Εφορία – Οι ανατροπές σε συμπληρωματικό φόρο, κλιμάκια και συντελεστές
Στο τραπέζι νέα μείωση 8% του φόρου ακινήτων για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων
- Χάος για ένα εισιτήριο στο Μετρό Θεσσαλονίκης - Εκτός λειτουργίας τα μηχανήματα, ουρές και ταλαιπωρία
- EDF: Σε πλήρη λειτουργία ο στόλος των πυρηνικών σταθμών της στη Γαλλία
- Το 2024 είχε το θερμότερο καλοκαίρι και τον θερμότερο χειμώνα στην Ελλάδα
- Το σχέδιο του Λευκού Οίκου που θα αφάνιζε το λιγότερο 100 εκατ. Ευρωπαίους
Νέος ΕΝΦΙΑ με νέα κλιμάκια, νέοι συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, μεγαλύτερες εκπτώσεις, αλλαγές στους συντελεστές παλαιότητας, αλλά και ανατροπές στον συμπληρωματικό φόρο έρχονται το 2022.
Στο τραπέζι, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπάρχει και η νέα μεσοσταθμική μείωση 8% του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ενώ το κλειδί βρίσκεται στον δημοσιονομικό χώρο που θα προκύψει με την εφαρμογή των νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.
Τα αποκαλυπτήρια του νέου ΕΝΦΙΑ θα γίνουν τον Νοέμβριο, καθώς όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας (OPEN) «τότε θα έχουμε εικόνα της άσκησης που τρέχει και ενσωματώνει τις νέες αντικειμενικές αξίες», για να επαναλάβει ότι «δεν θα υπάρχει συνολικά επιβάρυνση του ΕΝΦΙΑ» και να σημειώσει ότι η κυβέρνηση έχει «μια εκκρεμότητα για περαιτέρω μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%. Οπως είχαμε υποσχεθεί προεκλογικά, η πρώτη μας ενέργεια ήταν η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%. Αυτή η εκκρεμότητα υπάρχει και είναι ανάμεσα σε αυτά που εξετάζουμε για το 2022».
Στο υπουργείο Οικονομικών εξετάζουν και το σενάριο που προβλέπει την κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου ο οποίος επιβαρύνει περίπου 500.000 φυσικά και νομικά πρόσωπα και προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην αγορά των ακινήτων.
Τις παρεμβάσεις στους συντελεστές και στα κλιμάκια υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ έχει αναλάβει ειδική 18μελής ομάδα εργασίας στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ παράλληλα «τρέχει» η άσκηση προσομοίωσης των νέων αντικειμενικών αξιών στην ακίνητη περιουσία των φορολογουμένων.
Ο νέος ΕΝΦΙΑ σχεδιάζεται από μηδενική βάση χωρίς να επέρχονται αλλαγές στη συνολική επιβάρυνση της ακίνητης περιουσίας, καθώς το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμευθεί για δημοσιονομικά ουδέτερες αλλαγές. Αυτό σημαίνει πως και το επόμενο έτος οι εισπράξεις από τον φόρο ακινήτων θα διαμορφωθούν στα 2,6 δισ. ευρώ.
Οι νέες ρυθμίσεις θα έρθουν να απορροφήσουν τις μεγάλες αυξήσεις που προκύπτουν από το άλμα των αντικειμενικών αξιών. Εκτός από τις παρεμβάσεις που δρομολογούνται στα κλιμάκια και στους συντελεστές υπολογισμού του βασικού φόρου, στο μικροσκόπιο της ειδικής ομάδας εργασίας βρίσκονται και οι συντελεστές παλαιότητας, οι οποίοι, αντί να μειώνουν, αυξάνουν τον φόρο όσο πιο νέο είναι ένα κτίσμα. Οι προτάσεις της ομάδας εργασίας αναμένεται να λάβουν τη μορφή νομοσχεδίου, το οποίο θα πρέπει να ψηφιστεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι δόσεις
Ο νέος φόρος ακινήτων θα χτυπήσει νωρίτερα την πόρτα των φορολογουμένων. Από τον Μάρτιο, πάνω από 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων θα ξεκινήσουν να πληρώνουν τον νέο φόρο για την ακίνητη περιουσία τους σε 10 ή 12 μηνιαίες δόσεις.
Το σχέδιο για τον νέο ΕΝΦΙΑ που βρίσκεται στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει:
Νέα κλίμακα υπολογισμού του βασικού φόρου. Η ειδική ομάδα εργασίας επεξεργάζεται διάφορα σενάρια με περισσότερα κλιμάκια και συντελεστές ώστε να αποτραπούν οι μεγάλες επιβαρύνσεις που προκύπτουν για τους έχοντες μικρή και μεσαία περιουσία μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών.
Συμπληρωματικός φόρος
Αλλη μία άσκηση που «τρέχουν» στο υπουργείο Οικονομικών είναι η επίπτωση των νέων αντικειμενικών αξιών στον συμπληρωματικό φόρο και ο επανασχεδιασμός της κλίμακας υπολογισμού του.
Το αφορολόγητο του συμπληρωματικού φόρου έχει οριστεί αυτή τη στιγμή στα 250.000 ευρώ. Με δεδομένο ότι στις περισσότερες περιοχές της χώρας υπάρχει αύξηση στην τιμή ζώνης, χωρίς αύξηση του αφορολογήτου, θα αυξηθεί κατακόρυφα ο αριθμός των φυσικών προσώπων που θα πληρώσουν συμπληρωματικό φόρο. Στο τραπέζι υπάρχει και το σενάριο της κατάργησης του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
Εκπτώσεις ΕΝΦΙΑ
Οι εκπτωτικοί συντελεστές ξεκινούν από το 30% για τους έχοντες περιουσία έως 60.000 ευρώ, περιορίζονται στο 27% για τους έχοντες περιουσία από 60.000 έως 80.000 ευρώ και στο 25% για τους έχοντες περιουσία από 80.000 έως 100.000 ευρώ. Από 100.000 ευρώ έως και 1 εκατ. ευρώ ισχύει έκπτωση 20%, ενώ από το 1 εκατ. ευρώ και άνω η έκπτωση περιορίζεται στο 10%.
Οι εκπτωτικοί συντελεστές προγραμματίζεται να αυξηθούν από το 2022 για να μηδενίσουν τις επιβαρύνσεις που φέρνει το άλμα των αντικειμενικών αξιών στους ιδιοκτήτες με μικρή και μεσαία ακίνητη περιουσία.
Συντελεστές παλαιότητας ακινήτων. Στο μικροσκόπιο θα βρεθούν και οι συντελεστές παλαιότητας που επηρεάζουν το τελικό ύψος του ΕΝΦΙΑ. Οι συντελεστές με τη σημερινή τους δομή κρύβουν αδικίες.
Για παράδειγμα, μπορεί η εμπορική αξία ενός ανακαινισμένου ακινήτου 25ετίας να είναι πολλαπλάσια έναντι ενός νεότερου ακινήτου ίδιας επιφάνειας στην ίδια περιοχή.
Ο νέος λογαριασμός
Οι φορολογούμενοι που είδαν να αυξάνεται η αντικειμενική αξία στην περιοχή τους δεν σημαίνει ότι θα επιβαρυνθούν με έξτρα ΕΝΦΙΑ το 2022. Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται στους συντελεστές υπολογισμού του φόρου δεν θα προκύψουν επιβαρύνσεις για την πλειονότητα των ιδιοκτητών.
Αντίθετα, η καμπάνα του ΕΝΦΙΑ θα χτυπήσει το 2022 για χιλιάδες φορολογουμένους που κατέχουν ακίνητα σε περιοχές οι οποίες εντάσσονται στο αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού της αξίας των ακινήτων.
Οι επιβαρύνσεις θα είναι σημαντικές για όσους έχουν ακίνητα τα οποία μέχρι σήμερα υποφορολογούνταν. Ο λογαριασμός θα «ξεφουσκώσει» για τους φορολογουμένους που έχουν ακίνητα στις 2.860 περιοχές όπου υπήρξε μείωση στις τιμές ζώνης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις