Κλιματική αλλαγή: Από την Αρκτική μέχρι την Ανταρκτική, το 2020 ήταν χρονιά φωτιάς και λάβρας
Στην Ευρώπη, η περυσινή χρονιά ήταν η θερμότερη από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα.
Παρά την προσωρινή μείωση των εκπομπών άνθρακα λόγω της πανδημίας, το 2020 σάρωσε τα ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε μεγάλο τμήμα του πλανήτη από την Ευρώπη μέχρι την Ανταρκτική, προειδοποιεί έκθεση της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA)
Στην Ευρώπη, η περυσινή χρονιά ήταν η θερμότερη από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές της θερμοκρασίας τον 19ο αιώνα. Το 2020 ήταν έτσι το πέμπτο έτος που καταρρίπτει το ρεκόρ από το 2015.
H χρονιά ξεκίνησε με έναν ασυνήθιστα ήπιο χειμώνα για την Ευρώπη. «Σχεδόν όλες οι περιοχές της ηπείρου κατέγραψαν θερμοκρασίες 3 και πλέον βαθμούς Κελσίου πάνω από το κανονικό» αναφέρει η ετήσια Έκθεση για την Κατάσταση του Κλίματος, στην οποία συνεργάστηκαν 530 επιστήμονες από 60 χώρες.
Ακολούθησε ένα καλοκαίρι με πρωτοφανείς καύσωνες: από την Ισπανία μέχρι την Λευκορωσία, 15 χώρες της Ευρώπης κατέγραψαν ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών.
Διαβάστε επίσης: Οι εκπομπές άνθρακα αυξήθηκαν στα προ πανδημίας επίπεδα
Στην Αρκτική, η μέση ετήσια επιφανειακή θερμοκρασία στις χερσαίες περιοχές ήταν η υψηλότερη στο αρχείο των 121 ετών, περίπου 2,1 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο της περιόδου 1981-2010.
Στις 20 Ιουνίου, το θερμόμετρο έδειξε 38 βαθμούς Κελσίου στην ρωσική πόλη του Βερχογιάνσκ, μέτρηση που εφόσον επιβεβαιωθεί επίσημα θα είναι η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί ποτέ στον Αρκτικό Κύκλο.
Το 2020 έφερε επίσης τις χειρότερες πυρκαγιές που έχει ζήσει η Αρκτική στην πρόσφατη ιστορία, όσον αφορά την ποσότητα διοξειδίου του άνθρακα που απελευθερώθηκε στην ατμόσφαιρα. Οι περισσότερες φωτιές ξέσπασαν στη Σιβηρία εν μέσω ακραίου καύσωνα.
Ακραία ζέστη έπληξε και την Ανταρκτική λόγω αέριων ρευμάτων από τα βόρεια. Στις 6 Φεβρουαρίου 2020, η θερμοκρασία στον Σταθμό Εσπεράνζα που βρίσκεται στην Ανταρκτική Χερσόνησο έφτασε τους 18,3 βαθμούς, η υψηλότερη που έχει μετρηθεί ποτέ στην ήπειρο.
Η ζέστη οδήγησε στο χειρότερο καλοκαιρινό λιώσιμο των πάγων της Ανταρκτικής στα 43 χρόνια που τηρούνται μετρήσεις, επηρεάζοντας τη μισή Ανταρκτική Χερσόνησο σε υψόμετρο 1.800 μέτρων.
Παρόλο που η πανδημία μείωσε τις παγκόσμιες εκπομπές άνθρακα κατά 6 με 7 τοις εκατό, τα επίπεδα CO2 στην ατμόσφαιρα ανέβηκαν σε νέο ιστορικό υψηλό, το υψηλότερο επίπεδο εδώ και τουλάχιστον 800.000 χρόνια, αναφέρει η έκθεση.
Το 2020 ήταν επίσης το έτος με τους περισσότερους τροπικούς κυκλώνες, την υψηλότερη στάθμη των ωκεανών και το υψηλότερο θερμικό περιεχόμενο των παγκόσμιων επιφανειακών υδάτων.
Όπως γράφουν οι συντάκτες της έκθεσης, τα ευρήματα «υπενθυμίζουν με ζοφερό τρόπο ότι οι παράγοντες που αλλάζουν το κλίμα διαμορφώνονται σε χρονικούς ορίζοντες πολύ μεγαλύτερους από ένα έτους, και συγκρατούνται από αδράνεια που θα απαιτήσει μακροχρόνιες προσπάθειες για να ανακοπεί, πόσο μάλλον να ανακοπεί».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις