Τρία αγκάθια στο πλευρό της Μόσχας με το βλέμμα στο Κίεβο
Τα γεγονότα που έλαβαν χώρα στο Κίεβο και προκάλεσαν νευρικότητα και τεράστια παρασκηνιακή κινητικότητα από παράγοντες της Ρωσίας
Ανταπόκριση: Κώστα Ονισενκο
Νευρικότητα ως προς τις δημόσιες δηλώσεις και τεράστια υπόγεια κινητικότητα αυτές τις ημέρες παρατηρούνται από παράγοντες της Μόσχας εξαιτίας των γεγονότων που έλαβαν χώρα τις περασμένες ημέρες στο Κίεβο.
Αυτά τα γεγονότα είναι τρία:
Η επέτειος της ανεξαρτησίας
Χθες η Ουκρανία γιόρτασε την 30ή επέτειο της ανεξαρτησίας της. Στο κέντρο της πόλης πραγματοποιήθηκε μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, στην οποία συμμετείχαν – εκτός από μονάδες του ουκρανικού στρατού – και στρατιωτικοί άλλων χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Μ. Βρετανία, Πολωνία, Βαλτικές κ.ά.).
Πέταξαν αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ στην Οδησσό πραγματοποιήθηκε παρέλαση στη θάλασσα. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος Ζελένσκι αναφέρθηκε στην ενότητα του ουκρανικού λαού, απαριθμώντας τις εθνικότητες που ζουν στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων ανέφερε και τους Ελληνες.
Μεταξύ άλλων, ο ουκρανός πρόεδρος όρισε την απαρχή της Ουκρανίας από τη Βάπτιση των Ρως του Κιέβου, τονίζοντας ότι πλέον δεν θα επιτραπεί σε κανέναν να σφετεριστεί την ιστορία της Ουκρανίας.
Πρόκειται, μεταξύ άλλων, και για απάντηση στο πρόσφατο «ιστορικό άρθρο» του Βλαντίμιρ Πούτιν, με το οποίο ο ρώσος ηγέτης είχε υποστηρίξει ότι Ουκρανοί και Ρώσοι είναι ίδιος λαός, οικειοποιούμενος ως ρωσικά όλα τα επιτεύγματα των προγόνων των σημερινών Ουκρανών, μεταξύ των οποίων και η διάδοση της Ορθοδοξίας στην περιοχή.
Η «Πλατφόρμα της Κριμαίας»
Ενα άλλο γεγονός εξαιτίας του οποίου κινητοποιήθηκε η Μόσχα, αρχικά υπογείως και προσφάτως μέσω επίσημων δηλώσεων, είναι η διεθνής διάσκεψη «Πλατφόρμα της Κριμαίας» που ξεκίνησε την περασμένη Δευτέρα.
Πρόκειται μάλλον για τη μεγαλύτερη διεθνή διοργάνωση που έχει γίνει στην Ουκρανία και είχε ως στόχο να επαναφέρει το ζήτημα της παράνομης κατοχής της Κριμαίας από τη Ρωσία στη διεθνή πολιτική ατζέντα. Στη διάσκεψη συμμετείχαν 46 χώρες, της ΕΕ, του ΝΑΤΟ κ.ά.
Η «Πλατφόρμα» θα λειτουργήσει σε μόνιμη βάση με γραφεία στο Κίεβο και σε άλλες χώρες.
Στη διακήρυξη της «Πλατφόρμας της Κριμαίας», την οποία υπέγραψαν όλοι οι ιδρυτικοί φορείς – χώρες και οργανισμοί -, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι οι υπογράφοντες «τονίζουν ότι οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ως αναπόσπαστου μέρους του κυρίαρχου εδάφους της Ουκρανίας δεν θα αναγνωριστεί και ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να νομιμοποιήσει την προσωρινή κατοχή και την παράνομη κατάληψη είναι απαράδεκτες».
Αυτό, όπως σχολιάζει στα «ΝΕΑ» στέλεχος του ουκρανικού ΥΠΕΞ, είναι αρκετά δυσάρεστη εξέλιξη για τη Μόσχα καθώς «θεώρησε ότι θα μπορούσε το ζήτημα της Κριμαίας σταδιακά να «ξεχαστεί», ιδιαίτερα με φόντο άλλα ζητήματα, όπως του Αφγανιστάν».
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στελέχη του ρωσικού ΥΠΕΞ ασκούσαν έντονες πιέσεις σε διάφορες χώρες προκειμένου εκείνες να μη λάβουν μέρος στη διάσκεψη.
Η επίσκεψη του Βαρθολομαίου
Το τρίτο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό γεγονός που προκάλεσε έντονη δυσαρέσκεια στη Μόσχα είναι η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στο Κίεβο (21-24 Αυγούστου).
Ολο το προηγούμενο διάστημα η εν Ουκρανία Ρωσική Εκκλησία ασκούσε έντονες πιέσεις προκειμένου η επίσκεψη να ακυρωθεί.
«Οργανώσεις πιστών» – υποχείρια της θρησκευτικής οργάνωσης διοργάνωναν κινητοποιήσεις κατά της επίσκεψης, προτού αυτή πραγματοποιηθεί αλλά και κατά τη διάρκειά της. Αυτές οι αντιδράσεις έδωσαν μεν εικόνες για τα φιλορωσικά ΜΜΕ, ωστόσο δεν μπόρεσαν στην ουσία να επηρεάσουν την επίσκεψη Βαρθολομαίου.
Οι συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία της χώρας, μεταξύ των οποίων εκείνη του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι με τον πρωθυπουργό Ντενίς Σμιγκάλ, έγιναν σε πολύ ευνοϊκό κλίμα, ενώ ο Πατριάρχης κατάφερε, μεταξύ άλλων, να δείξει τη στήριξή του στη νεοσύστατη Αυτοκέφαλη Ουκρανική Εκκλησία και στον Μητροπολίτη Επιφάνιο.
Αυτή η στήριξη πλέον θα έχει διαρκή χαρακτήρα, μέσω της ύπαρξης Σταυροπηγίου του Οικουμενικού Πατριάρχη στο Κίεβο και του Εξάρχου του Πατριάρχη, Επισκόπου Κομάνων Μιχαήλ.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις