Οικονόμου – Τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους – «Παράθυρο» για την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού
Ο Γιάννης Οικονόμου αναφέρθηκε στα νέα μέτρα λίγες ώρες πριν τις επίσημες ανακοινώσεις της κυβέρνησης.
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
- Μέχρι πότε η πληρωμή των τελών κυκλοφορίας – Δεν θα δοθεί παράταση, τι ισχύει για τα πρόστιμα
Μια «γεύση» από τα νέα μέτρα που θα ανακοινωθούν το μεσημέρι της Τρίτης, έδωσε ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στο MEGA. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν θα κάνει πίσω σε σχέση με τις αποφάσεις που έχει πάρει, ενώ άφησε ένα «παράθυρο» για την επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού.
«Θα υπάρχει μεγαλύτερος βαθμός ελευθερίας για τους εμβολιασμένους απέναντι στην πανδημία σε σχέση με αυτούς που δεν έχουν θωρακιστεί ακόμα (σ.σ. με το εμβόλιο)», είπε ο κ. Οικονόμου.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι από εδώ και πέρα οι ανεμβολίαστοι δεν θα μπορούν να μπαίνουν στους χώρους εστίασης αφού αυτό δεν είναι θέμα «επιβίωσης», όπως είπε, όπως είναι να πας, για παράδειγμα, στο σούπερ μάρκετ. «Σε μια σειρά από άλλους χώρους, ψυχαγωγίας και διασκέδασης, εκεί όπου η μάσκα μπορεί να προσφέρει προστασία, ενδεχομένως στους κινηματογράφους και στα θέατρα, με ένα rapid τεστ 48 ωρών να μπορούν να έχουν πρόσβαση και να παρακολουθούν τέτοιες δραστηριότητες σε κλειστούς χώρους». Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το τεστ θα επιβαρύνει οικονομικά τους ίδιους τους ανεμβολίαστους.
Πόσο θα κάνει το rapid τεστ
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι το rapid τεστ θα μπει σε μια «προσιτή» τιμή, της «τάξης των 10 ευρώ», όπως αποκάλυψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Οι επιλογές του καθενός έχουν ένα κόστος», είπε ο Γιάννης Οικονόμου, αν και τόνισε ότι δεν το λέει διχαστικά.
Στη συνέχεια ο κ. Οικονόμου μίλησε για τη ροή των εμβολιασμών. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «δεν θα σταματήσουμε να παρακινούμε τους ανθρώπους να πάνε να εμβολιαστούν».
Διευκρίνισε ότι θα «δίνουμε κάθε εξήγηση στους καλοπροαίρετους, υπάρχει κόσμος που φοβάται για την επίδραση που μπορεί να έχει στην υγεία του (σ.σ. το εμβόλιο). Επιστήμονες, καθηγητές, άνθρωποι που έχουν φάει τα χρόνια τους στα εργαστήρια, στην έρευνα, στα νοσοκομεία, τους δίνουν τις απαντήσεις υπεύθυνα και με την υπογραφή τους».
Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους», τόνισε ο κ. Οικονόμου. «Έίμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει».
Έπειτα, ο Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε τι θα γίνει με τις αναστολές συμβάσεων σε υγειονομικούς που είναι ανεμβολίαστοι αφού για παράδειγμα στο ΕΚΑΒ 1245 από τους 4.000 είναι ανεμβολίαστοι, σύμφωνα με τον «Ελεύθερο Τύπο».
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Στα νοσοκομεία τα στοιχεία που έχουμε είναι ότι η μεγάλη πλειοψηφία έχει εμβολιαστεί, αλλά υπάρχει ένα κομμάτι στον υγειονομικό κλάδο που αρνείται να εμβολιαστεί. Είναι ένα ζήτημα που το αντιμετωπίζουμε. Απασχολεί και τους ιατρικούς συλλόγους στο πλαίσιο της δεοντολογίας».
Οι δηλώσεις του Γιάννη Οικονόμου στην «Κοινωνία Ώρα MEGA»
Το μεσημέρι της Τρίτης οι επίσημες ανακοινώσεις
Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, θα προβεί στις 12 το μεσημέρι σε ανακοινώσεις για τα μέτρα δημόσιας υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου.
Όπως ανέφεραν το Σάββατο κυβερνητικές πηγές, το επιτελείο της κυβέρνησης δεν προτίθεται να αλλάξει τη θέση του σχετικά με την πρόσβαση σε κλειστούς χώρους εστιατορίων, καφέ, μπαρ, οι οποίοι θα παραμείνουν αμιγείς. Το ίδιο ισχύει και για τα γήπεδα.
Αυτό σημαίνει ότι, καθώς οι καιρικές συνθήκες θα επιδεινώνονται, οι ανεμβολίαστοι δεν θα έχουν δυνατότητα να εισέλθουν σε χώρους ψυχαγωγίας, ενώ αντίθετα, οι εμβολιασμένοι θα μπορούν να μπουν απρόσκοπτα, επιδεικνύοντας απλώς το σχετικό ψηφιακό πιστοποιητικό και την ταυτότητά τους.
Τι θα γίνει στην εκπαίδευση
Με ανάλογο τρόπο θα λειτουργήσουν και άλλοι τομείς δραστηριότητας, όπως η εκπαίδευση με την έναρξη του νέου σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.
Δάσκαλοι, καθηγητές και μέλη του διδακτικού προσωπικού των πανεπιστημίων που δεν έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης από Covid-19 θα πρέπει να υποβάλλονται δύο φορές ανά εβδομάδα σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή Rapid), με ευθύνη του εργαζομένου.
Οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίζουν το αποτέλεσμα αυτοδιαγνωστικού τεστ, το οποίο επίσης παρέχεται δωρεάν (μαθητές 12 ετών και άνω μπορούν επίσης να εμβολιαστούν και να φέρουν πιστοποιητικό εμβολιασμού).
Επίσης, πιθανώς να αλλάξουν και οι κανόνες για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, καθώς νέα ρύθμιση που εξετάζει την κατάργηση του δωρεάν self test και κάνει υποχρεωτικό το rapid test με επιβάρυνση του εκάστοτε εργαζόμενου. Το σχέδιο προβλέπει υποχρέωση για τουλάχιστον ένα rapid test την εβδομάδα ως προϋπόθεση για να προσέλθουν στον φυσικό χώρο δουλειάς τους οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι.
Δηλαδή, το δωρεάν self test αντικαθίσταται από rapid, κάτι που σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δίνουν τουλάχιστον 80 ευρώ τον μήνα για τεστ, δεδομένου πως η μέση τιμή των rapid τεστ είναι στα 20 ευρώ.
Τέλος, στο πλέγμα μέτρων που θα ενεργοποιηθεί για το φετινό χειμώνα περιλαμβάνεται αρχικά η επιστροφή της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, μέτρο το οποίο έχουν ήδη υιοθετήσει πολλές χώρες της Δύσης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις