Το σκεπτικό της κυβέρνησης πίσω από τα μέτρα για τους ανεμβολίαστους και οι «αρνητές» του lockdown
Πως η κυβέρνηση εξηγεί την πρόθεση για υποχρεωτικότητες και τους περιορισμούς για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό
Το μήνυμα ότι προχωράμε στις υποχρεωτικότητες γιατί δεν μπορεί οι εμβολιασμένοι να πληρώνουν το κόστος – υγειονομικό και οικονομικό – των ανεμβολίαστων μεταφέρουν κυβερνητικές πηγές. Τα ίδια στελέχη, λοιπόν, εξηγώντας το σκεπτικό του οδικού χάρτη έως την άνοιξη, αναφέρουν ότι δεν γίνεται ο εμβολιασμένος να μην έχει την κοινωνική και οικονομική ζωή και την ελευθερία που συνεπάγεται από την απόφασή του να κάνει το εμβόλιο, προστατεύοντας τον εαυτό του και τους υπόλοιπους.
Η επίσημη κυβερνητική γνωστοποίηση των περιορισμών για τον ανεμβολίαστο πληθυσμό ήρθε με διαφορά λίγων ωρών από την σημερινή είδηση – “ψυχρολουσία” της επιδημιολογικής εικόνας της Ελλάδας, με 4.608 νέα κρούσματα και 326 οι διασωληνωμένους. Ανεξαρτήτως αν ήταν επαρκής ή μη η προηγηθείσα κυβερνητική στρατηγική της πειθούς ή της ενημέρωσης ή και των κινήτρων είναι εμφανές ότι – εδώ και μήνες- έχει ληφθεί η απόφαση σε κεντρικό επίπεδο να σφίξει ο κλοιός όσων δεν εμβολιάζονται.
Οχι σε lockdown
Σε όλους τόνους κυβερνητικά στελέχη, αλλά και από το οικονομικό επιτελείο ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα κλείσει ξανά η χώρα με ένα καθολικό lockdown και ως εκ τούτου η οικονομία, οι επιχειρήσεις θα μείνουν ανοιχτές. Το σοκ της αυξητικής τάσης των αριθμών όμως ενισχύει τους φόβους των ειδικών για ένα φθινόπωρο δύσκολο και φέρνει μία ακόμα πολιτική πρόκληση για την κυβέρνηση που μεταξύ άλλων είναι να τηρήσει την υπόσχεση προς τους πολίτες για μία ανοιχτή χώρα, χωρίς ολικούς περιορισμούς. Παράλληλα, η πρόθεση για υποχρεωτικότητα ανοίγει μέτωπα και αντιδράσεις μετατρέποντας τον φθινόπωρο σε ένα δίμηνο “καυτό”.
Παρουσιάζοντας τα στοιχεία από την κυβέρνηση ότι 9 στους 10 που διασωληνώνονται είναι ανεμβολίαστοι προτίθενται να ενισχύουν το επιχείρημα της απόφασης των μέτρων και προσθέτουν ότι οι ανεμβολίαστοι που θα νοσήσουν έχουν 13 φορές περισσότερες πιθανότητες να διασωληνωθούν. Επίσης, στους άνω τον 60 οι ανεμβολίαστοι έχουν 20 φορές παραπάνω πιθανότητα να διασωληνωθούν. Τονίζεται δε ότι η απόφαση του FDA για το Pfizer ανοίγει το δρόμο για την επέκταση στις υποχρεωτικότητες.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, παρουσίασε το σχέδιο θωράκισης που αποτελέσει και τον οδικό χάρτη του χειμώνα ώστε να ανασχεθεί το τέταρτο, πανδημικό κύμα. Ήδη, υπάρχουν αντιδράσεις από την εστίαση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) να κάνει λόγο για μίνι lockdown από τις 13 Σεπτεμβρίου έως τις 31 Μαρτίου με αφορμή τα νέα μέτρα.
Βασικό επιχείρημα είναι ότι μειώνουν τη δυνατότητα πρόσβασης των πελατών στους κλειστούς χώρους εστίασης, καθώς ο ένας στους δυο Έλληνες είναι ανεμβολίαστος και παράλληλα δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην επιβίωση των επιχειρήσεων. Στην πραγματικότητα η εστίαση μπαίνει ξανά σε ένα πολύμηνο άτυπο lockdown. Επισημαίνει ότι ο κλάδος σέβεται την προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας και προτρέπουν τους πολίτες και τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν, όμως ζητούν από την κυβέρνηση στα μέτρα που εξήγγειλε να παράσχει αντισταθμιστικά προς στις επιχειρήσεις για να μπορέσουν να επιβιώσουν στο δύσκολο χειμώνα που έρχεται.
Η στάση της κυβέρνησης ήρθε και στη πράξη να φανεί ότι αυστηροποιείται. Ενδεικτικά, οι ανεμβολίστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα εργαστηριακό rapid test ανά εβδομάδα, αποκλειστικά σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και η τιμή του θα είναι στα 10 ευρώ. Το τεστ θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app.
Ολοι τεστ
Επίσης, οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί καθώς και όσοι εργάζονται σε σίτιση, τουρισμό, θέατρο και μουσικές, χορευτικές παραγωγές θα πρέπει να προσκομίζουν δύο rapid test την εβδομάδα. Οι μαθητές θα λαμβάνουν 2 self tests ανά εβδομάδα δωρεάν από το κράτος. Οι φοιτητές θα πρέπει να κάνουν 2 rapid test ανά εβδομάδα με δική τους δαπάνη. Όσοι ανεμβολίαστοι πολίτες ταξιδεύουν υποχρεώνονται να κάνουν ένα rapid test έως 48 ωρες πριν το ταξίδι. Τα παιδιά 5 -12 ετών θα κάνουν self test.
Μάλιστα, ο ΕΟΔΥ θα δέχεται μόνο εμβολιασμένους καθώς στις δημόσιες δομές θα μπορούν να κάνουν rapid test μόνο οι εμβολιασμένοι. Οι ανεμβολίαστοι θα πρέπει να πηγαίνουν μόνο σε ιδιωτικές δομές.
Όσον αφορά τους δημόσιους χώρους, στους κλειστούς χώρους εστίασης θα μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι και νοσήσαντες έως 6 μήνες από την διάγνωση. Το ίδιο θα ισχύει και για τα γήπεδα. Μόνο στους κλειστούς χώρους σε θέατρα, σινεμά, μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους θα έχουν πρόσβαση τόσο οι εμβολιασμένοι, αλλά και όσοι ανεμβολίαστοι το επιθυμούν έχοντας κάνει rapid test εντός 48 ωρών. Σε περίπτωση όμως που οι χώροι αυτοί επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους, τότε θα έχουν 100% πληρότητα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις