Κούβα – Η τράπεζα που ίδρυσε ο Τσε Γκεβάρα αναγνωρίζει τα ψηφιακά νομίσματα
Μια ιστορική στιγμή για την οικονομία της χώρας, που προσπαθεί να παρακάμψει τις σκληρές κυρώσεις των ΗΠΑ
- Εισφορά αλληλεγγύης: Νέα κλίμακα για να μη χαθεί η αύξηση στις συντάξεις
- Χειροπέδες σε μαθητή: Κατηγορείται ότι οπλοφορούσε στο σχολείο - Συνελήφθη και ο πατέρας του
- Γονέας ξυλοκόπησε μαθητή έξω από σχολείο – Θεώρησε ότι τον καθυστέρησε
- Νέα προθεσμία έλαβε η 33χρονη που παραμένει στον «Ευαγγελισμό» μετά την έκρηξη στους Αμπελόκηπους
Η Κούβα θα αναγνωρίσει και θα ρυθμίσει κρυπτονομίσματα όπως το bitcoin, επικαλούμενη «λόγους κοινωνικοοικονομικού ενδιαφέροντος».
Ειδικοί στο χώρο των κρυπτονομισμάτων, μιλώντας στο CNBC, την χαρακτηρίζουν ως μια ιστορική κίνηση για τη νησιωτική χώρα.
Το ψήφισμα 215, το οποίο δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην εφημερίδα της κυβέρνησης, αναφέρει ότι η κεντρική τράπεζα θα θέσει νέους κανόνες για τον τρόπο αντιμετώπισης των ψηφιακών νομισμάτων. Οι εμπορικοί πάροχοι σχετικών υπηρεσιών θα χρειάζονται τώρα άδεια από την κεντρική τράπεζα για να συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους.
Το αμερικανικό εμπάργκο στο κομμουνιστικό κράτος μετέτρεψε την Κούβα σε παρία στην παγκόσμια οικονομία. Η απόφαση της Κούβας να ενταχθεί στο Ελ Σαλβαδόρ, για να αποδεχτεί τα αποκεντρωμένα ψηφιακά νομίσματα, θα μπορούσε να βοηθήσει τη χώρα να παρακάμψει το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ, το οποίο είχε αυστηροποιήσει ο πρώην πρόεδρος Τραμπ και επέκτεινε ο προέδρος Μπάιντεν.
«Είναι ιστορικό ότι το αγκαλιάζουν», δήλωσε ο Boaz Sobrado, αναλυτής δεδομένων fintech με έδρα το Λονδίνο, ο οποίος πέρασε τέσσερα χρόνια δουλεύοντας σε κρυπτονομίσματα στην Κούβα. «Αυτή είναι μια συντηρητική κυβέρνηση, που κινείται σε μαρξιστικό πλαίσιο. Στην πραγματικότητα, η κομμουνιστική κουβανική κεντρική τράπεζα ιδρύθηκε από τον Τσε Γκεβάρα. Το γεγονός ότι ρυθμίζουν με προσοχή δείχνει ότι τους ενδιαφέρουν τα οφέλη που μπορεί να αποκομίσουν», προσθέτει ο Boaz.
Η αποστολή και η λήψη χρημάτων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κούβας έγινε εξαιρετικά δύσκολη υπό τη διοίκηση του Τραμπ, σύμφωνα με τον Δρ Mrinalini Tankha, καθηγητή ανθρωπολογίας στο State University του Πόρτλαντ, ο οποίος κάνει έρευνα για την Κούβα εδώ και δέκα χρόνια.
Το 2020, η Western Union – ένα ιδιαίτερα σημαντικό κανάλι για εμβάσματα, που λειτουργούσε στην Κούβα περισσότερο από 20 χρόνια – έκλεισε και τα 400 και πλέον σημεία παρουσίας της, εν μέσω αύξησης των επιθετικών κυρώσεων του Τράμπ.
Η διαδικασία εισροής και εκροής χρημάτων στη χώρα έγινε ακόμη πιο περίπλοκη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Πριν από το ξέσπασμά της, εξηγεί ο Tankha, οι Κουβανοί μπορούσαν να στραφούν σε «υπόγειες» και περίπου ημιεπίσημες υπηρεσίες ταχυμεταφορών, που ονομάζονται «mulas», όπου τα πρακτορεία μεταφέρουν μετρητά στην Κούβα και τα διανέμουν σε ανθρώπους στο νησί. Αλλά καθώς η πανδημία περιόρισε τις πτήσεις σε όλο τον κόσμο, προσθέτει, ακόμη και αυτός ο δρόμος για μετρητά έγινε πολύ πιο δύσκολος.
Η απελπιστική ανάγκη για μετρητά – με φόντο μια παγκόσμια πανδημία και η παρεμπόδιση της πρόσβασης στη διεθνή οικονομία – βοήθησε να αυξηθεί η υιοθέτηση ψηφιακών νομισμάτων στην Κούβα, λένε οι ειδικοί.
«Υπάρχει ένα συγεκριμένο προφίλ ανθρώπων που έχουν στραφεί στο κρυπτονόμισμα», αναφέρει ο Tankha. Πιστεύει ότι η αναδυόμενη κοινότητα κρυπτογράφησης οφείλεται στην άνοδο του διαδικτύου στην Κούβα, καθώς υπάρχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι που διαθέτουν smartphone και σύνδεση σε δίκτυο 3G.
Ένα αδύναμο τοπικό νόμισμα είναι επίσης ένας παράγοντας, που πιθανόν συμβάλλει στην έλξη που ασκεί το bitcoin. Η περίπτωση χρήσης ψηφιακών νομισμάτων στην Κούβα υπερβαίνει τη διασυνοριακή μεταφορά χρημάτων. Αφορά επίσης τους Κουβανούς που θέλουν να ανοίξουν τις δυνατότητές τους για δημιουργία εισοδήματος.
Εάν κάποιος είναι προγραμματιστής λογισμικού ή καλλιτέχνης, «θα μπορούσε πραγματικά να πληρωθεί σε κρυπτονόμισμα και νομίζω ότι εκεί είναι οι δυνατότητες», συμπληρώνει και καταλήγει: «Ανοίγει μια εντελώς νέα οικονομία για τους Κουβανούς να συμμετέχουν»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις