Αφγανιστάν – Αυτός είναι ο βομβιστής του ISIS που προκάλεσε εκατόμβη νεκρών στην Καμπούλ
Όπως ισχυρίζονται, ο δράστης της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων
- Πάνω από 800 εκατομμύρια ενήλικες ζουν με διαβήτη - Το 59% δεν λαμβάνει θεραπεία
- Έξι στρατιώτες του Ισραήλ νεκροί σε μάχη στον Λίβανο, τουλάχιστον οκτώ θύματα σε ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Συνεχίζονται και σήμερα οι βροχές και οι καταιγίδες - Πού θα δουν χιόνι
- Αίτημα για περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για το κλίμα στην Ελλάδα
Τη φωτογραφία του βομβιστή αυτοκτονίας που βούτηξε στο αίμα το αεροδρόμιο της Καμπούλ έδωσε στη δημοσιότητα το παρακλάδι του ΙSIS στο Αφγανιστάν.
Όπως μεταδίδει η ιταλική εφημερίδα «larepubblica», σε ανάρτηση στον λογαριασμό της εξτρεμιστικής τζιχαντιστικής οργάνωσης στο Telegram, με την οποία ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Καμπούλ, το ISIS-K υποστηρίζει ότι ο καμικάζι κατάφερε να περάσει από τα σημεία ελέγχου των Ταλιμπάν και να φτάσει σε απόσταση πέντε μέτρων από ένα σημείο που συγκεντρώνονταν αμερικανοί πεζοναύτες, μεταφραστές και άλλα άτομα, προτού ενεργοποιήσει τα εκρηκτικά με τα οποία ήταν ζωσμένος.
Όπως ισχυρίζονται, ο δράστης της επίθεσης στην πύλη Αμπέι του αεροδρομίου της Καμπούλ είναι ο Αμπντούλ Ρεχμάν Αλ Λόγκρι, αγνώστων μέχρι στιγμής λοιπών στοιχείων.
Οι δύο εκρήξεις, η μία στο αεροδρόμιο και η άλλη στο ξενοδοχείο Baron προκάλεσαν εκατόμβη θυμάτων, σύμφωνα με τη Wall Street Journal, ανάμεσά τους τουλάχιστον 90 Αφγανοί και 13 μέλη των ένοπλων δυνάμεων των ΗΠΑ, ενώ εκατοντάδες είναι και οι τραυματίες.
Δείτε την ανάρτηση
Tο παρακλάδι του ISIS που τρομοκρατεί το Αφγανιστάν
Σημειώνεται πως εξ αρχής οι ΗΠΑ «έβλεπαν» το παρακλάδι του Ισλαμικού Κράτους, ISIS-K, πίσω από την βομβιστική επίθεση στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, γεγονός που επιβεβαιώθηκε.
Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν (ISIS-K ή ISKP) δημιουργήθηκε πριν από έξι χρόνια από δυσαρεστημένους Πακιστανούς Ταλιμπάν και, μόνο τη φετινή χρονιά, έχει εξαπολύσει δεκάδες επιθέσεις στο Αφγανιστάν. Το ISIS-K είναι ένα από τα έξι ή επτά περιφερειακά παρακλάδια του Ισλαμικού Κράτους. Το Κ αντιπροσωπεύει την περιοχή Χορασάν (Khorasan), η οποία περιλαμβάνει τμήματα του σύγχρονου Ιράν, της Κεντρικής Ασίας, του Αφγανιστάν και του Πακιστάν.
Το 2015 αναγνωρίστηκε από τους ηγέτες του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία, ενώ τον Ιανουάριο του 2016 χαρακτηρίστηκε τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Τα προπύργιά του είναι το ανατολικό Αφγανιστάν, στα σύνορα με το Πακιστάν, στην επαρχία Νανγκαρχάρ και στα βόρεια του Αφγανιστάν.
Το 2018 η οργάνωση έχασε μέρος της δύναμής της στα βόρεια του Αφγανιστάν και το 2019 απωθήθηκε στα ανατολικά, ωστόσο το 2020 ανασυντάχθηκε και ξεκίνησε μια σειρά τρομοκρατικών επιθέσεων.
Το Ισλαμικό Κράτος της Επαρχίας Χορασάν έχει αναλάβει την ευθύνη για ορισμένες από τις πιο αιματηρές επιθέσεις που έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στο Αφγανιστάν. Στοοχεύει κυρίως μουσουλμάνους που θεωρεί αιρετικούς, ιδίως τους σιίτες. Τον Αύγουστο του 2019 εξαπέλυσε επίθεση σε έναν σιιτικό γάμο στην Καμπούλ, σκοτώνοντας 91 ανθρώπους.
Τόσο το ISIS-K όσο και οι Ταλιμπάν είναι σκληροπυρηνικοί σουνίτες ισλαμιστές μαχητές. Οι διαφορές τους ως προς τη θρησκείας και τη στρατηγική τους έχουν οδηγήσει σε αιματηρές συγκρούσεις, με τους Ταλιμπάν να βγαίνουν σε μεγάλο βαθμό νικητές. Τα μέλη του ISIS-K θεωρούν τους Ταλιμπάν αποστάτες.
Μάλιστα, το Ισλαμικό Κράτος είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην περσινή συμφωνία μεταξύ Ουάσινγκτον-Ταλιμπάν που οδήγησε στην απόσυρση των ξένων στρατευμάτων, κατηγορώντας τους τελευταίους ότι εγκατέλειψαν τον τζιχαντιστικό σκοπό.
Χθες, αναλυτές στον τομέα της ασφάλειας επισήμαναν ότι η δραστηριότητα του ISIS-K διακόπηκε απότομα εδώ και 12 ημέρες, ένδειξη ότι προετοίμαζε κάποια μεγάλη επιχείρηση, όπως βομβιστικές επιθέσεις αυτοκτονίας.
Η προειδοποίηση αυτή ωστόσο δεν απέτρεψε πολλούς Αφγανούς που συνέχισαν να συρρέουν στο αεροδρόμιο για να καταφέρουν να επιβιβαστούν σε κάποιο αεροπλάνο. «Θα περιμένω μέχρι να κλείσει το αεροδρόμιο» είπε νωρίτερα ένας άνδρας που δήλωσε ότι ονομάζεται Χαμίντ και ότι εργαζόταν για κάποιο υπουργείο πριν καταλάβουν την Καμπούλ οι Ταλιμπάν. «Θα δώσουν τη δουλειά μας στους δικούς τους. Πώς θα φροντίσω την οικογένειά μου;» διερωτήθηκε, καθώς δεν τον καθησύχασε η διαβεβαίωση των Ταλιμπάν ότι οι πολίτες δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις