Ακίνητα – Σπριντ 89 ημερών για λιγότερους φόρους
Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους λιγότερο από τρεις μήνες για να κλείσουν εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αγορά, γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου.
- Συνεδριάζει τη Δευτέρα το υπουργικό συμβούλιο υπό τον Μητσοτάκη - Τα επτά θέματα
- Ανήλικοι μαχαίρωσαν 23χρονο στον πνεύμονα για… μία παρατήρηση - Τι λέει ο πατέρας του θύματος
- Ισχυροί άνεμοι στη Βρετανία - Μεγάλα προβλήματα στις πτήσεις ενόψει των Χριστουγέννων
- Νετανιάχου: «Θα δράσουμε κατά των Χούθι, όπως δράσαμε κατά των τρομοκρατών του Ιράν»
«Φωτιές» σε υποψήφιους αγοραστές ακινήτων αλλά και σε φορολογουμένους που θέλουν να γράψουν την ακίνητη περιουσία τους στα παιδιά τους ή τα εγγόνια τους έχουν ανάψει οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων οι οποίες θα ενεργοποιηθούν από την 1η Ιανουαρίου 2022.
Στα συμβολαιογραφικά γραφεία, μετά την καλοκαιρινή ανάπαυλα, επικρατεί ξανά πυρετός, με τους συμβολαιογράφους να μην προλαβαίνουν να συντάσσουν το ένα συμβόλαιο μετά το άλλο για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους 89 εργάσιμες ημέρες για να κλείσουν εκκρεμότητες που σχετίζονται με την αγορά, γονική παροχή ή δωρεά κάποιου ακινήτου. Από το νέο έτος θα εφαρμοστούν οι νέες τιμές ζώνης οι οποίες στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα προκαλέσουν ντόμινο επιβαρύνσεων στους φόρους ακινήτων.
Οι φορολογούμενοι σπεύδουν να προλάβουν τις νέες αντικειμενικές αξίες για να γλιτώσουν από έξτρα φόρους. Μάλιστα, όπως δείχνουν τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σε καθημερινή βάση, υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα myProperty περίπου 500-600 δηλώσεις φόρου μεταβίβασης.
Ακόμη και τον Αύγουστο, ο οποίος θεωρείται «νεκρός» μήνας, οι μεταβιβάσεις δεν πάγωσαν. Από την αρχή του μήνα και μέχρι την Τρίτη 24 Αυγούστου είχαν υποβληθεί περισσότερες από 5.000 ηλεκτρονικές δηλώσεις για αγοραπωλησίες ακινήτων, ενώ περίπου 800 δηλώσεις ειδικών περιπτώσεων κατατέθηκαν χειρόγραφα στις Εφορίες.
Τα στοιχεία δείχνουν ακόμη ότι από την αρχή του έτους, εν μέσω πανδημίας, οι αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές, κληρονομιές ακινήτων έχουν ξεπεράσει τις 110.000 με πάνω από 70.000 συναλλαγές να αφορούν αγοραπωλησίες ακινήτων.
Στην ΑΑΔΕ, εκτιμούν ότι από τον Οκτώβριο και μετά θα εκτοξευτούν οι γονικές παροχές και δωρεές ακινήτων καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι πριν από την εκπνοή του χρόνου θα τρέξουν να γράψουν την περιουσία τους στα παιδιά τους για να αποφύγουν την έξτρα φορολογική επιβάρυνση που θα φέρουν οι νέες αντικειμενικές αξίες. Μάλιστα η ΑΑΔΕ για να διευκολύνει τις συναλλαγές σκοπεύει μέχρι το τέλος του έτους να ανοίξει την πλατφόρμα myProperty και για την υποβολή των δηλώσεων γονικών παροχών και δωρεών.
Ηλεκτρονικά έχουν ήδη υποβληθεί περισσότερες από 15.000 e-δηλώσεις φόρου μεταβίβασης με τα έσοδα για τα δημόσια ταμεία να υπερβαίνουν τα 34 εκατ. ευρώ. Από τις 29 Ιουνίου 2021, που οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης υποβάλλονται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, οκτώ στους δέκα συμβολαιογράφους έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον μία δήλωση για αγοραπωλησία ακινήτου.
Το top-5 των περιοχών
Το κύμα μεταβιβάσεων ακινήτων, από αγοραπωλησίες μέχρι γονικές παροχές, όσο περνούν οι μέρες θα μεγαλώνει ακόμη περισσότερο. O χάρτης της αγοράς δείχνει ότι οι Δήμοι Αθηναίων, Θεσσαλονίκης, Ρόδου, Πάρου, Κέρκυρας συνθέτουν την πεντάδα των περιοχών με τις περισσότερες μεταβιβάσεις ακινήτων από την αρχή του έτους.
Στον Δήμο Αθηναίων έχουν αλλάξει χέρια 2.248 ακίνητα, στη Θεσσαλονίκη 949 ακίνητα, στον Δήμο Ρόδου 601, ενώ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για ακίνητα υπάρχει στην Πάρο και την Κέρκυρα.
Ο χρόνος για μεταβιβάσεις ακινήτων με λιγότερο φόρο, στις 7.634 περιοχές όπου αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες, λήγει στο τέλος του χρόνου. Από την 1η Ιανουαρίου 2022, στις περιοχές όπου αυξήθηκαν οι αντικειμενικές αξίες, οι φόροι μεταβίβασης ανεβαίνουν και μαζί φουσκώνουν και τα έξοδα που συνοδεύουν τις αγοραπωλησίες, τις γονικές παροχές ή δωρεές, τα οποία είναι διόλου ευκαταφρόνητα.
Εκείνοι που πρέπει να βιαστούν και να επισκεφθούν άμεσα τον συμβολαιογράφο τους είναι οι υποψήφιοι αγοραστές ακινήτων που ανήκουν στις περιοχές με τις προεκτάσεις ζωνών ή την ένταξη για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού. Εκεί ο φόρος μεταβίβασης θα εκτιναχθεί στα ύψη λόγω της μεγάλης αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Για παράδειγμα, η αγορά ενός διαμερίσματος 100 τ.μ. στο Λαγονήσι όπου η αντικειμενική τιμή από 750 ευρώ ανεβαίνει στα 1.450 ευρώ το τ.μ. ο φόρος μεταβίβασης από 2.250 ευρώ που ανέρχεται σήμερα θα εκτοξευτεί στα 4.350 ευρώ.
Το ίδιο θα συμβεί και στην περιοχή του Χαλανδρίου που εντάχθηκε στο αντικειμενικό σύστημα και η τιμή που λαμβάνει υπόψη της η Εφορία αυξήθηκε από 1.250 ευρώ σε 1.900 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Ο φόρος μεταβίβασης για μία κατοικία 100 τ.μ. από 3.750 ευρώ σήμερα θα φουσκώσει έπειτα από τέσσερις μήνες στα 5.700 ευρώ.
Χωρίς δικαιολογητικά
Οι δηλώσεις φόρου μεταβίβασης θα μπορούν να υποβάλλονται ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα myProperty της ΑΑΔΕ χωρίς να απαιτείται η συνυποβολή των απαιτούμενων δικαιολογητικών.
Τα δικαιολογητικά, εφόσον ζητηθούν στο στάδιο του ελέγχου, τότε αποστέλλονται στην αρμόδια Εφορία είτε ταχυδρομικά, είτε ηλεκτρονικά μέσω e-mail είτε με αυτοπρόσωπη παρουσία του φορολογουμένου στη ΔΟΥ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις