Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Θεαματικό βίντεο καταγράφει τριπλή έκλειψη στον Δία

Θεαματικό βίντεο καταγράφει τριπλή έκλειψη στον Δία

Η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ διακρίνονται να ρίχνουν τη σκιά τους στον γιγάντιο πλανήτη.

Τρία από τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Δία μοιάζουν να κάνουν παρέλαση μπροστά από τον γιγάντιο πλανήτη σε εραζιτεχνικό βίντεο που καταγράφει μια σπάνια τριπλή έκλειψη.

Η Ευρώπη, ο Γανυμήδης και η Καλλιστώ διακρίνονται να ρίχνουν τη σκιά τους στον Δία στις εικόνες που τράβηξε στις 15 Αυγούστου ο Κρίστοφερ Γκο, ερασιτέχνης αστρονόμος στις Φιλιππίνες.

Ο Κούνιο Σαγιανάγκι, πλανητικός επιστήμονας στο Πανεπιστήμιο του Χάμπτον στη Βιρτζίνια, στη συνέχεια ένωσε τις εικόνες για να δημιουργήσει το παρακάτω βίντεο.

Κάθε δευτερόλεπτο του βίντεο αντιστοιχεί σε μισή ώρα πραγματικού χρόνο.

Ο Γκο ανέφερε στο ιστολόγιό του ότι περίμενε για το σπάνιο συμβάν από την αρχή του έτους.

Για έναν παρατηρητή στην επιφάνεια του Δία, οι περιοχές που καλύπτονται από τις σκιές των δορυφόρων θα έβλεπαν μια ολική ή μερική έκλειψη Ηλίου. Για τους αστρονόμους που βλέπουν τον πλανήτη από τη Γη, το φαινόμενο είναι γνωστό ως διάβαση, καθώς κάθε δορυφόρος φαίνεται να διασχίζει τον πολύχρωμο δίσκο του Δία.

Οι διαβάσεις δορυφόρων είναι συχνό φαινόμενο στον Δία, είναι όμως σπάνιο να συμβούν τρεις διαβάσεις ταυτόχρονα. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο ήταν το 2015, σύμφωνα με τον Σαγιανάγκι, ενώ η επόμενη δεν θα έρθει πριν από το 2032.

«Είμαι βέβαιος ότι πρόκειται για την καλύτερη ταινία που τραβήχτηκε στην τριπλή διάβαση» είπε ο ερευνητής.

Ο Γκο ήταν τυχερός που μπόρεσε να καταγράψει το φαινόμενο, καθώς οι Φιλιππίνες βρίσκονται στη μέση της εποχής των μουσώνων και ο ουρανός ήταν συννεφιασμένος κάθε νύχτα την εβδομάδα της διάβασης. Τελικά ο ουρανός καθάρισε και ο ερασιτέχνης αστρονόμος μπόρεσε να βγάλει έξω το τηλεσκόπιό του.

Για τους παρατηρητικούς, το βίντεο δεν καταγράφει μόνο την τριπλή διάβαση. Στα πρώτα καρέ, ο δορυφόρος Ηώ, κίτρινος από το θειάφι που καλύπτει την επιφάνειά του, διακρίνεται για λίγο πριν περάσει πίσω από τον Δία.

Στη μέση του βίντεο συμβαίνει κάτι πιο ασυνήθιστο: η Ευρώπη περνά ανάμεσα στον Γανυμήδη και τον Δία. Αρχικά εξαφανίζεται πίσω από τον μεγαλύτερο Γανυμήδη –τον μεγαλύτερο δορυφόρο του Ηλιακού Συστήματος. Όταν η Ευρώπη ξαναεμφανίζεται λίγο αργότερα, περνά μέσα από τη σκιά του Γανυμήδη.

H μικρή Ευρώπη περνά ανάμεσα στον Δία και τον Γανυμήδη (Christopher Go)

«Ήταν συναρπαστικό να βλέπεις τη σκιά του Γανυμήδη να χωρίζεται στα δύο: η μισή στην Ευρώπη και η άλλη μισή στην επιφάνεια του Δία» σχολίασε ο Γκο.

Η Ευρώπη, ο Γανυμήδης, η Καλλιστώ και η Ηώ ήταν τα τέσσερα φεγγάρια του Δία που παρατήρησε ο Γαλιλαίος με το τηλεσκόπιό του το 1610. Ήταν η πρώτη φορά που εντοπίζονταν ουράνια σώματα σε τροχιά γύρω από έναν πλανήτη, παρατήρηση που δημιούργησε στον Γαλιλαίο την αρχική υποψία ότι η Γη δεν βρίσκεται στο κέντρο του Σύμπαντος.

Γύρω από τον Δία κινούνται συνολικά 79 φεγγάρια, τα περισσότερα όμως είναι πολύ μικρά.

Ο Γανυμήδης και η Ευρώπη καλύπτονται από ένα παχύ στρώμα πάγου, κάτω από το οποίο πιστεύεται ότι κρύβονται απέραντοι ωκεανοί που θα μπορούσαν δυνητικά να φιλοξενούν μικροβιακή ζωή.

Must in

Γιοβάνοβιτς: «Να πάρουμε την πρόκριση στη League A για πρώτη φορά απέναντι στη Σκωτία»

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς μίλησε για τα θέλω της Εθνικής απέναντι στους Σκωτσέζους αλλά και το πόσο ισχυρή είναι η αντίπαλος της Ελλάδας στα play-offs του Νations League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024