Μητσοτάκης VS Τσίπρα – Τα στρέμματα, τα φέρετρα, η εκκένωση του Μαξίμου και η (μη) πρεμούρα για εκλογές
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά να κάνει σαφές ποια ήταν τα λάθη για τα οποία ζήτησε συγγνώμη για την τεράστια οικολογική καταστροφή και την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού. Η απολογία Τσίπρα για το Μάτι. Πως οι πυρκαγιές επισκίασαν τον κοροναϊό
- Τα επτά νομοσχέδια που εγκρίθηκαν από το υπουργικό συμβούλιο - Τι προβλέπουν
- Το ΕΚΠΑ απαντά στην παραπληροφόρηση για τις διεθνείς κατατάξεις των ελληνικών δημόσιων πανεπιστημίων
- «Η Βόρεια Κορέα ετοιμάζει στρατεύματα και drones για τη Ρωσία», προειδοποιεί η Σεούλ
- Οι πολιτικές προβλέψεις του Economist για το 2025
Είναι από τις ελάχιστες φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο που μια προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή δεν επεκτείνεται σε θέματα της πανδημίας και κινείται αυστηρά στο θέμα για το οποίο προκλήθηκε. Αυτό συνέβη σήμερα με τη συζήτηση για τις πυρκαγιές σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Οι πυρκαγιές επισκίασαν τον κοροναϊό
Πέραν από κάποιες σποραδικές και ανεπαίσθητες αναφορές στις δευτερολογίες για την πορεία της πανδημίας η συζήτηση και η αντιπαράθεση των πολιτικών αρχηγών παρέμεινε εστιασμένη στο θέμα των πυρκαγιών. Το γεγονός αυτό από μόνο του μαρτυρά ότι για πρώτη φορά εδώ και ενάμιση χρόνο υπάρχει ένα θέμα εκτός κοροναϊού που έχει επιπτώσεις πολιτικές ή έστω προκαλεί μεγαλύτερο πολιτικό ενδιαφέρον από την διαχείριση της πανδημίας!
Πάνω σε αυτό το φόντο κονταροχτυπήθηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα και τη Φώφη Γεννηματά. Κυρίως όμως η σημερινή αντιπαράθεση του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης έδειξε ότι κατ’ ουσίαν δεν υπάρχει διάθεση για κανενός είδους εμφανή πολιτική συναίνεση παρά το γεγονός ότι και οι δύο επικαλέστηκαν την ανάγκη να υπάρξει ένα είδος συνεννόησης για την επόμενη μέρα.
Ωστόσο η αίσθηση που έδωσαν τόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Τσίπρας ήταν πως οι εκατέρωθεν προσκλήσεις είτε για το οργανόγραμμα της Πολιτικής Προστασίας, είτε για τα 7 σημεία της επόμενης μέρας του ΣΥΡΙΖΑ, είτε για την έκθεση Γκολντάμερ, μάλλον είχαν προσχηματικό χαρακτήρα προκειμένου ο ένας να χρεώσει στον άλλον το μουτζούρη της όξυνσης των τόνων της αντιπαράθεσης.
Τα λάθη, η συγγνώμη και το Μάτι
Ο πρωθυπουργός βρέθηκε να δέχεται διασταυρούμενα πυρά να κάνει σαφές ποια ήταν τα λάθη για τα οποία ζήτησε συγγνώμη για την τεράστια οικολογική καταστροφή και την αποτυχία του κρατικού μηχανισμού να την αποτρέψει και στις βολές του Αλέξη Τσίπρα θύμισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ το Μάτι με την φράση ότι φέτος μετρούσαμε καμμένα στρέμματα ενώ στο Μάτι μετρούσαμε φέρετρα.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας εν μέρει απολογητικός επιχείρησε να κλείσει την υπόθεση των ευθυνών στο Μάτι επικαλούμενος την εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ το 2019 λέγοντας ότι «κριθήκαμε» και επέμεινε στην κατηγορία του προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τυμβωρυχία.
Μάλιστα ο κ. Τσίπρας επιχειρώντας να ξεπλυθεί πέρασε στην αντεπίθεση και κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει γιατί αναβάθμισε τους επιχειρησιακά υπεύθυνους για την τραγωδία στο Μάτι, κ.κ. Τσουβάλα και Κολοκούρη.
Εκκενώσεις
Συνολικά πάντως η κυβέρνηση δέχτηκε πυρά από την αντιπολίτευση ότι οι εκκενώσεις ήταν το μόνο (μη) επιχειρησιακό σχέδιο και μάλιστα κομβικό σημείο των αντιπαραθέσεων διεξήχθη στο φόντο των δηλώσεων του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Φάνη Σπανού περί εντολών μη κατάσβεσης, δηλώσεις τις οποίες στη συνέχεια ανασκεύασε.
Σε μεγάλο βαθμό η συζήτηση επικεντρώθηκε σε ένα «ηθικό» επίπεδο για το τι σημαίνει ανάληψη πολιτικής ευθύνης και η συγγνώμη από τα χείλη ενός πολιτικού, για το ποιος έχει ενσυναίσθηση και έχει συνειδητοποιήσει το μέγεθος της τραγωδίας είτε στο Μάτι είτε στις φετινές πυρκαγιές.
Σε επίπεδο προτάσεων για την επόμενη μέρα η συζήτηση δεν είχε να συνεισφέρει κάτι καινούργιο καθώς η δέσμη των προτάσεων από τους δύο βασικούς μονομάχους, τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Αλέξη Τσίπρα είχαν κατατεθεί με τις συνεντεύξεις τύπου που έδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα.
Το επιτελικό κράτος και η πράσινη ανάπτυξη
Ένα ευρύτερο ζήτημα που ανέδειξε ακόμα περισσότερο ανάγλυφα η σημερινή συζήτηση άπτεται του συνολικού αφηγήματος της κυβέρνησης για το ρόλο του «επιτελικού κράτους» με την αντιπολίτευση να μιλάει για αποτυχία τόσο στην πανδημία όσο και στις πυρκαγιές και τον πρωθυπουργό να απαντάει πως «το επιτελικό κράτος πιστώνεται και τις επιτυχίες και τις αποτυχίες της κυβέρνησης».
Πέραν του επιτελικού κράτους, η συζήτηση και η αντιπαράθεση στη Βουλή σήμερα έφερε επίσης στην επιφάνεια ένα ακόμα κρίσιμο ζήτημα όπως είναι αυτό του περιεχομένου της «πράσινης ανάπτυξης». Μάλιστα οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας με επίκεντρο τις ανεμογεννήτριες υποδεικνύεται από πολιτικές δυνάμεις ως μια από τις αιτίες που δίνουν κίνητρο για εμπρησμούς δασών, ενώ αμφισβητείται και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα σε σχέση με άλλες παραδοσιακές μορφές παραγωγής ενέργειας.
Μαύρο χιούμορ
Πάντως αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως αν και ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε σφοδρά πυρά και οι Αλέξης Τσίπρας και Φώφη Γεννηματά αναφέρθηκαν στην ανάγκη πολιτικής αλλαγής εντούτοις, δεν έθεσε -αυτό αφορά κυρίως τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ- θέμα εκλογών.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός στην τριτολογία του επισήμανε ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν έδειξε κάποια πρεμούρα να ζητήσει εκλογές, χαρακτηρίζοντας παράλληλα μαύρο χιούμορ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα στείλει ο λαός στη ΝΔ μήνυμα με το 112 να εκκενώσει το Μαξίμου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις