Σουηδία – Θα αναγκαστεί να καταβάλει πάνω από ένα εκατ. ευρώ σε… εμπόρους ναρκωτικών
Η χώρα είναι αντιμέτωπη με μια πολύ παράξενη υπόθεση
- Economist: Ο πόλεμος στην Ουκρανία ταράζει τους Ελληνοκύπριους, αλλά είναι... τυχεροί
- Συγκλονίζει ο 95χρονος γιατρός του Πολυτεχνείου: Καμιά αμφιβολία για τους νεκρούς – Πολλοί τραυματίστηκαν από σφαίρες
- «Ήταν πολύ λεπτομερής» λέει ο Σολτς για τη συνομιλία του με τον Πούτιν – Τι αποκαλύπτει ο καγκελάριος
- Όταν ο παραλογισμός της Χούντας λογόκρινε την Αλίκη Βουγιουκλάκη
Ούτε ένα, ούτε δύο αλλά 13 εκατ. κορώνες – δηλαδή 1.272.000 ευρώ – θα αναγκαστεί να καταβάλει η Σουηδία σε… εμπόρους ναρκωτικών.
Πώς κατάφερε ένα κράτος να χρωστά τόσα χρήματα στο οργανωμένο έγκλημα;
Μια καταπληκτική γκάφα των διωκτικών αρχών και η ραγδαία αύξηση της τιμής του Bitcoin τα τελευταία δυο χρόνια είναι η απάντηση σε αυτή την παράξενη ιστορία.
Τον Απρίλιο του 2019, τρεις άνδρες καταδικάστηκαν για εμπόριο ναρκωτικών. Μαζί με τα υπόλοιπα πειστήρια, οι αρχές κατέσχεσαν και 36 Bitcoin που είχαν περιέλθει στην κυριότητά τους μέσα από την παράνομη δραστηριότητά τους.
Οι ποινές των ανδρών κυμαίνονταν από τα τέσσερα έως και τα έξι έτη.
Όμως τον Μάιο του 2019, όταν και εκδόθηκε η απόφαση, οι αρχές έκαναν το λάθος να δηλώσουν όχι τα κρυπτονομίσματα, αλλά την ισοτιμία τους σε κορώνες. Δηλαδή, 1,3 εκατ. κορώνες ή 127.000 ευρώ.
Πέρασαν δυο χρόνια μέχρι ο υπάλληλος που είχε αναλάβει την πώληση των Bitcoins να προχωρήσει σε αυτή. Όμως πλέον, η τιμή τους είχε φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, ανεβαίνοντας από τις 40.000 κορώνες στο… ένα εκατομμύριο!
Τώρα, οι Σουηδοί είναι αντιμέτωποι με την ίδια της τη γραφειοκρατία, καθώς έχουν αποκομίσει πολύ περισσότερα χρήματα από αυτά που καταχωρήθηκαν αρχικά.
Πλέον, η χώρα είναι αναγκασμένη να επιστρέψει ότι περισσεύει… στους κρατούμενους.
Η εισαγγελέας που είχε αναλάβει την υπόθεση προσπάθησε να απολογηθεί για αυτή την επική γκάφα, υποστηρίζοντας ότι αιτία της ήταν το γεγονός ότι η συγκεκριμένη υπόθεση ανήκε στις πρώτες στο πλαίσιο των οποίων τα κέρδη των εγκληματιών είχαν τη μορφή κρυπτονομισμάτων.
Παραδέχτηκε ότι δεν διέθετε τις αναγκαίες γνώσεις εκείνη την εποχή, ενώ επεσήμανε πως δεν της είχαν δοθεί και οι κατάλληλες οδηγίες.
Το γεγονός μπορεί να ακούγεται αστείο – ή μάλλον τραγελαφικό – αλλά αναδεικνύει και τις ελλείψεις των δικαστικών συστημάτων παγκοσμίως σε ό,τι αφορά τις νέες τεχνολογίες και τις μορφές εγκληματικότητας που προκύπτουν από αυτές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις