Καιρός – Οι περιοχές που κινδυνεύουν με πλημμύρες μετά τις φωτιές
Η παρουσία ξηρής καύσιμης ύλης σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, αυξάνουν το κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου με την Ουκρανία
- Η Κριστίνα Αγκιλέρα κάνει επίδειξη στήθους καθώς κλείνει τα 44 της με topless «κοστούμι γενεθλίων»
Αλλάζει το σκηνικό του καιρού με την ένταση των ανέμων να φτάνει τα 6-7 ίσως και τα 8 μποφόρ σε Αιγαίο και ανατολικά ηπειρωτικά γεγονός που ανεβάζει κατακόρυφα τον κίνδυνο εξάπλωσης μιας πυρκαγιάς.
Σύμφωνα με τον meteo η παρουσία ξηρής καύσιμης ύλης σε συνδυασμό με τους ενισχυμένους ανέμους και τις σχετικά υψηλές θερμοκρασίες της εποχής, αυξάνουν το κίνδυνο εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζεται το επίπεδο κινδύνου εκδήλωσης και εξάπλωσης πυρκαγιών σύμφωνα με τον καναδικό πυρομετεωρολογικό δείκτη και όπως φαίνεται ο υψηλότερος δείκτης επικινδυνότητας εντοπίζεται στην Αττική, στην Εύβοια και στις Βόρειες Κυκλάδες.
Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Κλέαρχο Μαρουσάκη η σημερινή μέρα θα έχει δύο πρόσωπα καθώς αυτό το σκηνικό από το μεσημέρι και μετά θα αλλάξει και οι άνεμοι θα κοπάσουν.
Όπως αναφέρει ο μετεωρολόγος του Open οι θερμοκρασίες θα είναι καλές για την εποχή με περισσότερη ζέστη προς τη δυτική χώρα ενώ από πλευράς φαινομένων δεν αναμένεται κάτι αξιόλογο.
Αυτό θα αλλάξει από την Πέμπτη όταν ένα σύστημα κακοκαιρίας από τα βόρεια Βαλκάνια θα επηρεάσει τη χώρα μας δίνοντας τις πολυπόθητες βροχές. Αυτές, σύμφωνα πάντα με τον κ. Μαρουσάκη , θα εκδηλωθούν κυρίως στη δυτική και βόρεια Ελλάδα και δεν φαίνεται να κατεβαίνουν νοτιότερα της Θεσσαλίας.
Ερωτηθείς για το φθινόπωρο που έρχεται ο Κλέαρχος Μαρουσάκης χτύπησε καμπανάκι κινδύνου λέγοντας χαρακτηριστικά πως θα είναι έντονο με πλημμύρες που σε συνδυασμό με τα καμένα δάση συνθέτουν έναν επικίνδυνο συνδυασμό.
«Μας έρχονται πλημμύρες μέσα στο φθινόπωρο σίγουρα», είπε και προϊδέασε ότι φαινόμενα όπως ο μεσογειακός κυκλώνας που το περσινό φθινόπωρο «χτύπησε» την Ελλάδα θα είναι ολοένα και συχνότερα στη νότια Ευρώπη λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Ποιες περιοχές κινδυνεύουν με πλημμύρες μετά τις πυρκαγιές
Ο Καθηγητής Διαχείρισης Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας, παρουσίασε σήμερα στον τηλεοπτικό αέρα του ANT1 διαδραστικά τον κίνδυνο που ελλοχεύει μετά τις πυρκαγιές στη χώρα, αναφορικά με τις πλημμύρες που ενδέχεται να πλήξουν συγκεκριμένες περιοχές τον φετινό χειμώνα. Αυτές είναι: Βαρυμπόμπη(Αδάμες), Αφίδνες, και τα δύο ρεύματα που καταλήγουν σε Ελευσίνα και Νέα Πέραμο από την ίδια καμένη περιοχή.
«Στη βόρεια Εύβοια η καταστροφή είναι καθολική. Κινδυνεύουν όλες οι παράκτιες περιοχές (Λίμνη,Ροβιές), αλλά και προς την Ιστιαία θα έχουμε μεγάλα προβλήματα, αν υπάρξουν έντονα καιρικά φαινόμενα», υπογράμμισε ο Ευθύμιος Λέκκας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το «τι προλαβαίνουμε να κάνουμε στην Αττική για να αποφύγουμε δυσάρεστες εξελίξεις, όπως πχ σε περιοχές όπως στη Βαρυμπόμπη», ο καθηγητής πρότεινε μικρές παρεμβάσεις σε συγκεκριμένα σημεία στο υδρογραφικό δίκτυο. Προλαβαίνουμε να ακολουθήσουμε μια διαδικασία γρήγορη και καινοτόμα».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις