Ζοζεφίν Μπέικερ – Γράφει ιστορία ως η πρώτη μαύρη γυναίκα στο γαλλικό Πάνθεον
Η Ζοζεφίν Μπέικερ ήταν Γαλλίδα καλλιτέχνης αμερικανικής καταγωγής, πράκτορας της Γαλλικής Αντίστασης και ακτιβίστρια αστικών δικαιωμάτων
- Washington Post: Αιμοραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
- Διακινούσαν υλικό παιδικής πορνογραφίας στο διαδίκτυο - Πλάνα σοκ με κακοποίηση νηπίων
- Τι αλλάζει στην παγκόσμια οικονομία - Πώς διαμορφώνεται το νέο μοντέλο
- Ακρίτα: Αν εκλεγεί ο Πολάκης, θα παραδώσω την έδρα στον ΣΥΡΙΖΑ και θα πάω σπίτι μου
Τα λείψανα της Ζοζεφίν Μπέικερ (Josephine Baker), της διάσημης Γαλλο-Αμερικανίδας χορεύτριας, τραγουδίστριας και ηθοποιού που συνεργάστηκε με τη γαλλική αντίσταση κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, θα μεταφερθούν στο μαυσωλείο του Πάνθεον, σύμφωνα με βοηθό του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
H Ζοζεφίν Μπέικερ που γεννήθηκε στο Μιζούρι το 1906 και άφησε την τελευταία της πνοή στο Μονακό το 1975, είναι η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα κηδευτεί στο ιερό μνημείο του Παρισιού.
Η οικογένεια της Μπέικερ ζητούσε τη μεταφορά των λειψάνων της από το 2013 και συγκέντρωσε περίπου 38.000 υπογραφές για την εκπλήρωση του αιτήματος.
Μια ομάδα που έθεσε στόχο την είσοδο της στο γαλλικό Πάνθεον, στην οποία συμμετείχε και ένας από τούς γιούς της Μπέικερ, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο στις 21 Ιουλίου, είπε η Τζένιφερ Γκέσντον, σύμφωνα με το ΑΠΕ -ένα από τα μέλη της ομάδας, στον Guardian-.
«Όταν ο πρόεδρος είπε ναι, ήταν μεγάλη χαρά» είπε.
«Ήταν μία καλλιτέχνης, η πρώτη μαύρη διεθνής σταρ, μια μούσα του κυβισμού, μια αγωνίστρια της αντίστασης κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου με τον γαλλικό στρατό, ενεργή στο πλευρό του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ στη μάχη για κοινωνικά δικαιώματα» έλεγε χαρακτηριστικά το κάλεσμα για υπογραφές.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 30 Νοεμβρίου, την ημερομηνία που η Ζοζεφίν Μπέικερ παντρεύτηκε τον Γάλλο βιομήχανο Ζαν Λιόν (Jean Lion) για να πάρει την ιθαγένεια. Ο γάμος τους κράτησε ένα χρόνο.
Το Πάνθεον είναι ένα επιβλητικό ιστορικό μνημείο γεμάτο με αναμνήσεις, και ανδρεία, μεγάλων εθνικών προσωπικοτήτων της γαλλικής ιστορίας από τον κόσμο της πολιτικής, του πολιτισμού και της επιστήμης.
Από τις 80 προσωπικότητες που φιλοξενεί το μαυσωλείο, μόνο πέντε είναι γυναίκες, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίδας υπ. Υγείας Σιμόν Βέιλ το 2018, η οποία επέζησε από το Ολοκαύτωμα και πάλεψε για το δικαίωμα στην άμβλωση.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις