ΗΠΑ – Η διαμάχη για τους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς και οι εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων
Έρευνες δείχνουν πως τόσο οι εργοδότες όσο και οι εμβολιασμένοι εργαζόμενοι αλλάζουν στάση απέναντι στη δημιουργία διαχωρισμών, που έχουν να κάνουν με τους εμβολιασμούς και το υποχρεωτικό καθεστώς τους
Τον Ασκό του Αιόλου για τη νομική επικύρωση των υποχρεωτικών εμβολιασμών άνοιξε η χθεσινή τελική έγκριση του εμβολίου της Pfizer από το FDA. Είναι, ωστόσο, ενδιαφέρον το γεγονός πως τόσο η διάθεση των Αμερικανών εργοδοτών, όσο και των ίδιων των εμβολιασμένων εργαζομένων απέναντι στη δημιουργία προσωπικού δύο ταχυτήτων, έχει μεταβληθεί αλλάζοντας το τοπίο γύρω από το ακανθώδες αυτό ζήτημα.
Σύμφωνα με έρευνα-δημοσκόπηση της έγκριτης εταιρείας διαχείρισης προσωπικού Eagle Hill, πλέον το 41% των εργαζομένων δηλώνει πως συμφωνεί ότι οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποστούν επιπλέον ασφαλιστικές επιβαρύνσεις, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να νοσήσουν και μάλιστα με βαριά συμπτώματα. Επίσης, τα δύο τρίτα ξεκαθαρίζουν πως απορρίπτουν την προοπτική να δοθεί στους ανεμβολίαστους το δικαίωμα να εργάζονται κανονικά, αλλά από το σπίτι, θεωρώντας πως το «όχι» τους θα πρέπει να έχει συνέπειες.
Με τον ίδιο τον Αμερικανό πρόεδρο να έχει απευθύνει έκκληση στις αμερικανικές επιχειρήσεις να ασκήσουν μεγαλύτερες πιέσεις για την ενίσχυση του εμβολιασμού τού προσωπικού, είναι προφανές πως το ζήτημα πλέον δεν περιορίζεται στην άσκηση πιέσεων ή τη δημιουργία κινήτρων, κυρίως οικονομικών, αλλά στη δημιουργία ενός καθεστώτος υποχρεωτικών εμβολιασμών και μάλιστα όσο πιο γρήγορα γίνεται, πριν τις επιβαρυντικές για την πανδημία χειμερινές συνθήκες.
«Έχουμε φτάσει στο σημείο όπου μπορεί το 80% του προσωπικού να έχει εμβολιαστεί, όμως, το ποσοστό να μην ανεβαίνει με τίποτα πιο πάνω. Οπότε το ερώτημα είναι πώς θα ανεβάσουμε το ποσοστό αυτό», επισημαίνει ο Γουέιντ Σίμονς της συμβουλευτικής εταιρείας ανθρώπινου δυναμικού Mercer.
Σύμφωνα με τον Μπράιαν Κροπ της επίσης συμβουλευτικής στον τομέα της διαχείρισης προσωπικού εταιρείας Gartner, η δρομολόγηση οικονομικών κινήτρων πλέον δεν αποδίδει καρπούς, κάτι που οδηγεί είτε σε τιμωρητικά μέτρα, όπως οι αναστολές εργασίας, η αύξηση των ασφαλίστρων ή και η κατάργηση της κάλυψης για δαπάνες υγείας, είτε απευθείας στην απόφαση για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Αυτό έχουν ήδη κάνει, άλλωστε, όμιλοι όπως το Facebook, η Citigroup, η Walt Disney, η United Airlines και αρκετές αλυσίδες του λιανεμπορίου.
Πραγματικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσίευσε χθες η εξειδικευμένη σε εργασιακά ζητήματα νομική εταιρεία Littler Mendelson P.C., το 46% των εργοδοτών βλέπει πλέον πολύ θετικά το ενδεχόμενο να απαιτήσει υποχρεωτικούς εμβολιασμούς από το προσωπικό του, το 21% έχει ήδη καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό και μόλις το 22% δηλώνει πως έχει αποφασίσει να μην καταστήσει υποχρεωτικό τον εμβολιασμό των εργαζομένων.
Το πιο ενδιαφέρον δε, είναι πως πρόκειται για μια ριζική μεταστροφή της διάθεσης των Αμερικανών εργοδοτών, λόγω της εκ νέου ενίσχυσης των κρουσμάτων, αν λάβουμε υπόψη πως, σε αντίστοιχη έρευνα, τον περασμένο Ιανουάριο, μόλις το 1% των εργοδοτών απαιτούσε εμβολιασμένο προσωπικό και μόλις 9% σκεφτόταν να ζητήσει υποχρεωτικό εμβολιασμό.
Πηγή: ΟΤ
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι
- ΣΥΡΙΖΑ: Μια όμορφη εικόνα στην Κουμουνδούρου μετά το τέλος των εκλογών [video]