«Μη μας ξεχνάτε» – Η «μικρή Αμάλ» ταξιδεύει στα Ιωάννινα
Το ταξίδι της μικρής Αμάλ είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.
Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της Mικρής Αμάλ στην Χίο, το σύμβολο των παιδιών προσφύγων συνεχίζει το «ταξίδι» της, στην πόλη των Ιωαννίνων.
Η Μικρή Αμάλ, που στην γλώσσα της η λέξη σημαίνει «ελπίδα», είναι στην πραγματικότητα, μία μεγάλη μαριονέτα με ύψος 3,5 μέτρα, η οποία αντιπροσωπεύει εκατομμύρια παιδιά-πρόσφυγες, πολλά από αυτά χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
«Μη μας ξεχνάτε», είναι το μήνυμα που μεταφέρει η 9χρονη Αμάλ που ξεκίνησε από τη Συρία και διασχίζει την Ευρώπη, αναζητώντας τη μητέρα της στη γη που απλώνεται μπροστά της. Περπατάει από χώρα σε χώρα, γνωρίζει άλλα παιδιά και ανθρώπους, πάντα με την ελπίδα πως κάπου θα υπάρχει γι’ αυτήν το σπίτι που θα μείνει, θα μεγαλώσει, θα μορφωθεί και θα φτιάξει τον δικό της κόσμο.
Το μεγάλο ύψος της, προκαλεί την προσοχή μας ακριβώς για να μας αφυπνίσει για το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνουν οι πρόσφυγες.
Το ταξίδι της είναι ένας μακρύς δρόμος 8.000 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από την Γκαζιαντέπ, μία πόλη πλάι στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, με στάσεις σε πάνω από 70 μεγάλες και μικρές πόλεις στην Τουρκία, την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελβετία, το Βέλγιο, τη Γερμανία με τελικό προορισμό το Μάντσεστερ στην Αγγλία.
Η Μικρή Αμάλ ξεκινά τη διαδρομή της στην περιοχή του Κατσικά, όπου την υποδέχεται ο οργανισμός Habibi Works.
View this post on Instagram
Την απόσταση των 8 χιλιομέτρων ανάμεσα στον προσφυγικό καταυλισμό Κατσικά και το κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, το δρόμο της θα φωτίσουν περισσότερα από 1.500 φωτεινά κουτιά με λέξεις σε μία συμμετοχική εγκατάσταση.
Μέσα από ένα γιγάντιο φωτεινό κουτί, οι σκιές ζωντανεύουν και τη συνοδεύουν σε ένα μουσικό ταξίδι που ξεκινάει από την Ήπειρο και φτάνει σε όλη την Ελλάδα και την Ανατολή.
Τα φωτεινά κουτιά δημιουργήθηκαν στα καλλιτεχνικά εργαστήρια που οργάνωσαν καλλιτέχνες, μέλη της κοινότητας, πολλοί οργανισμοί και φορείς της πόλης.
Η εκδήλωση γίνεται σύμφωνα με το ΑΠΕ με την συνεργασία του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιωαννιτών, της Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων, του ΚΕΘΕΑ Ηπείρου και άλλων φορέων πολιτισμού.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις