Φόβοι για «έμφραγμα» στα νοσοκομεία – Αγωνία για την αύξηση των διασωληνωμένων – Τι θα γίνει με τις αναστολές χιλιάδων εργαζομένων
Δυστυχώς τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν είναι καλά, καθώς σύμφωνα με τους διευθυντές των ΜΕΘ των νοσοκομείων, η καρδιά τους σπαράζει όταν συνειδητοποιούν πως πλέον βλέπουν περισσότερους ασθενείς σε μικρή ηλικία από ποτέ άλλοτε.
Όλο και περισσότεροι νέοι καταλαμβάνουν κλίνες στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας «χτυπημένοι» από τον κοροναϊό.
Δυστυχώς τα στοιχεία των τελευταίων ημερών δεν είναι καλά, καθώς σύμφωνα με τους διευθυντές των ΜΕΘ των νοσοκομείων, η καρδιά τους σπαράζει όταν συνειδητοποιούν πως πλέον βλέπουν περισσότερους ασθενείς σε μικρή ηλικία από ποτέ άλλοτε.
Την παραπάνω εικόνα περιέγραψε σε αριθμούς η πρόεδρος της Ένωσης Πνευμονολόγων Ελλάδος Μάτα Τσικρικά.
Η πρόεδρος τόνισε πως νοσηλεύονται όλο και περισσότεροι νέοι άνθρωποι με κοροναϊό στα νοσοκομεία ακόμα και 16χρονοι σε σοβαρή κατάσταση, ενώ υπάρχουν τριαντάρηδες διασωληνωμένοι.
Εξέφρασε τη θλίψη των υγειονομικών για το γεγονός ότι το ΕΣΥ ασχολείται με ένα και μόνο νόσημα με συνέπεια να στερούνται ποιοτικών υπηρεσιών υγείας ασθενείς με χρόνια νοσήματα.
Στο 68% η πληρότητα στις ΜΕΘ Covid
Την ίδια ώρα στο 68% ανέρχεται η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ Covid στα νοσοκομεία όλης της χώρας σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη.
Μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και τον Γιώργο Αυτιά, η κ. Παγώνη χτύπησε «καμπανάκι» ειδικά για την Κρήτη όπου το 79,2 των κλινών ΜΕΘ Covid είναι κατειλημμένες και πρέπει να ενισχυθεί γιατί δεν έχει πολλά κρεβάτια. Στην Αττική η πληρότητα φτάνει το 67% και στη Θεσσαλονίκη στο 71%.
«Έχουμε πρόβλημα, υπάρχει αύξηση των παραμέτρων όλων και πρέπει να το δούμε αυτό σιγά –σιγά», τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Έρχεται αύξηση κρουσμάτων – Ανησυχία για Αθήνα-Θεσσαλονίκη
Από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος τόνισε στο MEGA ότι είναι «φυσικό να περιμένουμε ότι με τη μαζική επιστροφή θα υπάρχει αύξηση στα αστικά κέντρα. Μας ανησυχεί η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη».
«Όταν λέμε ‘δεν είναι άτρωτος’ εννοούμε ότι μπορεί να μολυνθεί και να μεταδώσει αλλά είναι πολύ μικρή η πιθανότητα να χρειαστεί νοσηλεία και πολύ μικρότερη να χρειαστεί νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Όσον αφορά την ανοσία, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού φαίνεται θα βοηθήσει η τρίτη δόση. Το ίδιο πιθανώς μπορεί να συμβεί και για άτομα που έχουν εμβολιαστεί πριν 6-8 μήνες. Στις ΗΠΑ υπάρχει σύσταση για 3η δόση, περιμένουμε τις εγκρίσεις από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων».
Σχέδιο ετοιμότητας για το ΕΣΥ
Οι ειδικοί λοιπόν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, την ώρα που χιλιάδες ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα τεθούν σε αναστολή από την 1η Σεπτεμβρίου.
Πρόθεση και του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, αλλά και της κυβέρνησης είναι αφενός να μην υπάρξει κάποια «τρύπα» στην εύρυθμη λειτουργία των νοσοκομείων, αφετέρου να μην σταματήσει η εξυπηρέτηση όλων των περιστατικών.
Για τον λόγο αυτό τρία είναι τα βασικά μέρη του σχεδίου ετοιμότητας την ώρα που το τέταρτο κύμα θα κορυφώνεται και ανεμβολίαστο προσωπικό θα… φεύγει.
Πρώτον να βρίσκονται όλοι οι υγειονομικοί στις επάλξεις. Και για τον λόγο αυτό ανακλήθηκε η άδεια των κανονικών αδειών των εργαζόμενων στα δημόσια νοσοκομεία από 1η Σεπτεμβρίου. Η πράξη αυτή θεωρήθηκε από πολλούς εμβολιασμένους υγειονομικούς άδικη, ωστόσο το κενό που θα υπάρξει από όσους φύγουν θα πρέπει να αναπληρωθεί άμεσα.
Δεύτερον και σύμφωνα με πληροφορίες το σχέδιο για αύξηση των κλινών ΜΕΘ είναι ήδη έτοιμο και σε περίπτωση που χρειαστεί θα τεθεί αμέσως σε λειτουργία.
Τρίτον έτοιμο είναι και το επιχειρησιακό σχέδιο για μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από τον έναν τομέα σε άλλο, αλλά και από νοσοκομείο σε νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν όλα τα κενά.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις