Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 12o
Ονειρευόμαστε τον κόσμο πριν γεννηθούμε;

Ονειρευόμαστε τον κόσμο πριν γεννηθούμε;

Η εγκεφαλική δραστηριότητα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα σχηματίζει ενδεχομένως μια εικόνα στα ποντίκια για το εξωτερικό περιβάλλον πριν τη γέννησή τους.

Ίσως πριν ακόμη γεννηθούμε, να ονειρευόμαστε τον κόσμο που θα συναντήσουμε. Σύμφωνα με έρευνα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Γιέιλ, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση Science, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας των ποντικών εμφανίζει νευρική δραστηριότητα πριν το θηλαστικό γεννηθεί, δηλαδή πριν ο αμφιβληστροειδής αρχίζει να δέχεται ερεθίσματα από το περιβάλλον.

Νευρωνική δραστηριότητα πριν ανοίξουν τα μάτια

Όπως βρήκαν οι επιστήμονες, η πρώιμη αυτή δραστηριότητα εξαφανίζεται σύντομα μετά τη γέννηση του θηλαστικού, αφού παγιώνεται ο σχηματισμός ενός πιο ολοκληρωμένου νευρικού δικτύου το οποίο επιτρέπει την πιο αποτελεσματική επεξεργασία των οπτικών ερεθισμάτων. Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, οι ερευνητές κατέγραψαν τη νευρωνική δραστηριότητα του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μόλις πριν νεογέννητα ποντίκια ανοίξουν τα μάτια τους. Τα ευρήματα έδειξαν ότι το μοτίβο της νευρωνικής δραστηριότητας είχε πολλές ομοιότητες με το μοτίβο το οποίο παρατηρείται όταν τα ποντίκια κινούνται ευθεία μέσα σε έναν χώρο. «Αυτή η δραστηριότητα, που προσομοιάζει με όνειρο, έχει νόημα με εξελικτικούς όρους, αφού επιτρέπει στο ποντίκι να αντιληφθεί τι θα ακολουθήσει όταν αυτό ανοίξει τα μάτια», σημείωσε σε σχετικές του δηλώσεις ο επικεφαλής της δημοσίευσης Δρ. Μάικλ Κρερ, συμπληρώνοντας ότι η δραστηριότητα αυτή «θα μπορούσε να βοηθήσει τα ποντίκια να αποκριθούν άμεσα στους περιβαλλοντικούς κινδύνους».

Θεμελιώδης ο ρόλος συγκεκριμένων κυττάρων

Για να βρουν ποια επίδραση έχει η συγκεκριμένη νευρωνική δραστηριότητα στα στάδια της ανάπτυξης, οι επιστήμονες ανέστειλαν τη λειτουργία των μοναδικών κυττάρων τα οποία έχουν βρεθεί να εκκρίνουν νευροδιαβιβαστές στον αμφιβληστροειδή χιτώνα, τα οποία ονομάζονται βραχύινα κύτταρα. Η επέμβαση αυτή ανέστειλε την πρώιμη νευρωνική δραστηριότητα η οποία παρατηρείται σε φυσιολογικά ποντίκια, ενώ παράλληλα στέρησε από τα ποντίκια την ικανότητα να αποκρίνονται σε οπτικά ερεθίσματα μετά τη γέννησή τους.

Τι συμβαίνει στον άνθρωπο;

Η συγκεκριμένη έρευνα πραγματοποιήθηκε σε ποντίκια κι ως εκ τούτου δεν μπορεί να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα για ανάλογη νευρωνική δραστηριότητα στον άνθρωπο. Όπως ωστόσο σημειώνουν οι επιστήμονες, τα νεογέννητα μωρά έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν την κίνηση, όπως παραδείγματος χάριν ένα δάχτυλο που κινείται μέσα στο οπτικό πεδίο τους, κάτι το οποίο ενδεχομένως υποδηλώνει ότι υπάρχει μία προεργασία του οπτικού συστήματος πριν από τη γέννηση. «Τα συγκεκριμένα εγκεφαλικά κυκλώματα συγκροτούνται κατά τη γέννηση και κάποια προεργασία έχει ήδη γίνει», σημείωσε σχετικά ο δρ. Μάικλ Κρερ, καταλήγοντας ότι «είναι σα να ονειρεύεσαι αυτό που θα δεις πριν καν ακόμη ανοίξεις τα μάτια σου».

Must in

Το μήνυμα της κόρης του Μίμη Δομάζου για τα γενέθλιά του - «Να είσαι πάντα χαμογελαστός, γεμάτος πείσμα...»

Ενα αφιερωματικό βίντεο για τον πατέρα της Μίμη Δομάζο ανήρτησε, λίγες ώρες πριν ο «στρατηγός» μεταφερθεί σε κρίσιμη κατάσταση στο νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, η κόρη του Πόπη.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο