Τεχνολογικοί κολοσσοί υπόσχονται επενδύσεις δισεκατομμυρίων για κυβερνοασφάλεια
Τι ανέφεραν ότι σχεδιάζουν κορυφαία στελέχη των Google, Microsoft, Apple, IBM κ.ά. στη συνάντησή τους με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας στις ΗΠΑ προγραμματίζουν να επενδύσουν δισεκατομμύρια δολάρια για την ενίσχυση της κυβερνοασφάλειας και την εκπαίδευση στελεχών σχετικά με αυτή.
Αυτό ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο μετά τη συνάντηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν με κορυφαία στελέχη εταιρειών, σύμφωνα με το AP.
Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο φόντο των αλλεπάλληλων επιθέσεων σε σημαντικές υποδομές και μεγάλες εταιρείες, ορισμένες από τις οποίες οι αμερικανικές αρχές έχουν συνδέσει με ξένους χάκερ.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν προτρέπει τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στο μέρος που τους αναλογεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος που εξελίσσεται σε μάστιγα, το οποίο ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει «βασική πρόκληση εθνικής ασφάλειας» για τις ΗΠΑ.
«Το μεγαλύτερο μέρος της κρίσιμης υποδομής μας ανήκει και λειτουργεί από τον ιδιωτικό τομέα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την πρόκληση μόνη της», διαμήνυσε ο αμερικανός πρόεδρος. «Σας προσκάλεσα όλους εδώ σήμερα επειδή έχετε τη δύναμη, την ικανότητα και την ευθύνη να ανεβάσετε τον πήχη στην κυβερνοασφάλεια», είπε ο ίδιος στη διάρκεια της συνάντησης.
Οι επενδύσεις
Μετά τη συνάντηση, ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι η Google δεσμεύτηκε να επενδύσει 10 δισ. δολάρια στην κυβερνοασφάλεια τα επόμενα πέντε χρόνια, χρήματα που αποσκοπούν στην προστασία της αλυσίδας εφοδιασμού λογισμικού και στην επέκταση προγραμμάτων μηδενικής εμπιστοσύνης.
Αντίστοιχα, η Microsoft θα επενδύσει 20 δισ. δολάρια στην κυβερνοασφάλεια για το ίδιο διάστημα, ενώ θα διαθέσει 150 εκατ. δολάρια σε τεχνικές υπηρεσίες παρέχοντας στήριξη στις τοπικές διοικήσεις να αναβαθμίσουν την άμυνά τους.
Η IBM πρόκειται να εκπαιδεύσει 150.000 άτομα στον τομέα της κυβερνοασφάλειας σε διάστημα τριών ετών.
Η Apple από την πλευρά της θα αναπτύξει ένα νέο πρόγραμμα για να ενισχύσει την αλυσίδα εφοδιασμού τεχνολογίας και η Amazon είπε ότι θα εκπαιδεύσει τους καταναλωτές στην ευαισθητοποίηση απέναντι σε θέματα κυβερνοασφάλειας, με τον ίδιο τρόπο που το κάνει στους εργαζομένους της.
Όπως αναφέρει το AP, το γεγονός ότι η συγκεκριμένη συνάντηση εντάχθηκε στην ατζέντα του αμερικανού προέδρου εν μέσω των εξελίξεων στο Αφγανιστάν είναι ενδεικτικό του ενδιαφέροντος της κυβέρνησης για το θέμα της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου να αναφέρει ότι σηματοδοτεί «έκκληση για δράση».
Δεν κάνουν εξαιρέσεις οι χάκερς
Η συμμετοχή κορυφαίων στελεχών από ένα μεγάλο εύρος επιχειρηματικών τομέων, υποδεικνύει ότι το πρόβλημα διατρέχει πλέον όλους τους τομείς επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Μάιο, χάκερ που συνδέονται με μια ρωσική συμμορία με έδρα τη Ρωσία έπληξαν σημαντικό αγωγό καυσίμων στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να διακοπεί προσωρινά η λειτουργία του, με σοβαρές αλυσιδωτές επιπτώσεις.
Εβδομάδες αργότερα, ο μεγαλύτερος επεξεργαστής κρέατος στον κόσμο, η JBS, δέχτηκε ανάλογη επίθεση.
Και στις δύο περιπτώσεις, οι εταιρείες κατέβαλαν λύτρα πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο Τζο Μπάιντεν, επεσήμανε τη συνάντησή του με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τον Ιούνιο, όταν, όπως είπε, ξεκαθάρισε ότι περιμένει από τη Ρωσία να επιληφθεί για τον περιορισμό της δράσης χάκερ, καθώς «(οι αρχές) ξέρουν πού βρίσκονται και ποιοι είναι».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις