Ορόσημο ο Σεπτέμβρης για την ανοσία – Ο στόχος για εφτά εκατομμύρια εμβολιασμένους – Στο τραπέζι η επέκταση της υποχρεωτικότητας
«Ο συλλογικός στόχος που πρέπει να θέσουμε από εδώ και πέρα είναι να πάμε από τα 6 στα 7 εκατομμύρια πολίτες που έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο, ώστε συνδυαστικά με όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία να μπούμε στο φθινόπωρο σχεδόν με το 80% του πληθυσμού θωρακισμένο από τους κινδύνους της πανδημίας», επισημαίνει ο Άκης Σκέρτσος. Και ο Στέλιος Πέτσας επανέφερε σήμερα τα περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών
Στόχος της κυβέρνησης είναι να φτάσουν μέσα στο Σεπτέμβρη στα 7 εκατομμύρια οι εμβολιασμένοι πολίτες από τα 6 εκατομμύρια που είναι σήμερα και έτσι μπαίνοντας στο φθινόπωρο να επιτευχθεί μαζί με όσους έχουν νοσήσει το επιθυμητό 80% ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού. Στο πλαίσιο αυτό πλέον η κυβέρνηση συζητά ανοιχτά το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού ανάλογα με το ρυθμό των νέων ραντεβού.
Να μπούμε στο φθινόπωρο με το 80% θωρακισμένο
«Ο συλλογικός στόχος που πρέπει να θέσουμε από εδώ και πέρα είναι να πάμε από τα 6 στα 7 εκατομμύρια πολίτες που έχουν επιλέξει να κάνουν το εμβόλιο, ώστε συνδυαστικά με όσους έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία να μπούμε στο φθινόπωρο σχεδόν με το 80% του πληθυσμού θωρακισμένο από τους κινδύνους της πανδημίας. Τα ποσοστά αυτά δεν είναι άπιαστα. Σημειώνονται ήδη σε χώρες της δυτικής Ευρώπης. Και αν κρίνουμε από την αισθητή αύξηση των νέων ραντεβού για εμβολιασμό που σημειώνεται από τις 16/8 και μετά, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα πετύχουμε και εμείς» αναφέρει χαρακτηριστικά σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος.
«Έχουμε την δυνατότητα να εμβολιάσουμε όποιον επιθυμεί με οποιοδήποτε εμβόλιο επιθυμεί. Ταυτόχρονα, απέναντι στην έξαρση της πανδημίας έχουμε την υποχρέωση να μην μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Ούτε διχασμούς επιδιώκουμε, ούτε εντάσεις. Ασφαλή εμβόλια προσφέρουμε σε όλους προκειμένου να θωρακίσουμε την υγεία μας, τη ζωή στη δημόσια σφαίρα και την οικονομική δραστηριότητα. Η κυβέρνηση δεν βρίσκεται απέναντι στους πολίτες, είναι αντιμέτωπη με την πανδημία. Για να εξέλθουμε από αυτό το φαύλο κύκλο χρειαζόμαστε ένα άλμα υπευθυνότητας, ατομικής και κοινωνικής: εμβολιασμός και τήρηση των υγειονομικών μέτρων» επισημαίνει από την δική του πλευρά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ.
Υπηρεσίες πρώτης γραμμής
Μετά τους Γιώργο Γεραπετρίτη, Γιάννη Οικονόμου και Μάκη Βορίδη, σήμερα ο Στέλιος Πέτσας επανέφερε τα περί επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πέραν αυτών της υγείας και πρόνοιας (γηροκομεία).
«Φροντίζουμε όσους είναι σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής και όσοι θα βρεθούν σε υπηρεσίες πρώτης γραμμής δηλαδή όσους εξυπηρετούν κόσμο στα διάφορα γκισέ των δημοσίων υπηρεσιών και γι αυτούς υπάρχει η σκέψη, αν χρειαστεί, αν οι ειδικοί το συστήσουν (να επεκτείνουμε την υποχρεωτικότητα). Η Εφορία, τα ΚΕΠ, για ΕΦΚΑ, προσωπικό των Σωμάτων Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αν χρειαστεί κι αν φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Ελπίζω ότι δεν θα χρειάζεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών μιλώντας στο ΜEGA.
Η αντικατάσταση των δύο rapid με υποχρεωτικό εμβόλιο
«Είναι κάτι που έμεινε ανοιχτό, μας απασχολεί, κι απασχολεί και την Αγορά πολύ καιρό πριν. Η ίδια η αγορά θα το ρυθμίσει. Πιστεύουμε ότι θα έχουν ήδη εμβολιαστεί οι άνθρωποι της εστίασης», σημείωσε o Στέλιος Πέτσας σχετικά με το αν θα αντικατασταθούν τα δύο rapid tests με υποχρεωτικό εμβόλιο.
«Οι εκπαιδευτικοί έχουν υψηλό ποσοστό εμβολιασμού κι ελπίζω σε περαιτέρω αύξηση. Στα Πανεπιστήμια είναι ένα ζήτημα ο νεώτερος πληθυσμός που νιώθει άτρωτος. Να επιταχύνουμε ξανά τον εμβολιασμό», τόνισε για τον τομέα της Εκπαίδευσης.
Ουσιαστικά τα πεδία για τα οποία συζητείται η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού πέραν του δημοσίου όπως έχουν περιγράψει οι κ.κ. Βορίδης και Πέτσας είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία, τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, η εκπαίδευση και κάποιοι τομείς του λιανικού εμπορίου.
Ειδικότερα πάντως για τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις όπου υπάρχουν χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού η κυβέρνηση προκρίνει μια πιο «εξατομικευμένη προσέγγιση» καθώς υπάρχει δυσκολία με την αναπλήρωση του ανεμβολίαστου προσωπικού. Ο Γιώργος Γεραπετρίτης ανέφερε σήμερα ότι υπάρξουν ανακοινώσεις στο προσεχές διάστημα αναφορικά με μέτρα για την αντιμετώπιση των χαμηλών ποσοστών εμβολιασμού σε στρατό και αστυνομία.
- Airbnb: Οι αλλαγές στη λειτουργία τους και η ανατροπή στις μισθώσεις
- Ουκρανία: Το κοινοβούλιο αναβάλλει τη συνεδρίασή του
- Μπενιαμίν Νετανιάχου: Μίλησε για νέα «δίκη του Ντρέιφους» μετά το ένταλμα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου
- Τρίτο κόμμα με τη βούλα, μίκρυνε η παρεούλα
- Τις ακριβότερες υπηρεσίες υγείας στην περιοχή έχει η Ελλάδα
- Συνταγή: Λαχταριστό κιουνεφέ