Κινητικά προβλήματα και θάλασσα
Βήματα πραγματοποιεί η τοπική αυτοδιοίκηση της χώρας προς την κατεύθυνση εξυπηρέτησης των αναγκών για τους πολίτες που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα και η πρόσβαση τους στη θάλασσα είναι δύσκολη. Και στο δήμο Άργους-Μυκηνών όλες οι παραλίες πλέον διαθέτουν τέτοια συστήματα.
«Οι κοινωνίες δεν αποτελούνται μόνο από νέους ανθρώπους και γενικότερα ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα με την υγεία τους. Υπάρχουν συμπολίτες μας που απλά είναι λιγότερο τυχεροί, ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες πληθυσμού που δεν έχουν την ευχέρεια να μετακινούνται άνετα» δήλωσε ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών, Δημήτρης Καμπόσος.
«Είναι υποχρέωση της τοπικής αυτοδιοίκησης να προβλέψει κάθε δυσκολία που έχει ο κόσμος και να υπερβάλλει «εαυτούς» ώστε να διευκολυνθεί η καθημερινότητα τους. Είτε αφορά την πρόσβαση τους σε περιοχές για λόγους βιοποριστικούς, κοινωνικούς είτε και ψυχαγωγικούς.
Ως δήμαρχος Άργους Μυκηνών, έθεσα ως προτεραιότητα να αναζητώ κάθε διαθέσιμο μέσο που να μπορεί να δημιουργήσει καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για όλους. Σε όλες τις παραλίες του δήμου τοποθετήσαμε ειδικές ράμπες εισόδου στη θάλασσα για εκείνους που δυσκολεύονται να μετακινηθούν.
Δεν είναι κάτι το σπουδαίο για εμάς που μπορούμε αλλά είναι για όσους δεν μπορούνε. Είναι δική μας υποχρέωση-έτσι αισθάνομαι προσωπικά- να μην εφησυχάζουμε ποτέ και ειδικά όταν συνάνθρωποι μας αντιμετωπίζουν προβλήματα» δηλώνει ο κ. Καμπόσος.
Ζήτημα όμως του καλοκαιριού για πολλούς δήμους αποδείχθηκε η ναυαγοσωστική κάλυψη των παραλιών. Κάποιοι δήμοι προνόησαν και κατάφεραν να έχουν την αναγκαία κάλυψη από ναυαγοσώστες.
Ο δήμαρχος Άργους-Μυκηνών και πρόεδρος της ΠΕΔ Πελοποννήσου είπε σχετικά: «Έχουμε τοποθετήσει 5 πύργους ναυαγοσωστικούς πλήρως στελεχωμένους. Λειτουργούν από τις 7.30 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα εκτός από μια παραλία που είναι μέχρι τις 3 το απόγευμα. Πράγματι έχουν σωθεί άνθρωποι λόγω των ναυαγοσωστών και πρέπει να τους ευχαριστήσουμε από καρδιάς για το έργο που επιτελούν. Θέλει και λίγη προσοχή εκ μέρους όλων μας και να τηρούνται βασικές αρχές ασφαλούς κολύμβησης».
Οι υποδομές ΑΜΕΑ αλλά και ανθρώπων με κινητικές δυσκολίες ας είναι προτεραιότητα για όλες τις δημοτικές αρχές. Δεν είναι μόνο η απρόσκοπτη πρόσβαση στις παραλίες και τις θάλασσες αλλά και σε κάθε πτυχή της κοινωνικής ζωής.
Μπορεί στο δημαρχείο του Άργους να λειτουργεί ειδικό τμήμα για άτομα ΑΜΕΑ ώστε να καταγράφονται αιτήματα και να δίδονται λύσεις, όμως αυτό χρειάζεται να γίνει εθνική συνείδηση. Μια κοινωνία χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς είναι μια κοινωνία που προοδεύει.
Ευτυχώς τον τελευταίο καιρό πληθαίνουν οι δήμοι που έχουν εγκαταστήσει μηχανισμούς διευκόλυνσης των ατόμων με κινητικά προβλήματα για την είσοδο τους στη θάλασσα. Με ικανοποίηση επίσης παρατηρούμε και κατασκευή ραμπών στα πεζοδρόμια.
Κάλλιο αργά παρά ποτέ ώστε οι θάλασσες μας να είναι από όλους προσβάσιμες και οι πόλεις μας από «οχηματοκεντρικές» να γίνουν ανθρωποκεντρικές. Όταν δε και οι οδηγοί διαφόρων οχημάτων σταματήσουν να αγνοούν τις ράμπες, τις διαβάσεις και πολλά άλλα τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα.
- Ποιο είναι το must-see μέρος που πρέπει να επισκέπτεστε σε κάθε σας ταξίδι;
- Single στις γιορτές: Οδηγός επιβίωσης για να τις ζήσεις όπως πρέπει
- Guinness: Υψηλή η ζήτηση από τη Gen Z – Ξεμένει από αποθέματα η ιρλανδική μπίρα;
- Αγορές: Πόσο έξω έπεσαν οι προβλέψεις για το 2024
- Με χαμηλές ταχύτητες οι επενδύσεις στις κατοικίες
- Η Κιμ Καρντάσιαν έδωσε και πάλι «ζωή» στην iconic φωτογραφία της που «έσπασε το ίντερνετ» πριν από 10 χρόνια