα και συρραπτικό για να συναρμολογήσουν μακρόστενα χρηματοκιβώτια, τα οποία προορίζονται να χρησιμοποιηθούν ως φέρετρα.
Φτιαγμένα από ανακυκλωμένο χαρτί, τα ασυνήθιστα φέρετρα είναι έξι φορές φτηνότερα από τα πιο οικονομικά ξύλινα φέρετρα, λέει στο Reuters ο Πριγιάνθα Σαχαμπάντου, ο τοπικός αξιωματούχος που πρότεινε την ιδέα.
Καθώς οι θάνατοι από Covid-19 αυξάνονται στην ασιατική χώρα, η οποία έχει τη μισή έκταση της Ελλάδας αλλά διπλάσιο πληθυσμό. Αρκετοί επιλέγουν τη χάρτινη λύση για την αποτέφρωση συγγενών που υπέκυψαν στην πανδημική νόσο.
Περίπου 400 άνθρωποι χάνουν κάθε μέρα τη ζωής τους από κοροναϊό και άλλα αίτια, λέει ο Σαχαμπάντου, μέλος του δημοτικού συμβουλίου στο προάστιο του Ντεχιβάλα– Λαβίνια.
«Για να κατασκευάσεις 400 φέρετρα χρειάζεται να κοπούν 250 με 300 δέντρα. Για να αποτρέψουμε αυτή την περιβαλλοντική καταστροφή πρότεινα την ιδέα στην επιτροπή υγείας του συμβουλίου» αναφέρει.
«Λόγω της εξάπλωσης του κοροναϊού, πολλοί δυσκολεύονται να πληρώσουν για ακριβά ξύλινα φέρετρα».
Τα χάρτινα φέρετρα κοστίζουν γύρω στις 4.500 ρουπίες το καθένα (19 ευρώ), τη στιγμή που το φθηνότερο ξύλινο τιμάται περίπου 30.000 ρουπίες (128 ευρώ), λέει ο Σαχαμπάντου. Η χάρτινη εναλλακτική αντέχει βάρος μέχρι 100 κιλά.
Τα χαρτόκουτα χρησιμοποιούνταν αρχικά για θύματα της Covid-19, πλέον όμως βρίσκουν ευρύτερη απήχηση μεταξύ των πολιτών που ανησυχούν για το περιβάλλον. Περίπου 350 έχουν παραχθεί από τις αρχές του 2020 και το εργοστάσιο ετοιμάζει τώρα ακόμα 150 έπειτα από παραγγελία του δημοτικού συμβουλίου.
«Η πλειονότητα των πολιτών της χώρας στηρίζουν την προσπάθεια. Το θέμα τώρα είναι η παραγωγή για την οποία εργαζόμαστε» λέει ο Σαχαμπάντου.
Την Παρασκευή, ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Γκοταμπάγια Ρατζαπάσκα ανακοίνωσε την επιβολή λόκνταουν για δέκα ημέρες λόγω της εξάπλωσης του στελέχους Δέλτα του κοροναϊού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις