Φως όπως έρως: H λιακάδα «αυξάνει τη σεξουαλική επιθυμία» σε άντρες και γυναίκες
Εθελοντές που υποβλήθηκαν σε φωτοθεραπεία είδαν το «ρομαντικό τους πάθος» να φουντώνει.
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
Οι καλοκαιρινοί έρωτες είναι συχνά πιο παθιασμένοι –ένα φαινόμενο που τώρα φαίνεται πως αποκτά και επιστημονική βάση.
Ισραηλινό πείραμα που υπέβαλε δεκάδες εθελοντές σε φωτοθεραπεία έδειξε ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου αυξάνει αυτό που οι ερευνητές ονομάζουν «ρομαντικό πάθος».
Η ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ δημοσιεύει τα ευρήματα στην έγκριτη επιθεώρηση Cell Reports, η οποία μάλιστα αφιέρωσε στην έρευνα το τελευταίο εξώφυλλό της.
«Είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου ανεβάζει τα επίπεδα τεστοστερόνης στους άνδρες. Γνωρίζουμε επίσης ότι το ηλιακό φως παίζει σημαντικό ρόλο στην συμπεριφορική και ορμονική ρύθμιση της σεξουαλικότητας. Παρόλα αυτά, ο μηχανισμός που ευθύνεται για αυτή η ρύθμιση παρέμενε άγνωστος» λέει ο Καρμίτ Λίβαϊ, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
Η ομάδα του αρχικά χρησιμοποίησε αρχικά πειραματόζωα, τα οποία εκτέθηκαν σε ακτινοβολία UVB –την υπεριώδη ακτινοβολία που ευθύνεται για τα ηλιακά εγκαύματα.
Η επίδραση ήταν «δραματική», λένε οι ερευνητές σε ανακοίνωση του πανεπιστημίου. Οι σεξουαλικές ορμόνες παρουσίασαν σημαντική αύξηση στα θηλυκά πειραματόζωα και παρέτειναν την περίοδο οίστρου. Η έλξη μεταξύ αρσενικών και θηλυκών εντάθηκε, ενώ και τα δύο φύλα ήταν πιο πρόθυμα για σεξουαλικές επαφές.
Στο επόμενο πείραμα, οι ερευνητές επανέλαβαν την ίδια διαδικασία αφού πρώτα απομάκρυναν από το δέρμα των ζώων την ογκοπροστατευτική πρωτεΐνη p53, η οποία αντιδρά στις γενετικές βλάβες που προκαλεί το υπεριώδες φως και ενεργοποιεί τη σύνθεση μελανίνης για άμυνα.
Σε αυτή την περίπτωση δεν καταγράφηκε καμία επίδραση στη σεξουαλική συμπεριφορά των ζώων, ένδειξη ότι η πρωτεΐνη p53 παίζει σημαντικό ρόλο στο φαινόμενο.
Όπως φαίνεται, ο ίδιος μηχανισμός που διορθώνει τις βλάβες του DNA και ρυθμίζει την παραγωγή μελανίνης ρυθμίζει επίσης την επίδραση του ηλιακού φωτός στη σεξουαλικότητα, λένε οι ερευνητές.
Στο προτελευταίο πείραμα της μελέτης, 32 εθελοντές και των δύο φύλων συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με το ερωτικό πάθος τους και τα επίπεδα επιθετικότητας. Στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε φωτοθεραπεία με ακτινοβολία UVB, οπότε και τα δύο φύλα ανέφεραν αύξηση του «ρομαντικού πάθους». Οι άνδρες της ομάδας ανέφεραν επίσης αύξηση της επιθετικότητας, ένδειξη ότι τα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν ανέβει.
Παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα στο τελευταίο πείραμα, στο οποίο οι ίδιοι εθελοντές κλήθηκαν να αποφύγουν το ηλιακό φως για δύο ημέρες και στη συνέχεια να εκτεθούν στη λιακάδα για περίπου 25 λεπτά. Αιματολογικές εξετάσεις επιβεβαίωσαν πως υπήρχε αύξηση στα επίπεδα ορμονών όπως η τεστοστερόνη, η κύρια ορμόνη που ρυθμίζει την ερωτική επιθυμία και στα δύο φύλα.
Αύξηση της τεστοστερόνης παρατηρήθηκε επίσης στους άνδρες κατά τους θερινούς μήνες έπειτα από ανάλυση δεδομένων από δύο παρόχους υγείας του Ισραήλ.
«Οι άνθρωποι δεν διαθέτουν τρίχωμα και επομένως το δέρμα μας εκτίθεται άμεσα στο ηλιακό φως. Μόλις τώρα αρχίζουμε να μαθαίνουμε τις επιδράσεις αυτής της έκθεσης και τον ρόλο που μπορεί να παίζει σε διάφορες φυσιολογικές και συμπεριφορικές διαδικασίες» σχολίασε ο δρ Λίβαϊ.
Εκτίμησε επίσης ότι τα ευρήματα ίσως ανοίγουν το δρόμο για θεραπεία διαταραχών των σεξουαλικών ορμονών με υπεριώδη ακτινοβολία UVB.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις