Πανελλαδικές 2021 – 40.000 παιδιά εκτός Σχολών, σε δεινή θέση τα περιφερειακά Πανεπιστήμια
Σχολές χωρίς φοιτητές, απαξιωμένα τμήματα στην επαρχία
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Για ποια εγκλήματα κατηγορούνται οι Νετανιάχου, Γκάλαντ και Ντέιφ
- Να απομονώσει τους αποστάτες καλούν οι 87+ τον πολιτικό κόσμο - «Να μην αποδεχτούν έδρες προϊόν συνωμοσίας»
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
«Επιτυχημένη» χαρακτήρισε η Νίκη Κεραμέως την έκβαση των Πανελλαδικών εξετάσεων στη χειρότερη εκπαιδευτική χρονιά της μεταπολίτευσης. Πρόκειται για τη χρονιά της τηλεκπαίδευσης, της κακής λειτουργίας των σχολείων και των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων που έγιναν… χωρίς αντιδράσεις: Κλειστά τα σχολεία, οι σχολές και οι πολίτες στα σπίτια τους.
Φέτος έμειναν εκτός σχολών περί τις 40.000 μαθητές, όχι επειδή παρέδωσαν «λευκή κόλλα», αλλά επειδή οι εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις «έκαψαν» τα παιδιά, έχοντας σαν αποτέλεσμα να αποκλειστούν μαθητές με πολύ υψηλές βαθμολογίες, επειδή δεν πέτυχαν πχ. στο σχέδιο ή σε άλλα μαθήματα επιλογής.
Μιλάμε για το τρίπτυχο που αφορά στην Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής ανά Ειδικό Μάθημα και το συντελεστή μοριοδότησης ανά επιστημονικό πεδίο.
Απαξίωση των περιφερειακών Πανεπιστημίων
Μεγάλα και σημαντικά πανεπιστήμια, όπως αυτό των Ιωαννίνων, έμεινα με πάνω από 1.000 κενές θέσεις. H Αρχιτεκτονική Σχολή της Θράκης έμεινε χωρίς καθόλου εισαχθέντες! Αλλά, ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία:
- 16 Σχολές με 0 εισαχθέντες
- 18 Σχολές με 1 εισαχθέντα
- 5 Σχολές με 2 εισαχθέντες
- 6 Σχολές με 3 εισαχθέντες
- 4 Σχολές με 4 εισαχθέντες
- 7 Σχολές με 5 εισαχθέντες
- 4 Σχολές με 6 εισαχθέντες
- 2 Σχολές με 7 εισαχθέντες
- 3 Σχολές με 8 εισαχθέντες
- 3 Σχολές με 9 εισαχθέντες
Πρόκειται ως επί το πλείστον για σχολές της Περιφέρειας. Μαζί με την απαξίωση των εκτός της μητρόπολης πανεπιστημίων. έρχεται και μία περίοδος δοκιμασίας για τις «φοιτητουπόλεις», αφού ο οικονομικός αντίκτυπος θα είναι τεράστιος.
Πώς η αναδιάρθρωση της Παιδείας αλλάζει τις εργασιακές σχέσεις
Το σχέδιο Κεραμέως για την Παιδεία, υπήρξε εξαρχής σαφέστατο: Εσωτερική αξιολόγηση και στην δευτεροβάθμια για τους εκπαιδευτικούς και σε δεύτερο επίπεδο, χωρισμός των μαθητών ανάλογα με τις επιδόσεις τους: Οι καλύτεροι σε ένα τμήμα, οι λιγότερο καλοί σε τμήμα… ειδικής μεταχείρισης.
Αυτό το σύστημα αξιολόγησης μοιάζει μόνο ελάχιστα με το γερμανικό, αφού στη Γερμανία δίνεται χρηματοδοτούμενη η δυνατότητα να μεταφερθούν οι μαθητές σε τεχνικές σχολές, αλλά χωρίς αυτό να συνεπάγεται οικονομική ή κοινωνική απαξίωση.
Κατά το σχέδιο Κεραμέως, όμως, τα πράγματα θα είναι πολύ διαφορετικά. Εκδιώχνοντας τους μαθητές από τις σχολές της τριτοβάθμιες, μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθεί μία κοινωνική τάξη χαμηλά εκπαιδευμένων (θυμάστε ότι οι… διδακτορικοί είναι «τεμπέληδες») και άρα χαμηλότερα μισθωτών. Έτσι, φτάνουμε σε μία νέα κοινωνική τάξη, αυτή των σχεδόν ανειδίκευτων, που εργασιακά θα έχει πολύ λιγότερες ευκαιρίες και πολύ λιγότερα δικαιώματα.
Βλέποντας το «αμερικανικό όνειρο», που γίνεται εφιάλτης εκτός Χόλιγουντ, τα δημόσια κολέγια των ΗΠΑ «παράγουν» ένα φθηνό εργατικό δυναμικό, αφού η δημόσια και δωρεάν Παιδεία για όλους έχει απαξιωθεί, για να δώσει τη θέση της στους εξειδικευμένους (sic) ιδιώτες.
Στο ίδιο μοντέλο παραγωγής εργαζομένων φαίνεται να κινείται και το σχέδιο Κεραμέως: Αναδιάρθρωση της Παιδείας σημαίνει de facto αναδιάρθρωση του εργασιακού πεδίου. Ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της «υψηλής» εκπαίδευσης, ή -καλύτερα- από τον αποκλεισμό των μαθητών, διαγράφεται ένα μέλλον σκληρών αντιθέσεων.
Η Ελλάδα έχει από τα καλύτερα πανεπιστήμια στον κόσμο
Η Ελλάδα κατέχει ένα πολύ προοδευτικό σύστημα δημόσια Παιδείας, με στόχο να τους χωράει όλους, ανεξάρτητα από το οικονομικό τους status.
Αναλυτικά η έρευνα του QS World University Rankings για το 2021:
Στον παγκόσμιο χάρτη της κατάταξης ανάμεσα σε 100 πανεπιστήμια, η Ελλάδα φιγουράρει στα 500 πρώτα, με το ΕΜΠ να κατακτά τη 477η θέση και να παραμένει πρώτο ανάμεσα στα πανεπιστήμια της χώρας.
- Τα Ελληνικά πανεπιστήμια αποδίδουν καλύτερα στον δείκτη Ετερο-αναφορών ανά Επιστημονικό Πεδίο (Citations per Faculty) στον οποίο η επίδοσή τους είναι 34/100. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο επιτυγχάνει βαθμολογία 58.3/100 μονάδων στον δείκτη Ετερο-αναφορών ανά Επιστημονικό Πεδίο και καταλαμβάνει την 144ή θέση.
- Σύμφωνα με 102.000 ακαδημαϊκούς που ρωτήθηκαν από την QS, το καλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας είναι το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το οποίο λαμβάνει την 330ή θέση και την καλύτερη βαθμολογία στον κόσμο στον δείκτη της Ακαδημαϊκής Φήμης της QS (Academic Reputation).
- Σύμφωνα με 51.000 εργοδότες που ρωτήθηκαν από την QS, οι καλύτεροι απόφοιτοι της Ελλάδας προέρχονται από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το οποίο κατατάσσεται στην 258ή θέση στον δείκτη που μετρά την Φήμη των Εργοδοτών της QS (Employer Reputation).
- Ωστόσο, τα πανεπιστήμια της Ελλάδας έχουν χαμηλή απόδοση στον δείκτη Μελών ΔΕΠ (Διοικητικού και Εκπαιδευτικού Προσωπικού) προς τον Αριθμό Φοιτητών (Faculty/Student Ratio). Κανένα ελληνικό πανεπιστήμιο δεν έχει βαθμολογία υψηλότερη από 7.2/100 σε αυτόν τον δείκτη και όλα κατατάσσονται εκτός των κορυφαίων 1000.
Το Δημόσιο Πανεπιστήμιο της Ελλάδας παραμένει ανάμεσα στα αξιοπρεπέστερα παγκοσμίως. Η δε ακαδημαϊκή έρευνα, κυρίως των ιατρικών σχολών, μας χαρίζει εξαιρετικούς επιστήμονες ανά πεδίο.
Το πρόσφατο ιστορικό παράδειγμα
Το 2006 ξέσπασε μία ηχηρότατη νεολαιίστικη εξέγερση, που γρήγορα έλαβε πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα. Επί ένα χρόνο, μαθητές, εκπαιδευτικοί και καθηγητές πάλευαν να ανατρέψουν το άρθρο16 του νόμου Γιαννάκου. Το άρθρο είχε ψηφιστεί, εντούτοις και ανατράπηκε και για πολλά χρόνια, μέχρι την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν εφαρμόστηκε καμία από τις προθέσεις του.
Η τωρινή οικονομική κατάσταση των πολιτών της χώρας, δείχνει πως είναι σχεδόν απαγορευτική η εισαγωγή των μαθητών σε ιδιωτικές σχολές. Αλλά, όπως συμβαίνει πάντοτε, τις απαντήσεις τις ξέρουν καλύτερα οι νέοι.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις