Κινητά – Η Samsung προηγείται σε πωλήσεις στην Ευρώπη
Παρέμεινε στην κορυφή της λίστας των πωλήσεων στη Γηραιά Ήπειρο, με μερίδιο 31% για το δεύτερο τρίμηνο του 2021
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ισχυρή ανάκαμψη σημείωσε η αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων στην Ευρώπη για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, όπου όμως οι πωλήσεις δεν είναι ακόμη αυτές που θα ήθελαν οι εταιρείες καθώς η πανδημία εξακολουθεί να επηρεάζει την οικονομική δραστηριότητα.
Μεγάλοι κερδισμένοι το διάστημα αυτό ήταν κινεζικές εταιρείες έξυπνων κινητών τηλεφώνων, οι οποίες συνηθίζουν να προσφέρουν πιο προσιτά μοντέλα αλλά και να πραγματοποιούν πωλήσεις μέσω του διαδικτύου.
Η κορεατική Samsung παρέμεινε στην κορυφή της λίστας των πωλήσεων στη Γηραιά Ήπειρο, με μερίδιο 31% για το δεύτερο τρίμηνο του 2021, μειωμένο κατά 4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2020. Στη δεύτερη θέση όμως βρέθηκε η κινεζική Xiaomi με μερίδιο που έφτασε το 24%, καταγράφοντας ανάπτυξη κατά 151% σε διάστημα έτους.
Ανάλογο άλμα στην αύξηση των μεριδίων και τις πωλήσεις κατέγραψαν άλλες κινεζικές εταιρείες έξυπνων κινητών, όπως η Oppo, η Oneplus και η Realme σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Counterpoint που παρουσιάζει σήμερα ο Οικονομικός Ταχυδρόμος.
Αντίθετα, η επίσης κινεζική Huawei που εξακολουθεί να πλήττεται από τις αμερικανικές κυρώσεις που δεν επιτρέπουν τη χρήση ορισμένων κατηγοριών λογισμικού στις συσκευές της, είδε το μερίδιο στην Ευρώπη να πέφτει κι άλλο, από το 10% στο 1%.
Στην τρίτη θέση της συνολικής κατάταξης για την ήπειρο βρέθηκε η Apple, η οποία με μερίδιο 20% βρίσκεται λίγο πίσω από την Xiaomi. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί ότι τα έξυπνα κινητά τηλέφωνα της αμερικανικής εταιρείας είναι πολύ ακριβότερα από τα αντίστοιχα των ανταγωνιστών από την Κίνα, με τις σχετικές τιμές να είναι τουλάχιστον διπλάσιες και σε ορισμένες περιπτώσεις έως και τετραπλάσιες, με αποτέλεσμα να έχουν το δικό τους κοινό ως επί το πλείστον.
Συνολικές πωλήσεις
Οι συνολικές πωλήσεις έξυπνων κινητών στην Ευρώπη κατέγραψαν άνοδο κατά 33% το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε ετήσια βάση. Όμως, όπως σημειώνει η Counterpoint, το δεύτερο τρίμηνο του 2020 ήταν το χειρότερο για πωλήσεις κινητών στην Ευρώπη για τουλάχιστον μια δεκαετία λόγω των επιπτώσεων του Covid-19, οπότε η αύξηση αυτή του δεύτερου τριμήνου του 2021 δεν αποτελεί απόλυτο μέτρο σύγκρισης.
Οι πωλήσεις για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους ήταν κατά 4% πιο χαμηλές σε σύγκριση με το πρώτο φετινό τρίμηνο. Επίσης η αγορά έξυπνων κινητών τηλεφώνων θεωρείται ότι δεν έχει επιτρέψει ακόμη στα επίπεδα που βρισκόταν το 2019, σύμφωνα με την ίδια εταιρεία ερευνών.
Αναλυτές της Counterpoint ανέφεραν στη σχετική έκθεση ότι οι κατασκευαστές δέχτηκαν μεταξύ άλλων πλήγμα από τα προβλήματα στη διαθεσιμότητα εξαρτημάτων όπως μικροτσίπ από τις στρεβλώσεις στην παραγωγή που προκάλεσε η πανδημία. Σημαντικά τέτοια προβλήματα ανακοίνωσε η Samsung μεταξύ Μαίου και Ιουνίου επειδή η πανδημία είχε οδηγήσει σε κλείσιμο πολλά εργοστάσια του κλάδου της τεχνολογίας στο Βιετνάμ.
Μικρότερη παραγωγή σημαίνει και χαμηλότερες πωλήσεις για τις εταιρείες κι αυτό φαίνεται στα τελικά οικονομικά αποτελέσματα.
Οι πωλήσεις της Samsungμειώθηκαν κατά 20% τον Ιούνιο του 2021 σε σύγκριση με το Μάριο της ίδιας χρονιάς κι αυτό επέτρεψε στην Xiaomi να ανέβει σημαντικά στη σχετική κατάταξη. Τα προβλήματα της κορεατικής εταιρείες με την παραγωγή εξαρτημάτων από τρίτους κατασκευαστές αναμένεται να ξεπεραστούν σύντομα και η εταιρεία να συνεχίσει να καταγράφει αύξηση πωλήσεων, αναφέρουν διεθνείς αναλυτές.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις