Αυτοί ήταν οι πλουσιότεροι Έλληνες το 1979
Ονόματα-έκπληξη στη λίστα
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Ο DJ Alfredo, είδωλο της dance σκηνής της Ίμπιζα, πέθανε σε ηλικία 71 ετών
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
Το 1981 η εφημερίδα «Ακρόπολις» δημοσίευσε τη λίστα με τους πλουσιότερους Έλληνες.
Τα ονόματα που δόθηκαν τότε στη δημοσιότητα ήταν βάσει των φορολογικών τους δηλώσεων, τις οποίες η εφημερίδα κατάφερε να βρει.
Και επειδή τα πόσα μπορεί σήμερα να μοιάζουν «περίεργα» πρέπει να θυμόμαστε ότι οι πληθωρισμός έτρεχε με 30%.
Ποιοι είχαν τα πρωτεία
Πρώτος στη σειρά, εμφανιζόταν ο ιδιοκτήτης της κλωστοϋφαντουργίας «Πεταλούδα», Ελευθέριος Μουζάκης, με εισοδήματα 186.770.500 δραχμών, (περίπου 540 χιλιάδες ευρώ), ενώ τη δεύτερη θέση κατείχε ο επιχειρηματίας Πρόδρομος Αθανασιάδης – Μποδοσάκης, με 114.371.980 δραχμές.
Τρίτος ήταν ο Βαρδής Βαρδινογιάννης με 73.103.834 δραχμές, ενώ πρώτος πολιτικός στη λίστα, ήταν ο βουλευτής τότε, και πρώην πρωθυπουργός, Γεώργιος Ράλλης με 16.897.690 δραχμές.
Εντύπωση προκαλούν και τα εισοδήματα των πολιτικών μηχανικών της εποχής, τα οποία ξεπερνούσαν κατά πολύ εκείνα των δημοφιλών καλλιτεχνών.
Στη λίστα των πολιτικών μηχανικών την κορυφαία θέση καταλάμβανε ο Γιάννης Μαρκόπουλος με 8 εκατομμύρια δραχμές, ενώ εντύπωση προκάλεσε η απουσία της Αλίκης Βουγιουκλάκη από τη λίστα για την οποία, ωστόσο, υπήρχε υποσημείωση ότι δήλωσε εισόδημα 825.714 δραχμών.
Υψηλά ήταν και τα εισοδήματα των γιατρών, ωστόσο, με εξαίρεση τον πρώτο της σχετικής λίστας, Ιωάννη Καπογιάννη, με εισόδημα 11.416.934 δραχμές. Οι υπόλοιποι είχαν σημαντικά χαμηλότερες απολαβές, τόσο από τους πολιτικούς μηχανικούς όσο και από τους καλλιτέχνες. Μάλιστα, πάρα πολλά από τα ονόματα της λίστας αυτής παραμένουν μέχρι σήμερα στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας.
Στα περίεργα της δημοσίευσης είναι η όγδοη θέση και τα εισοδήματα των 31.605.949 δραχμών, που είχε δηλώσει ο κομμωτής Άγγελος Χατζηιωάννου.
Στην πρώτη δεκάδα, εκτός από το «χρυσό ψαλίδι», βρίσκονταν μόνο βιομήχανοι και εφοπλιστές.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις