EIU – Το παγκόσμιο ΑΕΠ θα χάσει 2,3 τρισ. δολ. από την επιβράδυνση των εμβολιασμών
Προβλέπεται ακόμα μεγαλύτερη διεύρυνση του χάσματος μεταξύ αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών
- Αποκάλυψη in: Έψαξαν τις κάμερες για το ύποπτο «φορτίο» της τραγωδίας στα Τέμπη προ …δύο ημερών
- 25χρονη στο Ιράν παρενοχλήθηκε σεξουαλικά από οδηγό - Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ
- Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στην Νταχίγια, στα νότια προάστια της Βηρυτού
- Συνελήφθησαν 4 ανήλικες στην Κόνιτσα - Επιτέθηκαν σε 12χρονη και τράβηξαν βίντεο
Τυχόν επιβράδυνση στην εκστρατεία εμβολιασμού για την COVID-19 ενδέχεται να στοιχίσει στο παγκόσμιο ΑΕΠ επιπλέον 2,3 τρισ. δολ. μέσα στην επόμενη τριετία, προειδοποιεί το Κέντρου Μελετών The Economist Intelligence Unit (EIU).
Σύμφωνα με τη μελέτη «οι χώρες που θα έχουν εμβολιάσει λιγότερο από το 60% του πληθυσμού τους με ορίζοντα τα μέσα του 2022 θα καταγράψουν συνολικά ζημίες επί του ΑΕΠ ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων κατά την περίοδο 2022-2025», ποσό που αντιστοιχεί στο ετήσιο ΑΕΠ μιας χώρας όπως, για παράδειγμα, η Γαλλία.
Το μεγαλύτερο πλήγμα, τα 2/3 των απωλειών, θα δεχθούν οι αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες χώρες. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο τη γεφύρωση του χάσματος με τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, θα διευρύνει τη φτώχεια και θα αυξήσει τον κίνδυνο ξεσπάσματος κοινωνικών ταραχών.
Την περίοδο 2022-2025 οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής κινδυνεύουν να απολέσουν το 2,9% του προβλεπόμενου ΑΕΠ τους εξαιτίας της επιβράδυνσης της εκστρατείας ανοσοποίησης, έναντι 0,1% των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Σε απόλυτα μεγέθη, ωστόσο, το βαρύτερο τίμημα θα πληρώσει η περιφέρεια Ασίας-Ειρηνικού, με απώλειες 1,7 τρισ. δολάρια επί του ΑΕΠ κατά την ίδια περίοδο.
Η ανισότητα ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια θα καθυστερήσει κυρίως την ανάκαμψη των οικονομιών των φτωχότερων κρατών, που θα χρειαστούν πολύ περισσότερο χρόνο για να επιστρέψουν στα επίπεδα, στα οποία βρίσκονταν πριν από την εκδήλωση της υγειονομικής και κοινωνικοοικονομικής κρίσης απ’ ό,τι οι πλούσιες χώρες.
Σύμφωνα με το EIU στα τέλη Αυγούστου, περί το 60% του πληθυσμού των πλουσιότερων χωρών είχε λάβει τουλάχιστον μια δόση εμβολίου για την COVID-19, έναντι μόλις 1% στις φτωχότερες χώρες.
Ο Αγκάτ Ντεμαρέ, διευθύντρια του τμήματος προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομία στο EIU, υπογραμμίζει ότι υπάρχουν «ελάχιστες πιθανότητες» να γεφυρωθεί το χάσμα ως προς την πρόσβαση στα εμβόλια, καθώς «παρά τα κολακευτικά δελτία Τύπου, οι δωρεές των πλουσίων χωρών καλύπτουν μόνο ένα κλάσμα των αναγκών».
Ο διεθνής μηχανισμός COVAX, που δημιουργήθηκε προκειμένου να εξασφαλιστεί ισότιμη πρόσβαση στα εμβόλια για τις φτωχότερες χώρες, «απέτυχε» μολονότι οι «προσδοκίες» δεν ήταν τόσο υψηλές, κρίνει η κυρία Ντεμαρέ.
Η μελέτη του EIU αφορά περίπου 200 χώρες και βασίστηκε στις προβλέψεις για τα χρονοδιαγράμματα των εθνικών προγραμμάτων ανοσοποίησης και για την εξέλιξη των ΑΕΠ τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις